Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Torba Yasa’da Netleşti! Emekliyi Ne Bekliyor! Prim Şartlarında Değişiklik! Maaş Artışı ve Birçok Konu Gündemde

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Torba Yasa'da Netleşti! Emekliyi Ne Bekliyor! Prim Şartlarında Değişiklik! Maaş Artışı ve Birçok Konu Gündemde
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Meclis’in yeni yasama dönemi başladıktan sonra ekonomi konuları masaya yatırıldı. Bu durum, Torba Yasada yer alacak maddelerin merak konusu olmasına neden oldu. İşte torba yasa hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…

Emekli ve memur maaşlarına yapılacak ara zam oranları merak konusu. Haziran ayı enflasyon oranları açıklandıktan sonra maaşlara yapılacak zam miktarı belli olacak. Torba yasa ile en düşük memur maaşı 22 bin TL’ye yükseltilecek. Diğer maddelerin neler olduğu ise merakla bekleniyor. İşte, erken emeklilik hakkındaki son gelişmeler!

Meclis, bayramdan sonra yoğun bir mesaiye başlayacak.

En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesi, emeklilere yapılacak zam, işverene verilecek 500 liralık destek gibi önemli konular gündemde olacak.

Ve ardından Meclis’e çok daha geniş kapsamlı ikinci bir torba yasa sunulacak. Torba yasada nelerin yer alacağı merak konusu. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İLK PAKETTE NELER VAR?

İki torba yasadan bahsediyoruz. İlk torba yasanın hızlı bir şekilde temmuzun 5’inden sonra çıkması gerekiyor çünkü temmuzda maaşlar zamlı olarak ödenecek.

İlk torba yasa, yaklaşık 5-6 madde içerecek. Bu yasada öncelikle memurların taban maaşının 22 bin TL’ye çıkarılması konusu ele alınacak.

İkinci madde olarak, temmuzun 5’inde enflasyon oranı açıklandıktan sonra emekli ve memurlara verilecek refah payıyla ilgili bir düzenleme yapılacak. Üçüncü madde, asgari ücrete 500 TL’lik destek olacak.

Dördüncü madde, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin 7.500 TL ve üzerinde maaş alanlara kademeli bir şekilde artış sağlayacak. Beşinci madde olarak ise SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin taban maaşında artış olabileceği öngörülüyor. Tahminime göre en düşük maaşın 7.500 TL’den 10.000 TL’ye çıkması şeklinde olacak.

Bu paketle birlikte önemli bir beklenti olan refah payı da dikkate alınacak. Tabii, bu payın enflasyona bağlı olarak temmuzun 5’inde açıklanması bekleniyor. Yaklaşık olarak %10-15 refah payı tahmin ediyoruz. 5 aylık enflasyon %15,26, 6 aylık enflasyonun ise %19,20 olarak çıkmasını bekliyoruz.

Bu şekilde, emekliler ve memurlar arasında maaş artışının %30-35 aralığında olmasını bekliyorum, refah payıyla birlikte. Ancak taban maaşlarda %50’leri hatta %80’leri bulan bir artış olacak. Bu durumda akıllara şu soru geliyor: 11.848 TL olan en düşük memur maaşı 22 bin TL’ye çıkarsa, bu yaklaşık %90 artış demektir. Peki, tüm memurlara %90 artış yapılacak mı? Hayır. Sadece taban maaşa yapılan bir artış olacak. Diğer maaşlar, enflasyon farkı, toplu sözleşme artışı ve refah payıyla belirlenecek. Dolayısıyla sadece taban maaşında bir artış olacak.

İKİNCİ PAKETTE NELER VAR?

İkinci paket ise oldukça önemli. Bu paket, seçim beyannamesinde yer alan ve ekonominin diğer alanlarını ilgilendiren müjdeleri içerecek. Aile gençlik bankası kurulacak ve birçok konuda kaynak sağlanacak. Ev kadınlarının sosyal güvencesi desteklenecek, annelere yıpranma hakkıyla birlikte erken emeklilik için yaş düşüşü kademeli olarak uygulanacak. Taşeron işçilere kadro verilecek, 3600 ek gösterge uygulaması yapılacak ve birinci derece memurlar otomatik olarak 3600 göstergeye geçirilecek. SSK ve BAĞ-KUR prim eşitliği sağlanacak. 5 yıllık bir erken emeklilik hakkı sunulacak. Ayrıca evlilik kredisi de sunulacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam