Türkiye

Torba Yasa’da İlk Çıkan Erken Emeklilik Oldu! Yeni Formül Belli Oldu! Erken Emekli Olma Şartları

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Erken emeklilik beklentisi içinde olan milyonlarca vatandaş için sevindirici haber geldi. 1999 sonrası sigortalı olanlar için yeni bir erken emeklilik kapısı aralanıyor. Son dakika açıklamalarına göre, TBMM’ye sunulacak olan torba yasasının içeriği belli oldu. İşte merak edilen tüm detaylar…

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

EYT Hakkı Yeniden Gündemde

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen grup için yeni bir dönem başlıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar için verilen bu müjde, erken emeklilik hayali kuran birçok insanı umutlandırdı. SSK ve Bağ-Kur çalışanlarına yönelik getirilen 8 yıl erken emeklilik süresi, torba yasa kapsamında TBMM’ye sunulacak. Bu yeni düzenlemenin hızla onaylanması bekleniyor. Ancak, yeni erken emeklilik yasası hangi koşulları içeriyor? Kimler bu düzenlemeden yararlanabilecek? İşte son dakika detayları…

Erken Emeklilik Yaş Sartı Olmadan Mümkün

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Erken emeklilik düzenlemesi, yaş şartını ortadan kaldırıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydı olanlar artık EYT kapsamına alınıyor. Bu kapsamda prim eksikliği yaşayan Bağ-Kur sigortalıları başta olmak üzere milyonlarca kişiye müjdeli haber verildi. TBMM’ye sunulacak olan 2. torba yasa ile bu düzenlemelerin hızla hayata geçmesi bekleniyor. Tahminlere göre, bu yeni düzenlemeden yararlanarak emeklilik başvurusunda bulunacak kişi sayısı yaklaşık 4 milyonu bulabilir. Bu düzenlemeye göre erken emekli olabilecekler arasında 1999 sonrası sigortalılar, prim eksikliği olan EYT’ler, staj ve çıraklık sigortası mağdurları ile ev hanımları yer alacak. Peki, yeni erken emeklilik yasasının detayları neler? Kimler bu düzenlemeye hak kazanacak? İşte son dakika erken emeklilik düzenlemesinin ayrıntıları…

Gereklilikler Neler?

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Yeniasır gazetesi muhabiri Faruk Erdem’in aktardığına göre, EYT yasasından faydalanabilmek için belirli şartları taşımanız gerekiyor. Bu şartlar 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olarak çalışmış olmayı içeriyor. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamında prim ödemiş olanlar da bu düzenleme ile değerlendiriliyor. SGK’lılar için işe giriş tarihine göre 5.000 ile 5.975 gün arasında prim ödemesi gerekiyor. Erkekler için 25 yıl, kadınlar için ise 20 yıl bekleme süresini tamamlamak yeterli oluyor. Ancak Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’da prim ödemiş olanlarda durum biraz farklı. Erkekler için 25 yıl (9.000 gün), kadınlar için 20 yıl (7.200 gün) prim ödemesi gerekiyor. Bu şartları sağlayanlar yaş sartı olmadan emeklilik hakkına sahip olacak.

İşe Giriş Tarihi Belirleyici

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Haberde belirtildiği gibi, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar yaş şartı olmadan emeklilik hakkı elde edebilecek. Bu şartları tamamladığınız tarihte yaş sartı aranmadan emekli olmanız mümkün olacak. Bu düzenleme kapsamında tamamlanması beklenen yaklaşık 4.5 milyon EYT’nin emeklilik hakkına kavuşması öngörülüyor. Ancak bazı başvuruların henüz sonuçlanmadığını belirten haberde, bu gecikmelerin farklı sebeplere dayanabileceği vurgulandı. Borçlu olanlar, farklı kurumlarda hizmetleri olanlar veya eksik evrak sunanlar gibi durumlar işlemleri geciktirebiliyor.

Emekli olmak için prim ve yaş şartlarının yanı sıra hizmet birleştirme işlemlerinin doğru şekilde yapılması gerektiğine de dikkat çekildi. Eksik prim günleri veya yanlış kayıtlar emeklilik başvurularının reddedilmesine neden olabiliyor. Son olarak, EYT sürecini takip etmek isteyenlerin e-devlet veya ALO 170 çağrı merkezi üzerinden durumlarını sorgulayabileceği belirtildi. Eksik prim günleri ve Bağ-Kur tesciliyle ilgili sorunlar da bu yolla kontrol edilebilecek ve bilgi alınabilecek. Başvuruların sonuçlanmaması durumunda ilgili SGK müdürlüğüne gidilerek daha fazla bilgi alınabileceği vurgulandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version