Ekonomi
Turizm sektörünün dinamiğini artık bulut sistemleri belirliyor
Turizmdeki rekabet gücünü yükseltmek, finansal verimlilik elde etmek ve kâr marjını artırmak isteyen sektör oyuncuları, teknolojik yeniliklere yönelirken, yerli şirketin bulut tabanlı otel yönetimi sistemi yerel pazarın dinamiklerini belirliyor. 2023’te ise turizm gelirlerinin 56 milyar dolar olması hedefleniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sektöre dair açıklanan son veriler, 2022’nin Ocak-Eylül döneminde turizm gelirinin 35 milyar dolara ulaştığına işaret ediyor. 2023 için belirlenen 56 milyar dolarlık gelir hedefiyle sektördeki payını büyütmek için harekete geçen yerli oyuncular ise rekabet gücünü artırmak ve finansal verimlilik elde etmek için teknolojik yeniliklere yöneldi. Konaklama hizmeti veren işletmelerin birçoğu teknolojiyle maliyetlerini düşürmenin, bilgi ve iletişim ölçeğini artırmanın, yeni kitlelere ulaşmanın çözümünü ararken, oteller için geliştirilen “HMS Otel Programı ve HMS Kanal Yöneticisi” isimli bulut tabanlı yazılımla sektörün başarısının kırılma noktasına dijital dönüşümü yerleştirdi.
TURİZMCİLERİN POPÜLER DESTİNASYONU: BULUT
Bulut tabanlı sistemlerin turizm hizmetlerini çok kanallı hale getirerek bağımsızlaştırdığını belirten HMS Otel Programı Kurucusu Nurettin Sezer, sektöre dair şu değerlendirmede bulundu:
“Günümüzde tüketici alışkanlıklarının dijital kanallara kayması, turizm sektörünün de dijitalleşerek hizmetlerini kişiselleştirilebilir kılmasını kaçınılmaz hale getirdi. Öyle ki operasyon süreçleri ve müşteri ilişkilerinde otomasyon sistemlerini benimsemek, hem müşterilerin bireysel ihtiyaçlarını karşılamasında kolaylık sağlıyor, hem de otellerin kontrol mekanizmasını geliştirerek maliyet ve yönetim kollarındaki stratejilerini dinamik tutuyor. Ben de turizm sektöründe edinmiş olduğum deneyimden yola çıkarak, hayata geçirdiğim sistemle bir ilke imza attım ve otellerin bulut tabanlı sistemle tanışmalarını sağladım. Globaldeki gelişmelere uygun olarak sürekli geliştirdiğimiz sistemle yerel turizmin oyuncularının büyümesine ve niteliklerini artırmasına katkıda bulunuyoruz.”
ULUSLARARASI PAZARLARDA ROL ALACAKLAR
Nurettin Sezer, Pamukkale Üniversite Teknokent bünyesindeki Ar-Ge çalışmaları sonucunda tasarladıkları otomasyonun avantajlarını şu şekilde anlattı:
“Otel otomasyon sistemi ve kanal yöneticisini birleştiren HMS yazılımı ile otellerin son teknolojiyi takip etmesini sağlıyoruz. Sadece PMS (otel mülk yönetim sistemleri) alanında değil, çalıştıkları çevrimiçi kanallar için de profesyonel çözümler sunmalarına kapı aralıyoruz. Satış kanalları ile bağlantı kurarak tümünü tek bir ekrandan kontrol etmelerini destekliyoruz. HMS yazılımındaki lider konumumuzla, gelecek dönemde uluslararası pazarlarda da aktif olarak rol almayı hedefliyoruz. Globaldeki sektörel faaliyetlerin itici gücünü yeniliklerimizle birlikte inşa etmeyi planlıyoruz.”