EYT
Türkiye Gazetesi’nden EYT yazısı! “Teklif yasalaşır mı?”
TBMM’ye son günlerde verilen EYT’ye ilişkin kanun tekliflerini değerlendiren Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş, teklifin yasalaşma ihtimalini kaleme aldı.
Karakaş’ın yazısındaki ilgili bölüm şu şekilde:
“3600 ek göstergeyle ilgili bu gelişmeler olurken uzun yıllardır sonradan getirilen “Yaş” engeli nedeniyle beklemekten yorulan EYT’li okurlarımız kendileriyle ilgili bir gelişme olup olmadığını sormaktadır.
Bu konuda somut resmî bir gelişme olmadığını daha önceden belirtmiş olmama rağmen çok sayıda okurumuz ısrarla TBMM’ye EYT ile ilgili yasa teklifi verildiğini belirtmektedir. Verilen bu Kanun teklifinin ise yasalaşıp yasalaşamayacağını merak etmektedir.
EYT, ÇEYREK ASIRLIK BİR MESELE HÂLİNE GELDİ
EYT meselesinin 23. Seneyi devriyesine girmiş bulunmaktayız. Neredeyse çeyrek asrı bulacak olan bu EYT meselesi, sosyal güvenlik tarihimizin en uzun süreli meselesi özelliğine sahip bulunmaktadır.
Son 22 yıl içinde EYT ile ilgili TBMM’ye çok sayıda kanun tasarısı/teklifi verildi. Ancak bu tasarıların tamamı muhalefet partileri tarafından verildiğinden emeklilikte yaş engeline maruz kalanların sorunları bir türlü çözülemedi.
Hemen belirtelim geçtiğimiz yıllarda değişik partilerden çok sayıda milletvekili tarafından en fazla verilen kanun teklifi EYT’lilerle ilgili olmuştur.
Hem de rekor seviyede…
TBMM’YE 14 ŞUBAT’TA EYT İLE İLGİLİ YENİ BİR KANUN TEKLİFİ VERİLDİ
Sevgili okurlarımız, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adı altında yasa teklifi verildiği doğru. Bu teklif 14 Şubat 2022 günü TBMM’ye verildi. Şu anda TBMM komisyonlarında işlem görmektedir.
Verilen kanun teklifinde özetle sigortalılık süresini ve gerekli prim gün sayısını doldurduğunda emekliliğe hak kazanacağını düşünen milyonlarca yurttaşın, 1999 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte bir anda getirilen yaş şartıyla karşı karşıya kaldığını, ellerinden alınan bu haklarının iadesi için yasa teklifinin verildiği belirtilmektedir.
PEKİ, BU KANUN TEKLİFİ YASALAŞIR MI?
EYT’li okurlarımızın bahsettiği kanun teklifinde “…Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte, bu Kanuna ve mülga sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik için gereken prim ödeme gün sayısı şartını sağlayıp da yaş şartını sağlamayan ve 8/9/1999 tarihinden önce sigortalı veya iştirakçi olanlardan bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren sigortalılık veya hizmet süresini tamamlayan ve prim ödeme gün sayısını dolduranlar, bu şartları yerine getirdiği tarihten itibaren kuruma başvuruları hâlinde yaşlılık aylığına hak kazanır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.” Şeklinde düzenleme öngörülmektedir.
Özetle tam da EYT’lilerin talep ettiği şekilde yani 08/09/1999 tarihinden önceki yürürlükte bulunan Kanun hükümlerine göre yaş şartı olmadan emeklilik hakkının iadesi öngörülmektedir.
Bu Kanun Teklifi yasalaşır mı?.. Daha önceki yazılarımda ısrarla altını çizdiğim üzere iktidar cenahından EYT ile ilgili kanun teklifi verilmediği müddetçe yasalaşması; TBMM aritmetiği açısından mümkün değildir.
Dolayısıyla okurlarımızın merak ettiği bu kanun teklifi de Cumhur İttifakı’nda yer alan milletvekilleri tarafından verilmediğinden yasalaşmasının ihtimal dâhilinde olmadığı kanaatindeyim.
Netice itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından resmî bir açıklama yapılmadığı sürece EYT ile ilgili spekülasyonlara itibar edilmemesini tavsiye ediyorum.
Bu konuda somut en ufak bir gelişme olduğunda derhal buradan sizlerle paylaşmaya devam edeceğim…”