Ekonomi
Tüketiciyi Koruma Altına Alan Yeni Düzenleme: E-ticarette Değişen Kurallar
E-ticaret alanında önemli düzenlemeler hayata geçiriliyor.
E-ticaret alanında önemli düzenlemeler hayata geçiriliyor.
Ticaret Bakanlığı, internet ve diğer uzaktan iletişim araçlarıyla yapılan satışların günlük yaşamda artan etkisine dikkat çekerek yeni önlemleri Resmi Gazete’de yayımladı. Bu düzenlemeyle, satış ilanlarında Türkçe uyarı ve güvenlik bilgilerine yer verilmesi zorunlu hale geldi.
Güvenli Alışveriş İçin Gereken Önlemler
Yeni düzenleme ile, ürünlerin satış ilanlarında gerekli Türkçe uyarı ve güvenlik bilgileri ile ilgili işaretlerin bulunması sağlanacak. Böylece vatandaşların internetten alışveriş yaparken, fiziki bir mağazadaki gibi ürünleri inceleme ve gerekli bilgilere ulaşma imkanı olacak.
Uygunsuz Ürünler Hızla Kaldırılacak
Herhangi bir internet sitesinde güvensiz veya ticarete uygun olmadığı tespit edilen ürünlerin satış ilanları, 24 saat içerisinde kaldırılacak. Belirtilen süre içinde ilgili ilana uyulmazsa, erişim engellenecek.
Ürün Güvenliği Temas Noktası
E-ticaret platformları, “Ürün Güvenliği Temas Noktası” belirleyecek. Vatandaşlar, bu noktalar aracılığıyla ürünlerin güvenliği ve uygunluğu hakkında şikayet ve bildirimde bulunabilecek. Ayrıca, piyasaya arz edilen bazı ürünlerin Türkiye’de yerleşik bir iktisadi işletmeci tarafından sağlanması şartı getirilecek. Bu şartı yerine getiremeyenler, Türkiye’ye satış yapamayacak.
Kadınlara Yönelik Pozitif Ayrımcılık
Resmi Gazete’de yayımlanan “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile doğrudan satış sistemine yönelik özel düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemeler, büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 2 milyon kişinin faaliyet gösterdiği ve ekonomik büyüklüğü 10 milyar lira olan doğrudan satış sistemlerinin yasal altyapısını güçlendirerek, hem tüketicilere hem de gelir elde etmek isteyen doğrudan satıcılara daha etkin koruma sağlamayı amaçlıyor.
Yasaklı Piramit Satışlara Dikkat
Ayrıca, halk arasında “saadet zinciri” olarak bilinen yasa dışı piramit satışlarla doğrudan satışlar arasındaki ayrım netleştirildi. Yasal olmayan piramit sistemlerin oluşturabileceği mağduriyetlerin önlenmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda, doğrudan satış şirketlerinin yükümlülükleri ile sistemin temel ilkeleri belirlendi; tüketicilerin bilgilendirilmesi ve cayma haklarını kullanmaları kolaylaştırıldı.
KAYNAK: HABER MERKEZİ