Ekonomi
TCMB’den Yeni Karar: Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Borçları 60 Aya Yayıldı
Türkiye’de kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için 60 aya kadar yapılandırma ve taksitlendirme süreci bugün itibarıyla resmen başlamıştır.
Türkiye’de kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için 60 aya kadar yapılandırma ve taksitlendirme süreci bugün itibarıyla resmen başlamıştır. Artık biriken borçlar, 60 aya kadar yeniden yapılandırılabilecektir.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcu olan vatandaşlar için 60 aya kadar yapılandırma imkanı sunulmaktadır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) “Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik” başlıklı duyurusuyla birlikte, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kararları da kendi internet sitesinde yayınlanmıştır.
Bireysel kredi kartları için geçerli olacak azami akdi faiz oranları, kredi kartı dönem borcuna göre değişiklik gösterecektir. Bu oranlar, 24 Ekim’de belirlenmiş olup, 1 Kasım’dan itibaren geçerli hale gelmiştir. TCMB, bireysel kredi kartlarında yapılandırmada uygulanacak azami faiz oranını referans faiz olan %3,11 ile sınırlamıştır.
İhtiyaç kredilerinde, anapara ve faiz ödemelerinde 30 günden fazla gecikme yaşanması durumunda, ilave kredi sağlanmaksızın 60 aya kadar yeniden yapılandırma yapılabilecektir. Borçlular, bu fırsattan yararlanmak için 1 yıl içinde başvuru yapmaları gerekmektedir.
Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyen bireysel kredi kartı sahipleri, kalan borç bakiyelerini 60 aya kadar taksitlendirme imkanına sahip olacaklardır. Taksit ödemeleri, her ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar, ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacaktır.
Örneğin, 100 bin TL tutarında bir ihtiyaç kredisini %4 faiz oranı ile kullanmış bir kişi, borcunu 60 aya kadar vade ile yapılandırmak istediğinde, uygulanacak faiz oranı en fazla %3,11 olacaktır.
Bu yeni düzenleme sayesinde, kredi kartı borçlarını yapılandırmak ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödemekte kolaylık sağlanması mümkün hale gelecektir.
KAYNAK: HABER MERKEZİ