Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Temmuz evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2023 Evde bakım maaşı alanlara sigorta müjdesi! SGK düzenlemesinin detayları…

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Evde bakım maaşı alanlara sigorta ve zam müjdesi verildi! 2023 Temmuz zammıyla birlikte milyonlarca kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alınacak. Evde bakım maaşı, yeni açıklanan asgari ücret zammıyla birlikte yükselerek 4 bin 336 liradan daha yüksek bir tutara ulaşacak.

Bu gelişmeyle birlikte evde bakım maaşı alan vatandaşlar hem maaşlarında artış yaşayacak hem de sosyal güvenceye kavuşacaklar. Evde bakım maaşı sigortasıyla ilgili son dakika gelişmeleri de yakından takip ediliyor. İşte evde bakım maaşıyla ilgili detaylar…

Evde bakım maaşı alanlara 3’lü müjde! Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından evde bakım maaşlarına da zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği müjdeyle birlikte araştırmalar hız kazandı. Evde bakım maaşı alan vatandaşların maaşları artacak ve aynı zamanda sosyal güvenlik kapsamına alınmamış olanlar kısmi zamanlı olarak sosyal güvenceye dahil edilecekler. Evde bakım maaşı alanlara sigorta yapılıp yapılmayacağı ve maaşların ne kadar olacağı ise merak edilen konular arasında. İşte tüm detaylar…

EVDE BAKIM ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Milyonlarca vatandaşı etkileyen asgari ücret zammı Temmuz ayında açıklandı. 2023 yılında, Ocak ayında yapılan zam oranının üzerine yüzde 34’lük bir artış yapıldı ve asgari ücret net 11 bin 402 TL, brüt ise 13 bin 414 TL olarak belirlendi.

2023 yılında evde bakım maaşları aylık 5 bin 656 TL olacak.

ÖDEME ALMAK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILMALI?

Evde bakım maaşı için başvuruda bulunmak isteyenler, koşulları sağladıkları takdirde sosyal hizmetler müdürlüklerine gerekli evraklarla başvuruda bulunabilirler. Kurum, başvuru sahiplerinin beyan ettikleri evrakları inceleyerek değerlendirme yapar.

Rapor uygun bulunursa ve gelir kriteri de karşılanıyorsa, hane ziyareti gerçekleştirilir. Hanenin durumu yerinde tespit edilir ve sonrasında heyet tarafından nihai karar verilir.

Evde bakım aylığı koşulları sağlandığında süreç genellikle 2 ay içinde sonuçlandırılır. Bakımı yapacak kişinin değişmesi durumunda ise dilekçe ile bildirilmesi yeterli olacaktır.

Bakıma ihtiyacı olan kişinin, hanedeki bir akrabası tarafından 24 saat bakımının yapılması esas olup, heyetin uygun görmesi ve evde bakımı üstlenecek birinin bulunmaması durumunda, yakında ikamet eden bir yakının en az 8 saatlik bakım yapması gerekmektedir.

KADINLARDA EMEKLİLİK YAŞI ESNETİLECEK

Yeni dönemde, özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre emeklilik yaşının esnetilmesi gibi önemli adımlar atılacak. Ayrıca, evde yaşayan yaşlı vatandaşlar için profesyonel bakım elemanlarının yetiştirilmesi, yalnız yaşayan ve bakım desteği almayan yaşlıların konutlarında bakım ve güvenlik ihtiyaçlarının uzaktan takip edilmesi gibi önlemler de alınacak.

Engellilerin istihdamını artırmak amacıyla korumalı işyerlerinin kapsamı genişletilecek ve ailelere eğitim desteği ile uzun vadeli aile danışmanlığı hizmetleri sunulacak. Çalışma yaşamına devam etmek isteyen yaşlıların ihtiyaç duydukları becerilerin geliştirilmesi desteklenecek ve esnek çalışma koşulları oluşturulacak.

RAPORA İTİRAZ HAKKI VAR

Bakım talebi olumsuz değerlendirilen kişilere, bakıma ihtiyacı olan veya yasal temsilcisi tarafından bir ay içinde bildirim yapılması gerekmektedir. Yasal temsilci veya engelli, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bakım raporuna itiraz hakkına sahiptir. İtiraz talebi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il müdürlükleri tarafından değerlendirilir. İhtiyaç görülmesi durumunda, farklı personelden oluşan bir bakım hizmetleri değerlendirme heyeti görevlendirilerek yeni bir bakım raporu hazırlanır. İkinci Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyeti’nin kararı itirazlarda esas alınır.

Engelli veya yasal temsilci, hanedeki akraba sayısında veya gelirinde değişiklik olduğunda bunu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerine bir ay içinde bildirmelidir. Aynı şekilde, bakıma ihtiyacı olan kişinin ikametgah adresinin değişmesi durumunda, yeni adres en geç 15 gün içinde bildirilmelidir. Bakılan kişinin vefatı durumunda ise il müdürlüğüne en geç 15 gün içinde bildirim yapılması gerekmektedir.

Evde bakım aylığı ödemeleri E-Devlet kapısı üzerinden veya SMS yoluyla sorgulanabilir. E-Devlet üzerinden sorgulama yapmak isteyen kişiler aşağıdaki adımları takip etmelidir:

TC kimlik numarası ve E-Devlet şifresi kullanılarak E-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır.

Arama çubuğuna “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” yazılmalı ve arama yapılmalıdır.

Açılan sayfada evde bakım aylığı ödeme bilgilerine ulaşılabilir.

Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama seçeneği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesi altında bulunur.

SMS ile evde bakım maaşı sorgulama yapmak isteyen kişiler ise aşağıdaki adımları izlemelidir:

Ziraat Katılım Bankası aracılığıyla evde bakım aylığı alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne “BAKIYE” yazarak 4747’ye SMS göndermelidir.

Bu şekilde bakiye sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

SMS gönderimi sırasında operatör tarafından 1 SMS ücreti tahsil edilir.

Başkan Erdoğan’ın açıklamalarının ardından yaşlı ve engelli aylığı ödemeleri bayramdan önce, yani Haziran ayı içinde vatandaşların hesaplarına yatırılacaktır. Yaşlı ve engelli aylığı ödemeleri, genellikle vatandaşın doğum yılının son rakamına göre yapılmaktadır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam