Sosyal medyada bizi takip edin

Dünya

Trump: Çin veya Rusya’nın Grönland’ı işgal etmesine izin veremeyiz

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’da ülkenin petrol sektöründeki yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla ABDli petrol şirketlerinin yöneticilerini Beyaz Saray’da ağırladı. Trump, toplantıda ABDli büyük firmaların Venezuela’nın çöküşteki petrol sektörünün hızla toparlanmasına nasıl katkı sunacağını ve sağlanacak milyonlarca varillik üretimin hem ABD’ye ve Venezuela halkına hem de küresel ölçekte nasıl yarar getireceğini masaya yatıracaklarını belirtti.

Venezuelanın perşembe günü itibarıyla 4 milyar dolar piyasa değerine sahip 30 milyon varil petrolü ABD’ye teslim ettiğini bildiren Trump, bu sevkiyatın yola çıktığını duyurdu. Trump, Venezueladaki petrol altyapısının geçmişte ABD tarafından kurulduğunu ancak daha sonra ellerinden alındığını savunarak, bu hamleyle kendilerinden alınanı geri aldıklarını dile getirdi.

Trump konuşmasında, “Amerikan şirketleri, Venezuelanın çürüyen enerji altyapısını yeniden inşa etme ve nihayetinde petrol üretimini daha önce hiç görülmemiş seviyelere çıkarma fırsatına sahip olacak. Venezuela ve ABDyi bir araya getirdiğinizde, dünyadaki petrolün yüzde 55ine sahip oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Petrol şirketlerinin ihtiyaç duyulan altyapı ve kapasiteyi oluşturmak adına en az 100 milyar dolarlık bir harcama yapacağını kaydeden Trump, bu şirketlerin devletin maddi desteğinden ziyade, sağlayacağı güvenlik ve korumaya gereksinim duyduklarının altını çizdi. Trump ayrıca, Venezuela yönetiminin, 50 milyon varile varan ham petrolün ABD tarafından derhal işlenip satışa sunulmasını ve bu sürecin süresiz olarak devam etmesini onayladığını aktardı.

Konuyla ilgili olarak, “Bunu Venezuelaya biz yapmasak Çin ya da Rusya yapardı” yorumunu yapan Trump, “Çine ve Rusyaya söyledim, sizinle çok iyi anlaşıyoruz, sizi çok seviyoruz, sizin orada olmanızı istemiyoruz, orada olmayacaksınız. Onlara ve size söyleyeceğim bir şey var, o da iş için açığız. Çin, orada veya ABDde bizden istediği kadar petrol satın alabilir. Rusya, ihtiyaç duyduğu tüm petrolü bizden alabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Trump, Beyaz Saray’da petrol şirketleriyle gerçekleştirdiği toplantı sonrası gündemdeki konulara dair de açıklamalarda bulundu. Grönland meselesindeki tavırlarının aynı kaldığını belirten Trump, bölgeye sahip olmak istediklerini yineleyerek, bu hamlesiyle aslında Avrupa ülkelerine bir iyilik yaptığını iddia etti.

Bu konudaki kararlılığını vurgulayan Trump, “Grönlanda Rusya veya Çinin gitmesini istemiyoruz. Eğer Grönlandı biz ele geçirmezsek Rusya veya Çin komşunuz olacak. Bu, olmayacak. Çin veya Rusyanın Grönlandı işgal etmesine izin veremeyiz. Çin veya Rusyanın Venezuelayı işgal etmesine de izin veremeyiz. Eğer bu yaptığımız şeyi yapmasaydık, Çin veya Rusya Venezuelada olurdu” ifadelerini kullandı.

Grönland hususunda Danimarka ile uzlaşarak bir anlaşmaya varmayı umduğunu dile getiren Trump, bunun mümkün olmaması halinde zor yolu tercih etmeye de hazırlıklı olduklarını sözlerine ekledi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam