Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

THK kayyumuna mahkemeden kötü haber! Uçaklar satılmayacak

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türk Hava Kurumu’nun 15 ildeki 44 gayrimenkulünü satmaya kalkan AKP’li kayyuma dur diyen mahkeme, kayyumun itirazını da reddetti. AKP’li kayyumun Türkiye yangınlarla boğuşurken 10 Ağustos’ta gayrimenkullerin satışının yanında 14 uçağın satışı için de izin istediği ortaya çıktı.

AKP’li eski bakan Cenap Aşçı’nın başkanlık ettiği kayyum heyetine bizzat Türk Hava Kurumu’nu yönetme yetkisi veren Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi, aynı heyetin kurumun mallarını satma talebine 27 Temmuz’da verdiği kararla izin vermemişti.

AKP’li Kayyum, Antalya, İzmir, Bodrum, Köyceğiz gibi Türkiye’nin en güzel köşelerindeki, THK’ya ait 44 gayrimenkulü satışa çıkaran THK’yı durduran karara itiraz ettiği ortaya çıktı.

Kayyum, itiraz dilekçesinde gayrimenkullerin satışına ek olarak 14 uçağın satışı ve bunun yanında 2 sıfır eğitim uçağı alımı için de izin istedi.

Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi 9 Ağustos 2021 tarihli ek kararında, talebe ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yeni bir talep mahiyetinde olan uçak alım-satım talebinin Asliye Hukuk Mahkemesinden döndükten sonra alanında uzman heyete dosyanın tevdi ile kurum defterlerinin yerinde incelenmesi sonucunda ve yapılan çerçeve anlaşmalar incelendikten sonra değerlendirilebileceğinden bu aşamada alınacak uçak bilgi ve belgelerin eksik olması nedeniyle reddi…”

MAHKEME: “HAVACILIK SANAYİSİNDE DÜNYADA ÖNEMLİ BİR KONUMA SAHİP TÜRKİYE NEDEN YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARININ BAKIMINI YAPAMIYOR?”

9. Asliye Hukuk Mahkemesi dosyayı inceledikten sonra şu çarpıcı tespitlerde bulundu. Mahkeme, özellikle yangın söndürme uçaklarıyla ilgili kamuoyunun merak ettiği konuları tek tek sıraladı:

Hava araçlarının eski fonsiyonunu kaybetmiş olduğunu faal hale getirilebilmesi için Türkiye’de bakım yapan yerin olmadığını, bakım öşletme maliyetinin yüksek olması nedeniyle ekonomik kazanç sağlanamadığını ve uçakların gayri faal halde park halinde beklediğini bu uçaklara her yıl sigorta yaptırıldığını, açık alanda bekleyen uçakların her geçen yıl değer kaybettiği gerekçeleri ile bu uçakların satışının yapılabilmesi için izin ve yetki talep ettiği,

Ekli listede yapılan incelemede 14 adet uçağın ve değişik tiplerde 11 adet Planör ve diğer hava taşıtlarının yer aldığı, uçakların 11 adetinin DROMADER tipi M-18 A model olduğu, kalan 3 tanesinin CANADAIR tipi CL-215 modal olduğu,

DROMADER tipi uçakların açıklama bölümünde, “2015 yılından itibaren bakım ve malzeme bekler durumdadır, zirai ilaçlamada kullanıldığından kullanım yeri kalmamıştır” şeklinde bir cümle yer aldığı,

CANADAIR tipi uçakların açıklama bölümünde ise, “Ciddi malzeme bekler durumda olduğundan kullanılamaz durumdadır. Ekonomik sebeşten yapılamamıştır.” şeklinde bir cümle yer aldığı görülmekle,

“NEDEN BAKIMINI YAPMADINIZ?”

Satışı için yetki talep edilen bu uçakların hangi parçalarının eksik olduu, bu parçaların maliyetinin ne olduğu, eksik malzemelerin temini konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığı, kurum bünyesinde bulunan THK Teknik Uçak Bakım Hizmetleri A.Ş.’nin ihtisas alanının uçak bakım ve onarımı olmasına karşın kurumun arızalı uçaklarının bakım ve onarımlarının THK Teknik A.Ş. vasıtasıyla neden yapamadığının objektif ve denetime elverişli belge ve deliller ile açıklanamadığı,

Ayrıca, havacılık sanayisinde dünyada önemli bir konuma sahip Türkiye’de bu uçakların bakım ve onarımının neden yapılamadığına dair dilekçede herhangi bir açıklama bulunmadığı,

Bakım, onarım ve malzeme eksiği olan bu hava taşıtlarının muhtemel piyasa değerinden satılmasının mümkün olup olmadığının belirli olmadığı, bu uçakların satışından elde edilmesi planlanan gelirin ne kadar olabileceği ve alınması planlanan yeni uçakların maliyet, marka ve model bilgilerinin ve kullanım amacının belirsiz olduğu hussuları birlikte değerlendirildiğinde,

“ÖNCE ÇALIŞIR HALE GETİR, SONRA PİYASA FİYATINA SAT…”

Öncelikle kullanılması halde bulunan bu uçakların tamir ve bakımının yapılması için gerekli çalışmaların yapılması ve çalışır duruma getirilerek kurum tarafından kullanılması, kullanım alanı kalmayan uçaklar için ise tamir ve bakımı yapımış halde piyasa fiyatından satılmasının kurum menfaatlerine daha uygun olup olmadığının belirlenemediği ve mevcut durumda THK Genel Başkanlığı vekilinin yeni uçak alım maliyetinin mevcut uçakların bakım ve onarım maliyetine göre kurum menfaatine daha uygun olduğunu objektif bilimsel veriler ile belgeleyemediği…”

“FİLONDA UÇAKLAR VARKEN NEDEN YENİ UÇAK SATIN ALACAKSIN?”

“PIC (Pilot In Command) sorumlu pilot uçuşu eğitimlerinin uçuşlarının gerçekleştirilebilmesi için 2 adet uçağın satın alınması gerektiğini ifade etmişse de PIC uçuş eğitimleri için Türk Sivil Havacılık mevzuatı kapsamında hangi özellik ve türde uçakların kullanılabildiği ve THK Uçuş Akademisi A.Ş. internet sitesinde yer alan filo bilgisine göre kurumun eğitim filosunda bulunan C-172S, Piper (PA-44) Seminole, TECNAM P 2006 T, TECNAM P 2002 JF tipi uçuş eğitimi için gerekli ve yeterli özellere sahip olup olmadığının belirtilmediği…

PIC uçuşu için satın alınması planlanan 2 adet uçağın marka-model ve maliyet bilgilerine dair herhangi bir açıklamanın bulunmadığı, alınacak 2 adet uçağın yakıt maliyetinin ne kadar olacağı ile mevcut uçaklarda yakıt maliyetinin ne kadar olduğunun dosyada bulunmaması nedeniyle objektif olarak karşılaştırma imkanının olmadığı…”

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ’NE SATIŞ PLANI

“Yalnızca düşük bedel ile distribütorlüğü olan 2 adet uçak alınması amacıyla kurum filosunda bulunan TC-CCT çağrı kodlu 2010 model C-172S uçağının Gaziantep Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne satışının planlandığının ifade edildiği, satışı planlanan bu uçağın değerinin ne olduğu ve hangi bedel üzerinden satışının planlandığının denetlemeye müsait bir rapor halinde sunulmadığı…”

“NEDEN KENDİ ÜNİVERSİTENDE KULLANMIYORSUN?”

“Bu uçağın PIC uçuş eğitiminde kullanılma imkanının olup olmadığının belirli olmadığı, bünyesinde Üniversite bulunan THK’nın bu uçaktan kendi üniversitesinin faaliyetleri kapsamında faydalanıp faydalanamayacağının belirlenemediği…”

KENDİ UÇUŞ AKADEMİSİ VARKEN BAŞKA AKADEMİYE KİRALAMAK İSTİYOR

Envanterde bulunan TC-TKS çağrı kodlu Piper Seminol marka uçağın İFA-Plus İstanbul Uçuş Akademisi’ne kiralanması hususunda yetki verilmesinin talep edilmiş olduğu görülmekle, THK’nın havacılık konusunda sahip olduğu köklü geçmiş ve deneyim ile THK Uçuş Akademisi A.Ş. aracılığıyla uçuş eğitim hizmeti sağladığı,

Dilekçede, kiralanması için yetki talep edilen uçağın kurum tarafından uçuş eğitimlerinde neden kullanılmadığının açıklanmadığı…”

“TAŞINMAZ SATIŞI SON ÇARE OLARAK DÜŞÜNÜLMELİ”

15 farklı şehirdeki 44 taşınmazın satış amacının THK’yı içinde bulunduğu mali krizden çıkarmak olduğu ifade edilmiş ise de öncelikle bu taşınmazlardan tarım arazilerinin işletilerek gelir elde edilip edilmediği,

Bağımsız bölümlerin amacına uygun kiraya verilip gelir elde edilip edilmediğinin belli olmadığı, yine taşınmaz mülkiyetinin hem kurumlar hem de bireyler açısından önemli bir yeri olduğu ve taşınmaz satımının son çare olarak düşünülmesi gerektiği GÖRÜLMÜŞTÜR….

Mahkeme karar metninde, “Türk Medeni Kanunu’nun 403/2 maddesine göre: “Kayyum belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır” ifadesi hatırlatılarak şu tespite de yer verildi:

“THK’ya kayyum atanmasının temelinde, olağan üstü genel kurulun dahi yapılamaması, Kurum’un iyi yönetilememesi ve alınan kararların Kurum zararına olması olduğu dosya kapsamındaki dava ve karşı dava dilekçesi ve mahkemenin gerekçeli kararından anlaşılmakla, yine 25 Aralık 2020 günlü ek kararla Kurum aleyhine yapılan takiplerde Kurum’un mal varlığı üzerine uygulanan hacizlerin tedbiren kaldırıldığı da dikkate alınarak, yukarıdaki gerekçeyle itirazın reddine karar verilmesi gereğiyle aşağıdaki hüküm kurulmuştur. ”

HÜKÜM: “İTİRAZLARIN TAMAMININ REDDİNE”

Kayyum Heyeti’nin, Türkiye’nin cennet ormanları cayır cayır yanarken 10 Ağustos günü yaptığı itirazı değerlendiren 9. Asliye Hukuk Mahkemesi kararını 18 Ağustos’ta karara bağladı:

“Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı Kayyum Heyetinin itirazlarının tamamının reddine…”

BAYRAM DUMAN: “ÇOK ÖNEMLİ KARAR”

THK Kayyumu tarafından dağıtıldığı savunulan THK Merkez Denetim Kurulu Başkanı Bayram Duman mahkeme kararını şöyle değerlendirdi:

“Kayyumun taleplerine vesayet ve denetim mahkemelerinden tokat gibi karar çıkmıştır.

THK kayyım heyeti THK web sitesi ve resmi gazeteden çıktığı ilanla THK’ya ait 44 değerli gayrimenkul için ihale yoluyla satış yapacağını bildirmişti. Bizlerin meseleyi basında duyurmamızla vesayet makamı olan Ankara 9. Sulh Hukuk mahkemesi THK Kayyumlarının gayrimenkul satışı yapamayacağı kararını aldı. Meğer meselenin boyutu çok daha derin imiş.

Kayyum heyeti mahkemeye sadece gayrimenkul satışına izin verilsin talebinde bulunmamış. Aynı zamanda 2 adet sıfır uçak satın alınması ve o günlerde tüm kamuoyu THK uçakları neden uçurulmuyor diye sorarken 14 yangın söndürme uçağının satışı için de talepte bulunmuş. Üstelik gerekçe olarak da uçakların yıllık sigorta bedellerini ödemekten kaçınmayı göstermişler. Pes ki pes!!!

“ANKARA’DA HAKİMLER VAR”

“Bereket ki Ankara’da hakimler var. Denetim makamı olan Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesi vesayet makamı mahkemenin kararını yerinde bularak; ülke yanarken THK’nın yangın uçaklarını hurda demir fiyatına satmaya çalışan THK kayyum heyetinin tüm taleplerini reddetmiş ve kayyumun böyle bir yetkisi olamayacağını hükme bağlamıştır.

Mahkeme, aradan geçen 2 yıla rağmen kayyumun, atanma amacının aksine bırakın olağanüstü genel kurul hazırlıklarını, süresi geçmiş olmasına rağmen olağan genel kurulu dahi engellediğini açıkça ortaya koymuştur.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam