Türkiye
TORBA YASA SON GELİŞMELER 2024: Torba Yasa Meclis’e Geldi Mi? Ne Zaman Gelecek?
2024 Torba Yasa düzenlemesi, özellikle Bağ-Kur’lu çalışanlar ve ev hanımları tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Meclis Başkanlığı’na sunulan yasa teklifi, Bağ-Kur prim gün sayısının 9.000 günden 7.200 güne indirilmesini ve ev hanımlarına emeklilik desteği sağlanmasını içeriyor. Bu düzenlemeler, erken emeklilik imkanı sunması açısından dikkat çekiyor. Torba Yasa’nın içeriğinde yer alan Bağ-Kur prim günlerinin düşürülmesi ve ev hanımlarına prim desteği gibi önemli maddeler, vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor.
Torba Yasa Teklifi ve Kamuoyundaki Etkisi
Torba yasa teklifi, Meclis’e sunulmasıyla birlikte kamuoyunda büyük bir yankı uyandırdı. Bağ-Kur prim gün sayısının 7.200’e düşürülmesi ve ev hanımlarına emeklilik hakkı tanınması, torba yasada yer alması beklenen önemli başlıklar arasında. Bu bağlamda, ev hanımlarına prim gün desteği sağlanarak daha kolay emeklilik imkanı sunulması planlanıyor. Ancak, teklifin ne zaman yasalaşacağı ve içerdiği düzenlemelerin detayları henüz netlik kazanmadı.
Meclis’te Torba Yasa ile İlgili Son Gelişmeler
Geçtiğimiz yasama yılında torba yasa teklifinin 86 maddesinin 55’i kabul edildi. Kalan maddelerle ilgili görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor ve önümüzdeki haftalarda torba yasa görüşmelerinin başlaması bekleniyor.
Bağ-Kur Prim Gün Sayısı Ne Olacak?
Bağ-Kur prim gün sayısının 7.200 güne düşmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak zorunda olduklarını vurguladı. Işıkhan, “Bağ-Kur’ların 9.000 gün olan prim ödeme gün sayısını 7.200 güne düşürme konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu seçim öncesi verilen bir sözdür ve mutlaka yerine getirilecektir.” ifadelerini kullandı.
Ev Hanımlarına Emeklilik Desteği
Ev hanımlarına emeklilikle ilgili de çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Işıkhan, “Ev kadınlarımızla birlikte toplumsal ekonomik yaşam içerisindeyiz. Ev hanımlarına yönelik 3’te 1 prim desteği kapsamındaki çalışmalarımızı başlatıyoruz. İsteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kurmayı planlıyoruz.” dedi. Bu sistemin detaylarının belirlenmesi için sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılacağını da sözlerine ekledi.
3600 Ek Gösterge Düzenlemesi
3600 ek gösterge ile ilgili olarak da bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeyle 5,3 milyon kamu personeli ve hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden düzenlendiğini açıkladı. Işıkhan, birinci dereceye yükselen devlet memurları için 3600 ek gösterge düzenlemesinin de en kısa sürede hayata geçirileceğini belirtti.
BİZİ TAKİP EDİN…
KAYNAK: HABER MERKEZİ