Türkiye

Torba Yasa’da Son Durum Ne Oldu! Yeni Hangi Maddeler Eklendi! Ne Zaman Onaylanacak

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Birçok önemli maddeyi içeren yeni torba yasa teklifi, en düşük memur maaşını da kapsayacak şekilde Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. Motorlu Taşıtlar Vergisi, ÖTV, seyyanen zam gibi maddelerin yer aldığı torba teklif, binlerce kişiyi yakından ilgilendiriyor. Gözler şimdi Meclis ve ardından Resmi Gazete’de! Torba yasa Meclis’ten geçti mi? İşte son durum…

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Torba yasa hakkında merakla beklenen gelişmeler sona eriyor! En düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya çıkaran düzenleme, beklenen torba teklifte yer alıyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, torba yasada yer alacak maddelerle ilgili ayrıntıları paylaşmıştı. Motorlu Taşıtlar Vergisi, ÖTV, işveren desteği gibi konular da torba teklife dahil edildi. Peki, torba yasa hakkında son durum nedir?

Torba yasa Meclis’ten geçti mi?

Birçok kritik maddenin yer aldığı torba teklif, 5 Temmuz tarihinde Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. Ancak henüz Meclis’ten geçmedi. Torba yasa, TBMM’de kabul edildikten ve Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra resmiyet kazanacak. Ayrıca Vedat Işıkhan, memur ve emekli maaşı zammıyla ilgili düzenlemenin temmuz ayında Meclis’ten geçeceğini ifade etmişti.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Torba yasada neler var?

Meclis’e sunulan teklifte en düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkaracak madde yer alıyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), bir defaya mahsus olmak üzere iki katına çıkarılacak. Bu yıl tüm araç sahipleri, ek MTV ödeyecek. İlave MTV iki taksitte tahsil edilebilecek. İlk taksit, yasanın yürürlüğe girdiği ayı izleyen ay sonuna kadar, ikinci taksiti ise kasım ayı sonuna kadar yatırılacak. Ayrıca 2023 için belirlenen kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e, banka ve diğer finansal kuruluşlar için ise yüzde 30’a çıkarılıyor.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ise otomatik enflasyon ayarlamasına tabi tutulacak. Akaryakıtta alınan ÖTV, her yılın ocak ve temmuz aylarında geriye dönük 6 aylık enflasyon kadar artırılacak. Cumhurbaşkanı’nın bu vergi oranını yarısına kadar artırma yetkisi yükseltilecek.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Ayrıca torba yasa kapsamında kurumlar vergisi oranı da belirlendi. 2023 yılı için genel kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltildi. Bankalar, finansal kiralama, faktöring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketleri için bu oran yüzde 30 olacak.

AK Parti Grup Başkanı Güler, “Tüm kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 1 Temmuz 2023 tarihiyle 31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki dönem için enflasyon farkı dahil yapılması öngörülen artışa ilave olmak üzere seyyanen net 8 bin 72 TL’lik artışı öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Ayrıca, deprem felaketiyle beraber Türkiye’nin dayanışma içinde olduğunu gösteren bir teklif olan “Milli Dayanışma Teklifi” de torba yasa kapsamında yer alıyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version