Bankalar

TOBB’dan KOBİ’lere Müjde: Yeni Nefes Kredisi Yolda

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Yüksek faiz oranları ve bankaların kapanan kredi muslukları nedeniyle nakit akışında büyük zorluklar yaşayan on binlerce KOBİ için umut olacak bir haber geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), işletmelere piyasa koşullarından daha uygun şartlarda finansman sağlayacak yeni bir “Nefes Kredisi” paketi için çalışmaların sonuna gelindiğini duyurdu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kredi Muslukları Neden Kapandı? İş Dünyası Neden Alternatif Arıyor?

Son dönemde artan faiz oranları, işletmelerin bankalardan kredi kullanmasını neredeyse imkansız hale getirdi. Bu durumu doğrulayan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, “Krediye erişim ciddi anlamda zorlaştı. Kredi kartı limitlerinden işletme kredilerine kadar büyük sıkıntılar yaşanıyor” ifadeleriyle sahadaki durumu özetledi.

Günay, bu soruna çözüm bulmak amacıyla Kredi Garanti Fonu (KGF) üzerinden 30 milyar TL’lik bir kaynağın ayrıldığını ve TOBB’un yeni “Nefes Kredisi” için çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu belirtti. Bu kredinin temel hedefi, KOBİ’lerin büyümesini, ihracat yapmasını ve zorlu ekonomik koşullarda ayakta kalmasını sağlamak.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Sadece Kredi Değil: Halka Arz da Güçlü Bir Alternatif

Finansmana erişimde yaşanan zorluklar, şirketleri banka dışı kaynaklara yönlendiriyor. Bu noktada öne çıkan en önemli alternatiflerden biri ise halka arz.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

İntegral Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Taşdoğan, “Halka arz, tahvil ve bono ihraçları gibi yöntemler, şirketleri sadece fonlamakla kalmıyor, aynı zamanda daha şeffaf ve kurumsal bir yapıya kavuşturuyor” diyerek, sermaye piyasalarının önemine dikkat çekti.

Peki, bir şirketin halka arz olabilmesi için hangi şartları taşıması gerekiyor? İntegral Yatırım Kurumsal Satış Direktörü Sarper Dönertaş, 2024 yılı kriterlerini şöyle açıkladı:

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
  • Net Satış Hasılatı: En az 1,2 milyar TL
  • Aktif Toplamı: En az 2,4 milyar TL

Ekonomide Faiz ve Enflasyon Beklentileri Umut Veriyor

İşletmelerin finansman maliyetlerini doğrudan etkileyen faiz ve enflasyon konusunda da ekonomistlerden olumlu sinyaller geliyor. Ekonomist Murat Sağman, yılın ikinci yarısına dair beklentilerini şöyle özetledi:

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
  • Faiz İndirimi: Merkez Bankası’ndan Temmuz ayında en az 250 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor.
  • Yıl Sonu Beklentisi: Yıl sonunda politika faizinin %36 seviyelerine, enflasyonun ise %30 civarına gerilemesi öngörülüyor.

Bu senaryonun gerçekleşmesi, hem banka kredilerinin faiz yükünü hafifletecek hem de sermaye piyasalarını şirketler için daha cazip hale getirecek. TOBB’un “Nefes Kredisi”nin detaylarının ise çok kısa bir süre içinde açıklanması bekleniyor.


Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!…

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version