Ekonomi
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: İzmir sanayinin 2’nci lider şehri
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Haziran ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “90 bin üreticimizi 4 bin ürünümüzü analiz ettik. Sanayinin lider şehirleri ortaya çıktı. İzmir burada ikinci. İstanbul’dan sonra İzmir geliyor. Türkiye’nin zenginleşmesine sağladığı katkılardan dolayı İzmir, bizim göz bebeğimiz” dedi.
EBSO Haziran ayı Meclis Toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve meclis üyesi sanayicilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İzmir için müthiş bir veri var. 90 bin üreticimizi, 4 bin ürünümüzü analiz ettik. Sanayinin lider şehirleri ortaya çıktı. İzmir burada ikinci. İstanbul’dan sonra İzmir geliyor. 4 bin üzerindeki ürünün 373’ünde Türkiye birincisi İzmir oldu. Üretme kapasitesi açısından İzmir ilk ikide. 4 bin sanayi ürününde 2 bin 300’ü yani yüzde 58’i İzmir’de üretiliyor. Türkiye’nin zenginleşmesine sağladığı katkılardan dolayı İzmir, bizim göz bebeğimiz. İzmir’de üretim, yatırım yapan tüm girişimcilerimizi kutluyorum. Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Bu birlikteliği İzmir’de görememiştim. Şimdi müthiş bir birliktelik var. İzmir’in 7 ilçesinde okul yapmaya karar verdik. Arsa temini, proje çalışmaları devam ediyor” dedi.
‘SORUNLARIN YÜZDE 95’İ ÇÖZÜME KAVUŞTU’
Pandeminin şartlarında yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “16 Mart 2020’de ilan edilen pandemi şartlarından sonra biz de Odalar Birliği olarak hemen örgütlendik. 365 oda borsamızla bir haberleşme kanalı kurduk. Her gün hangi ilde ilçede ne sıkıntı var bana rapor olarak geldi. O gün akşam 20.00’ye kadar bütün bu bilgileri topladıktan sonra değerlendirip ilgili bakanlara sorunları iletme fırsatımız oldu. Büyük bir gayret gösterdik, çalıştık. Asli görevimiz sorunları halkın iradesiyle seçilmiş olan kişilere iletmek. 200’ün üzerinde Anadolu’dan talep geldi. Bunların yüzde 95’i bir çözüme kavuştu. Sıkıntılarımız var. Bunların hepsini biliyoruz. Biz bir meslek örgütüyüz. Biz sivil toplum örgütü değiliz. Aradaki farkı iyi anlamak lazım. Bizim geleneğimiz ahilikten geliyor. Dünyada ilk mesleki örgütlenmeyi yapan bizim atalarımız” dedi.
‘İŞ HAYATINDA İTİBAR ÇOK ÖNEMLİ’
Sorunlarla baş etmeye devam edileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Yüksek enflasyon, krediye erişimdeki sıkıntılar, yüksek enerji fiyatları, hepsini biliyoruz. Artan enflasyondan dolayı şirketlerin işletme sermayesine ihtiyaç duydukları bütün Türkiye’den iletiliyor. İnşallah yakında bir kredi paketini hükümet sizlere duyuracak. 150 milyarlık bir kredi paketi bekliyoruz. Dünyada bir tane daha iş dünyası örgütü yok ki üyesine kefil olsun. Kefalet zor iş. Oranı yüzde 85. Bir kuruş batsa Odalar Birliği’nin ortak olduğu kredi garanti fonu karşılıyor. İş hayatında itibar çok önemli. Müthiş bir itibar var ki Odalar Birliği 500 milyar TL’ye kefalet verebiliyor. Ben bir girişimci olarak hiçbir zaman umutsuz değilim. Umutsuz olsam fabrikanın kapısını açmam. Biz her sabah yeni bir kazanç sağlayacağız diyerek başlarız işe. Sizlere tavsiyem, birbirinizi ötekileştirmeyin. Düşünen adam farklı düşünür. Birbirimizden nefret etmeyelim. Birbirinizi sevin. Seversen mutlu, başarılı olursun. Zor günlerde bu millet bir araya gelmeyi biliyor. Biraz refaha erince herkes ayrı bir cumhuriyet. Zorluklar olacak, iş hayatı bunu gerektirir. Zor bir coğrafyadayız” dedi.
‘ASGARİ ÜCRET MUTLAKA GÜNCELLENMELİDİR’
Kurumların ortak hareket etmesi gerektiğinin altını çizen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Birlikteliği çok önemli projelere imza atarak ortaya çıkardık. Birlik olduğumuz müddetçe sonuç almak çok daha kolay oluyor. Yıllardan beri ayrı olmaktan dolayı kaybettik. Birleşmiş Milletler’in küresel etkileri raporunda, en az bir nesilde görülmeyen bir küresel pahalılık vurgulandı. Kıtlık döngüsünün şiddetlenmesine gerekçe olarak küresel gıda fiyatları rekor düzeyde, brent petrol 120 dolar seviyelerini gördü. Sonuca baktığımızda şiddeti artan bir kıtlık döngüsünün sosyal ve politik sebepleri ortaya çıkıyor. Yaşam standartları düşüyor, bütçe olanakları azalıyor. En çok yükselen ve gelişmekte olan bizim gibi ekonomilerin etkilendiği kaçınılmaz. Ülkemizde en hassas konu gelir adaletsizliği. Orta sınıf kalmadı. 8 milyon kişi asgari ücretle yaşıyor. Asgari ücret mutlaka güncellenmelidir. Gelir adaletsizliği bizi başka sorunlarla karşı karşıya bırakmamalıdır. Artan maliyetler, iklim sorunları üretimin dengesini bozarken büyüme oranları revize edildi. Ülkemize baktığımız geçen yılki yüzde 11’lik büyüme bu yıl yüzde 3-3,5’tur” diye konuştu.
Türkiye’nin sanayi üretimi arttığı müddetçe büyüdüğünü, düştüğü müddetçe küçüldüğünü vurgulayan Yorgancılar, şöyle devam etti:
“Her sene ortalama yüzde 5’lik bir oranı yakaladığımız sürece işsizliği çözeceğimize inancım tamdır. Benzer şekilde küresel ve Avrupa verilerinde de düşüş gözlense de çizginin üzerinde kalmayı başarıyorlar. Artan hammadde, enerji fiyatları ve enflasyona kadar üretimi zorlaştıran unsurlarla mücadele eden sanayicinin son durumunu açıkça ortaya koyan bir tablo olduğuna inanıyorum. Yapılan nükleer santrallerin mutlaka devreye girmesi ve antlaşmaların güncellenmesi gerektiğine inanıyorum. Her geçen gün de maliyet katlanarak artıyor. Yaptığımız üretim ve ihracat değerlerini yitiriyor. Sahip olduğumuz avantajları kaybetmekle karşı karşıyayız.”