Sosyal medyada bizi takip edin

Emeklilik

TBMM’den Çalışma Hayatını ve Emeklilik Sistemini Değiştirecek Yeni Reformlar Geliyor! Erken Emeklilik Bu Pakette

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

TBMM'den Çalışma Hayatını ve Emeklilik Sistemini Değiştirecek Yeni Reformlar Geliyor! Erken Emeklilik Bu Pakette
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 12. Kalkınma Planı, çalışma hayatı ve emeklilik sistemi üzerinde önemli değişiklikler getirecek. Emekli maaş sistemi ve emeklilik kriterleri gözden geçirilirken, evde bakım yapanların sigortalanması da planlar arasında. Bu reformlar, özellikle EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) sonrası sigortalı olanlar için yeni bir emeklilik dönemini başlatacak.

Aylık Bağlamada Yeni Düzenlemeler

  1. Kalkınma Planı çerçevesinde emeklilerin maaşlarıyla ilgili değişiklikler öngörülüyor. Şu anda uygulanan sistemde üçlü bir aylık hesaplama yöntemi kullanılıyor. Bu hesaplamada 2000 öncesi dönem için ayrı, 2000-2008 arası için farklı, 2008 sonrası için ise ayrı bir aylık bağlama oranı ve katsayılar kullanılıyor. Yeni plana göre emeklilik aylık bağlama sistemi revize edilecek. Daha fazla prim ödeyenler, daha yüksek aylık alabilecekler. Bu, istihdamda kalma sürelerini artırarak emeklilik dönemini uzatacak ve maaşları artıracak bir etki yaratacak. Artık gün sayısı değil, kazanç daha fazla etkili olacak.

EYT Dışında Kalanlar İçin Adaletli Bir Emeklilik Sistemi

Yeni reformlarla birlikte emekli olma kriterleri de yeniden belirlenirken yaşam süreleri de dikkate alınacak. Böylece daha adil ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemi oluşturulmuş olacak. Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK kurumları arasında norm birliği sağlanarak sistem daha tutarlı hale getirilecek. Özellikle EYT sonrası sigortalı olanlar, yani 8 Eylül 1999 sonrası çalışma hayatına katılanlar bu yeni reform sürecine dahil edilecek ve emekli olma sistemi değişecektir. Bağ-Kur prim şartının 9 bin günden 7,200 güne indirilmesi, SSK ile eşitlenmesi gibi düzenlemeler de gündemde.

Tamamlayıcı Emeklilik ve Çift Maaş Dönemi

Emeklilik sisteminde bir diğer önemli reform tamamlayıcı emeklilik ile gelecek. Orta Vadeli Program’da yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TSS), çalışanlara SGK dışında ek bir emekli maaşı sağlayacak. Bu sayede çalışırken elde edilen refah düzeyi emekli olduktan sonra da korunacak. Çalışanlar tamamlayıcı emeklilik sistemine dahil olarak üçlü bir destek alacaklar. Bu reformlar, Türkiye’nin emeklilik sistemi ve çalışma hayatını daha sürdürülebilir ve adil hale getirmeyi hedefliyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam