Sağlık
TEB Başkanı Üney: Eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralaması 50 bin olmalı


TEB merkez heyeti ve 56 bölgenin eczacı odası baÅŸkanı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) önünde toplanarak, eczacılık fakültesi sayılarının azaltılmasını talep etti. TEB BaÅŸkanı Arman Ãœney, “Mesleki sürdürülebilirliÄŸimizin saÄŸlanması, nitelikli eczacılık hizmetlerinin devamı ve genç meslektaÅŸlarımızın yaÅŸadığı istihdam sorununun önüne geçilmesi için yeni bir eczacılık fakültesi daha açılmasını istemiyoruz. Bu uyarımızı duyun, artık iÅŸsiz eczacılar ordusu yaratmayın” dedi.
ECZACILIK FAKÜLTESİ SAYISI 62YE ÇIKTI
Ãœney, nitelikli saÄŸlık çalışanlarının yetiÅŸtirilebilmesi için yeni fakültelere deÄŸil mevcut fakültelerde akademik kadroların ve gerekli altyapının güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduÄŸunu vurgulayarak, “Bugün sayıları 62yi bulan eczacılık fakültelerinin sadece 14ü tam akredite eÄŸitim verebilecek kapasiteye sahiptir. Mevcut fakültelerin 4 bin 500 öğrenci kontenjanı bulunduÄŸu göz önüne alındığında, hem mesleki hem de istihdam anlamında tehlike çanları çalıyor. Öyle ki SaÄŸlık Bakanlığının 2016 yılında yayımladığı SaÄŸlık Ä°ÅŸgücü Raporunda bile 2023 yılında, yüzde 30 eczacı istihdamı fazlası olacağı belirtilmiÅŸti. Ancak o tarihte 29 olan eczacılık fakültesi sayısı ÅŸimdi 62ye çıktı ve durum çok daha ciddi boyutlara ulaÅŸtı. Nitelikli eczacılık eÄŸitimi ve mesleki sürdürülebilirlik için yeni bir eczacılık fakültesine daha ihtiyacımız yoktur. Eczacılık fakültelerine giriÅŸ için baÅŸarı sıralaması 50 bin olmalıdır. Mevcut fakültelerin kontenjanları acilen azaltılmalı, akredite olmayan fakültelere öğrenci alınmamalıdır” diye konuÅŸtu.
YÖK KARARI SEVİNDİRİCİ
Ãœney, YÖKün bugün eczacılık fakültesi dahil bazı fakültelerde kontenjan düşürülmesi yönünde aldığı kararına iliÅŸkin, “Kararın çok sevindirici olduÄŸunu söylemek gerekiyor. Ama öncelikle bu kararın ne olduÄŸunu görmemiz gerekiyor. GeçtiÄŸimiz sene de bu kontenjanlarda azaltma olacak denildi. Ama yalnızca 2 tane devlet üniversitesinin kontenjanında azaltma oldu. 9 tane vakıf üniversitesinin kontenjanında artış gerçekleÅŸti. Dolayısıyla öncelikle ne olduÄŸuna bakmak lazım. EÄŸer gerçekten düzenleme, gözle görülür ÅŸekilde etkili bir ÅŸekilde yapıldıysa olumlu olduÄŸunu düşünüyoruz ve devam etmesi gerektiÄŸini düşünüyoruz. Ama dostlar alışveriÅŸte görsün diye yapılan bir düzenlemenin de bu ülke insanına hiçbir faydası olmayacağını da ifade etmek istiyorum” dedi.
