Connect with us

TÜRKİYE

Tüm Vatandaşları İlgilendiriyor! Vergi Taslağında Son Durum! Kabine Toplantısı’nda Meclis’e Geliyor

Yayınlanma tarihi:

Tüm Vatandaşları İlgilendiriyor! Vergi Taslağında Son Durum! Kabine Toplantısı'nda Meclis'e Geliyor

Son dakika gelişmesi! Türkiye’de iş dünyasında büyük yankı uyandıran Torba Yasa teklifi, iş dünyası temsilcileriyle paylaşıldı ve onların görüşlerine başvuruldu. Asgari vergi düzenlemelerinin öne çıktığı bu yasa teklifi, iş dünyasını derinden etkileyecek değişiklikler içeriyor. İşte bu devrim niteliğindeki düzenlemelerin detayları…

Asgari Kurumlar Vergisi ile Şirketler İçin Yeni Dönem Başlıyor!

Yeni Torba Yasa teklifi kapsamında, Türkiye’deki şirketler için Asgari Kurumlar Vergisi getiriliyor. Bu vergi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’u üzerinden veya beyan edilen hasılatın %2’si matrah kabul edilerek hesaplanacak ve yüksek olanı uygulanacak. Böylece, hiçbir şirket asgari verginin altında vergi ödemeyecek!

Serbest Meslek Sahiplerine Asgari Gelir Vergisi!

Doktor, avukat ve diş hekimi gibi serbest meslek sahiplerine yönelik yeni düzenlemeler de dikkat çekiyor. Serbest meslek mükelleflerinin yıllık beyannamelerinde beyan ettikleri vergiye tabi kazançlarının, hasılatlarının %5’inden az olması halinde aradaki fark üzerinden tarifeye göre vergi hesaplanacak. Ayrıca, hasılat kontrolü ve beyanları sırasında %20’den fazla fark bulunması halinde izah istenecek ve yeterli görülmezse cezai işlem uygulanacak.

Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Geliyor!

Çok uluslu şirketlere %15 oranında Küresel Asgari Kurumlar Vergisi uygulanacak. Bu düzenleme, global şirketlerin vergilendirilmesinde adil bir yapıyı sağlamayı amaçlıyor.

Gayrimenkul Düzenlemelerinde Radikal Değişiklikler!

Gayrimenkullerle ilgili birçok düzenleme teklifte yer almadı. Ancak, GYO ve GYF’lere kurumlar vergisi istisnasının devamı için %50 temettü dağıtma zorunluluğu getiriliyor. Hisse senetlerinde elde tutma süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarılıyor ve KDV istisnası oranı %75’ten %25’e indiriliyor.

Borsa Kazançları ve Kripto Varlıklar Vergilendiriliyor!

Borsa kazançlarının vergilendirilmesi sonbahara bırakılırken, kripto varlıkların vergilendirilmesine yönelik düzenlemeler de Torba Yasa’da yer alacak. Bu düzenlemeler, borsada ve kripto varlıklarda işlem yapan yatırımcıları yakından ilgilendiriyor.

Uzlaşma ve Tevkifat Düzenlemeleri!

Uzlaşmada vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılıyor ve sadece cezalarda uzlaşma olacak. E-ticaret platformları aracılığıyla gerçekleşen satışlardan %15 tevkifat yapılacak. KDV’de kısmi tevkifat uygulanan işlemlerden de kurumlar vergisi tevkifatı yapılacak.

Özel Usulsüzlük Cezaları!

Kayıt dışı faaliyet gösterenlere artırımlı ceza geliyor. Verginin 1 katı olarak kesilen cezalarda 1,5 kat; 3 kat olarak kesilen cezalarda 4,5 kat uygulanacak. Başkasına ait pos cihazını kullanana ve kullandırana, başkasının IBAN’ını kullanan ve kullandırana ağır cezalar kesilecek.

Kira ve Ödemelerde Yeni Düzenlemeler!

Kira ödemelerinin elden yapılması halinde kira bedelinin %10’u oranında ceza kesilecek. Ayrıca, ödemelerde banka ve finans kurumu zorunluluğuna uymayanlara ödeme tutarının %10’u oranında ceza uygulanacak.

Malûl ve Engellilere ÖTV İstisnası Uzatılıyor!

Malûl ve engellilerin araç alımlarındaki ÖTV istisnası süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. İstisna kapsamında alınan araçların, on yıl içerisinde satılması halinde alınmayan vergiler mirasçılardan veya istisnadan yararlananlardan alınacak.

Vergi Düzenlemelerinde Büyük Fırsatlar ve Sıkı Tedbirler!

Vergi düzenlemelerine ilişkin bu devrim niteliğindeki Torba Yasa teklifi, iş dünyasında büyük bir yankı uyandırdı. Hem şirketler hem de serbest meslek sahipleri için getirilen bu yeni vergi düzenlemeleri, Türkiye’nin vergi sisteminde önemli değişiklikler yapmayı hedefliyor. Bu düzenlemeler, ekonomik anlamda ülke genelinde büyük bir hareketlilik yaratacak ve iş dünyasının geleceğini şekillendirecek.

Bu tarihi düzenlemeler hakkında daha fazla bilgi ve en güncel haberler için bizi takip etmeye devam edin!

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement