Dünya
Trump: Çin’le çok güçlü bir ticaret anlaşması yapacağımızı düşünüyorum
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Sarayda Avustralya Başbakanı Anthony Albanesei ağırladı. Bu ziyaret sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, Çin ile ilgili sorulara da yanıt verdi. Çinin kendilerine karşı çok saygılı olduğunu ve gümrük vergileri olarak yüksek miktarda para ödediklerini bildiren Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Güney Korede bir araya geleceğini söyledi. Trump, “Şi ile muhtemelen ‘çok adil’ bir anlaşmaya varacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
‘Her iki ülke için de iyi olacak bir şey’ üzerinde çalışacaklarını belirten Trump, “Güney Koreden ayrıldığımızda, bu yanlış olabilir ama, çok güçlü bir ticaret anlaşması yapacağımızı düşünüyorum. İkimiz de mutlu olacağız” ifadelerini kullandı.
Trump, anlaşma sağlanamaması halinde Çine 1 Kasım itibarıyla yüzde 100 ek gümrük vergisi uygulayacağını hatırlatarak, “Bence bir anlaşma yapacağız. Bizi nadir toprak elementleriyle tehdit ettiler, ben de onları tarifelerle tehdit ettim, ama onları ayrıca başka birçok şeyle de tehdit edebilirim, mesela uçaklarla. Çünkü uçakları için parça bulamıyorlar” açıklamasında bulundu.