Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

TRABZON – Prof. Dr. Soysal: Yapay zeka müzik endüstrisinde telif hakları konusunda tartışmalara yol açacak

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

TOKAT Gaziosmanpaşa Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kurucu Dekanı Prof. Dr. Nuh Fikri Soysal, yapay zekanın kendi sözlerini yazıp kendi bestelerini yapacak seviyeye geldiğini söyleyerek, “En önemli sorun telif hakları. Ben şimdi hiç müzik bilmiyorum. Tuşa bastığım zaman yapay zeka benim için bir beste yapacak. Bu beste kime ait olacak? Tuşa basan kişiye mi yoksa o besteyi yapan yapay zeka şirketine mi ait olacak” dedi.

Yapay zeka, müzik sektöründeki geleneksel iş gücünü tehdit ederken, telif hakları ve yaratıcı mülkiyet gibi yeni soruları da beraberinde getiriyor. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kurucu Dekanı Prof. Dr. Nuh Fikri Soysal, yapay zekanın gelişmesiyle müzik endüstrisinde şarkı yazma, aranjman yapma gibi süreçlerin de daha kolay hale geldiğini ifade ederek, süreçleri otomatikleştiren yapay zekanın geleneksel iş gücünü tehdit ettiği, telif hakları, yaratıcı mülkiyet gibi yeni sorunları beraberinde getirdiğini belirtti. Prof. Dr. Soysal, yapay zekanın gelişmekte olduğunu ifade ederek, “Yapay zeka şu anda dramatik bir şekilde oldukça gelişmektedir. Müzik endüstrisinde bazı meslek grupları da yok olmayla karşı karşıyadır. Bunlardan birisi bestekarlıktır. Mesela artık bugünkü yapay zeka kendi sözünü yazıp kendi bestesini yapacak seviyeye gelmiştir. Bunun yanında istenilen tarzda aranjmanlarını yazıp, dijital programlarda yenileyecek seviyeye gelmiştir. Yapay zekanın müzik endüstrisi açısından tehlikesi, insan sanatçılığı ve insanın iş gücünün ortadan kalkmasına neden olabilir. Bu şu anlama geliyor. Artık bağlama çalan bir insan sanatçı olarak karşımızda duran bağlama icraatsızı yerine artık bunu yapay zeka tarafından duyabiliriz. Dolayısıyla aradaki insanları ortadan kalkmış oluyor” diye konuştu.

EN ÇOK TARTIŞILAN KONU TELİF HAKLARI

Dünyada tartışılan en çok konunun telif hakları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nuh Fikri Soysal, “Bunun nasıl korunacağı, kime ait olacağı. Ben şimdi hiç müzik bilmiyorum. Tuşa bastığım zaman yapay zeka benim için bir beste yapacak. Bu beste kime ait olacak? Tuşa basan kişiye mi yoksa o besteyi yapan yapay zeka şirketine mi ait olacak. Bu konu çok tartışılıyor. Dolayısıyla bu büyük tehlike arz ediyor. Çünkü müzik endüstrisinde insan iş gücü giderek ortadan kalkacak. Artık kendi sazını çalan bir insan sanatçı özlemi duyacağız. Mesela 11 heceli bir türkü güftesi yazmasını isteyeceğim ama Nazım Hikmet tarzında yazmasını isteyeceğim. Sizin de gördüğünüz gibi 6 saniyede yazıyor” dedi.

Haber- Kamera: Fatih YILMAZ/TOKAT,-

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir