Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

TCG Alemdar da Halit Yukay için bölgede

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Yalovadan, 4 Ağustosta saat 15.10da Bozcaadaya gitmek üzere Graywolf isimli teknesiyle denize açılan, ardından teknesi Balıkesirin Erdek İlçesinin 7 mil açığında parçalanmış ve yarı batık halde bulunan iş insanı Halit Yukayın, 19 gün sonra 68 metre derinlikte cansız bedenine ulaşıldı.

GEMİNİN ÖNÜNDE SÜRTME İZLERİ

Soruşturma sürerken, Halit Yukayın parçalanmış yatına çarptığı öne sürülen geminin radar hareketleri ortaya çıktı. Sahil Güvenlik ekiplerinin incelemesinde; kuru yük gemisinin ön tarafında sürtme izleri olduğu tespit edildi. Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı, bölgedeki gemi trafiği ile Arel 7nin rotasını mercek altına aldı. Gemideki sürtme izlerini gösteren 2 fotoğraf karesi de soruşturma dosyasına girdi. Kazadan 1 gün önce Çanakkalede çekilen fotoğrafta geminin önünde herhangi bir iz görülmezken, 5 Ağustosta geminin yükünü götürdüğü İzmitte çekilen fotoğrafta, Arel 7nin önündeki belirgin iz ve darbe dikkat çekti.

GÖRÜNTÜLER DOSYAYA GİRDİ

Yukayın teknesine çarptığı değerlendirilen Arel 7 isimli kuru yük gemisinin İzmit Limanına geldiği anların görüntüsüne ulaşıldı. Güvenlik kamerası görüntülerinde; 5 Ağustosta saat 04.00 sıralarında limana yanaşan Arel 7’nin kaptanı Cemal Tokatlıoğlu ile yanındaki mürettebatın saat 04.17’de gemiden inip, baş kısmına gelerek gemiye baktığı, ardından iskele baş tarafta durup, tekrar gemiye baktığı görüldü. Önünde belirgin sürtme izleri olduğu saptanan geminin fotoğraflarıyla birlikte bu görüntüler de soruşturma dosyasına konuldu.

EN SON ÜNLÜ OYUNCU İLE KONUŞMUŞ

Bu arada, Halit Yukayın oyuncu arkadaşı Kıvanç Tatlıtuğ’un da soruşturma kapsamında kendisiyle telefon ile konuşan son kişi olarak bilgisi alındı. Tatlıtuğ’un 11 Ağustos’ta, İstanbulda verdiği ifadesinde, “En son 4 Ağustos Pazartesi günü saat 17.09da kendisi ile 37 saniye WhatsApp hattı üzerinden telefon görüşmem oldu. Yunanistanda olduğum için ve Yalovadan avara olan arkadaşım, bölgeden dolayı telefon çekmediği için, bu kanaldan görüşme yapıyorduk. Bunun öncesinde saat 14.28de Halit Yukay’dan telefon geldi, müsait olamadığım için telefonu açamadım. Hemen arkasından Halit Yukay’dan 14.29da, “Kıvanç selamlar servis geldi. Yarın parçayı gelip takacaklar. Ben de yola çıktım. Yarın yanındayım, çok selamlar” yazdı. 15.10da kendisini aradım, cevap vermedi denizde olduğu için. 15.14te geri aradı, yine ben cevap veremedim. Karşılıklı meşgul durumumuz oldu. 17.09da ben onu aradığımda telefonuma cevap verdi. 37 saniyelik bir görüşmemiz oldu. Sesi gayet rahattı ve gürültüsüz bir yerden geliyordu. Kendisi ile telefonla konuştuğumda, bana her şeyin yolunda olduğunu, yola çıktığını ve havanın da kötü olmadığını, her şeyin gayet güzel gittiğini, bana son derece rahat bir ses tonuyla söyledi” dedi.

‘ARAMAYA VE MESAJ GÖNDERMEYE DEVAM ETTİM’

İfadesinde, Halit Yukay’ın yaptıkları programa göre bir gece Bozcaada’da konakladıktan sonra hava durumuna göre seyrine devam edeceğini ve 8 Ağustos’ta Yukay’ın eşi, çocukları, kendi eşi ve oğlu ile teknesi olan bir çift ve çocukları ile Yunanistan tatillerine devam edeceklerini söyleyen Kıvanç Tatlıtuğ, şunları söyledi:

“17.09da telefonla konuştuktan sonra 37’nci saniyede ben kendisine lokasyonu sordum, ‘Neredesin tam olarak’ diye. O da bana, ‘Kardeşim Marmara Adasına yaklaştım. Akşama da Bozcaadada olacağım. Hava kararmadan önce’ dedi. ‘Her şey kontrol altında, merak etme’ dedikten sonra, ben kendisinden yine bana tam olarak lokasyonunu söylemesini istedim. ‘Lokasyonunu söyle, gideceğin yerin hesabını ben de yapacağım’ dedim. Lokasyon konuşmasından hemen sonra, sağanak bir rüzgarın içine girmiş bir ses duydum. Marmara Adası bölgesinde telefonun belli başlı yerlerde çekmediğine şahit oldum. Bundan 4 hafta önce kendi teknemi, Yalovadan aynı rota üzerinden Halit Yukay ile beraber götürdük. Ondan dolayı telefon çeker, bir süre sonra konuşuruz diye telaş etmedim. Ara ara sürekli aramalara ve mesaj göndermelere devam ettim. Şarjının bitmiş olduğunu düşündüm. Daha sonra Halit Yukay’ın ekibinden Erene telefon açtım. Kendisi bu durumun, yani Halitin telefonlara cevap vermeme durumunun, oradaki hattın gitmiş olmasından dolayı olabileceğini, normalde seyirdeyken böyle ulaşılamadığı durumların az olduğu, ama telaş etmememiz gerektiğini, daha sonrasında kendisinin de aramaya devam edeceğini söyledi. İyi bir denizci olduğu için Bozcaadadan sonra hava kötü olursa, Çeşme’de konaklayabileceği bilgisine ulaştım. O süre zarfında Halite ulaşamayanlar çoğaldığı için, gerekli mecralar durumdan bilgilendirildi. O gün bu gündür kardeşimizi arıyoruz.”

Tatlıtuğ’un Yukay ile son kez konuştuğu saat olan 17.09’dan sonra defalarca kendisini arayıp, mesaj yazdığı da görüldü.

EŞLEŞME KRİMİNAL RAPORA DA YANSIDI

92 metre boyunda, 11 metre genişliğindeki geminin ön tarafındaki çiziklerin nasıl meydana geldiği araştırılırken, yük gemisinin sürtme izlerinin bulunduğu yerden ve Yukayın parçalanan teknesinde izlerin olduğu kısımdan alınan numuneler, Bursa Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğüne gönderildi. İnceleme sonucunda; Halit Yukayın parçalanan teknesi ile Arel 7nin önündeki sürtme izlerindeki boya kalıntılarının eşleştiği belirtildi. Kriminal rapora göre; geminin tahrip olan ve çarpma bölgesi olarak değerlendirilen kısmından alınan mikro düzeydeki örneklerle, Halit Yukayın teknesinden alınan örneklerdeki renk ve katmanların benzer fiziki yapıda olduğu tespit edildi.

KARA KUTU İNCELEME İÇİN YURT DIŞINA GÖNDERİLDİ

Halit Yukayın parçalanan teknesinde, teknenin kara kutusu olan ve geminin seyir güzergahı, tarih ve saat gibi detayları içeren, konsol olarak tabir edilen parçada yapılan ilk incelemeden sonuç elde edilemedi. Cihazın, detaylı inceleme için yurt dışına gönderildiği öğrenildi. Yukayın parçalanmış teknesine çarptığı öne sürülen ve Taksirle ölüme neden olma suçlamasıyla Yalovada gözaltına alınıp, yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Arel 7 isimli kuru yük gemisinin kaptanı Cemal Tokatlıoğlu, Yalova Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı sonrası İstanbulda yeniden gözaltına alınıp, tutuklandı.

İFADELERİNE BAŞVURULDU

4 Ağustosta Çanakkaleden aldığı çimentoları İzmit Limanına götürmek üzere yola çıkan ve Halit Yukayın teknesine çarptığı şüphesi ile Yalova Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından durdurulan Arel 7nin demirlediği Yalova demir sahasında, mürettebatın ifadelerine de başvuruldu. Seyir sırasında gemide kaptanla birlikte 13 mürettebat olduğu öğrenilirken, ifadesinde gözcü ve yardımcısının kaza saatlerinde yemeğe indiğini söyleyen kaptan Cemal Tokatlıoğlunun otomatik kaptan sistemini açarak yerini terk ettiği ihtimalinin, kazaya neden olduğu değerlendiriliyor.

CESEDİN PARÇA BÜTÜNLÜĞÜ BOZULDU

İş insanı Halit Yukay’ın denizin 68 metre derinliğindeki cansız bedenini çıkarma çalışmaları sürüyor. Bütünlüğü bozulma riski olan ceset, temasta bulunuldukça tahribata uğradığı için çalışmalar güçlükle yürütülüyor. Bu yüzden cenazeden alınan bir parça, DNA testi için Bursa Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

TCG ALEMDAR DA BÖLGEDE

İş insanı Halit Yukayın, 19 gün sonra 68 metre derinlikte ulaşılan cansız bedeninin çıkarılması için planlanan çalışmalara katılmak için bölgeye, 26 Ağustos’ta Türk Deniz Kuvvetlerinin iki kurtarma ve yedekleme gemisinden biri olan TCG Işın gemisi geldi. Deniz Kuvvetleri dalgıçlarının, o tarihten bugüne cenazeyi çıkarma çalışmaları titizlikle devam ederken, dün saat 18.30 sıralarında yola çıkan ‘TCG Alemdar’ isimli kurtarma gemisinin de sabah saatlerinde bölgeye ulaşarak cenazeyi çıkarma çalışmalarına katıldığı öğrenildi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Yalova'dan Bozcaada'ya gitmek üzere denize açıldığı teknesi, parçalanmış ve yarı batık halde bulunan iş insanı Halit Yukay'ın (43)'ın cansız bedenini çıkarma çalışmalarına TCG Alemdar gemisi de katıldı. Fotoğraf: Arşiv, (DHA)

  • Yalova'dan Bozcaada'ya gitmek üzere denize açıldığı teknesi, parçalanmış ve yarı batık halde bulunan iş insanı Halit Yukay'ın (43)'ın cansız bedenini çıkarma çalışmalarına TCG Alemdar gemisi de katıldı. Fotoğraf: Arşiv, (DHA)

  • Yalova'dan Bozcaada'ya gitmek üzere denize açıldığı teknesi, parçalanmış ve yarı batık halde bulunan iş insanı Halit Yukay'ın (43)'ın cansız bedenini çıkarma çalışmalarına TCG Alemdar gemisi de katıldı. Fotoğraf: Arşiv, (DHA)

Continue Reading
Reklam