Ekonomi
TBMM’de Kabul Edilmesi Beklenen Yeni Yasa ile O Kişiler Daha Erken Emekli Olabilecek
Türkiye’deki sosyal güvenlik sistemi, emekli olmayı bekleyen vatandaşlar için önemli değişiklikler getiriyor.
Türkiye’deki sosyal güvenlik sistemi, emekli olmayı bekleyen vatandaşlar için önemli değişiklikler getiriyor.
Meclis’e sunulan yeni yasa tasarısıyla, engelli ve vergi indirimi olan sigortalılar için erken emeklilik şartları yeniden şekillendi. Yapılan değişiklikler, bu kişilerin daha kısa sürede emekli olabilmelerine olanak sağlıyor.
TÜM HABERLER İÇİN: Son Gelişme- Türkiye’den ve Dünyadan En Son Haberler
Yeni tasarıya göre, engellilik oranı en az yüzde 40 olan sigortalılar, vergi indiriminden faydalanarak erken emekli olabilecek. Bu durumda, yaş şartı aranmaksızın, sigortalılık süreleri 15-20 yıl arasında, prim gün sayısı ise 3.600 ile 4.400 arasında değişiyor. Engelli vatandaşlar, çalışma gücü kaybı oranlarına göre emeklilik başvurusu yapabilecekler.
Bağ-Kur’lular da Yararlanabiliyor!
Bağ-Kur (4/B) sigortalıları da bu yeni düzenlemeden yararlanabilecek. Yüzde 60 ve üzeri engelli olanlar, 15 yıl ve 3.960 gün primle emekli olabilirken, yüzde 50-59 engellilik oranı olanlar 16 yıl ve 4.320 gün primle emekli olabilecek. Yüzde 40-49 arasındaki engelliler için ise 18 yıl ve 4.680 gün prim şartı aranacak.
Memurlar da Faydalanacak
1 Ekim 2008 tarihinden sonra kamuda çalışmaya başlayan ve en az yüzde 40 engellilik raporu olan memurlar da erken emeklilik hakkı kazanacak. Bu düzenleme, 2008 öncesi sigortalı olan memurlar için de geçerli olacak.
Yeni Yasa ile Kademeli Emeklilik Şartları
Yeni yasa tasarısı, 31 Aralık 2008 öncesi sigorta girişi olan engelli vatandaşlar için kademeli emeklilik şartlarını güncelliyor. Yüzde 40-49 engellilik oranı olanlar için 18 yıl sigortalılık süresi ve 4.100 prim günü, yüzde 50-59 engellilik oranı olanlar için ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3.700 prim günü aranacak.
1.800 Günle Erken Emeklilik
Yeni düzenlemede, 1.800 gün prim ödeyen ve en az yüzde 60 iş gücü kaybı olan sigortalılar, malulen emekli olabilecek. Bu emeklilik için yaş şartı aranmıyor. 1800 gün primle emekli olabilmek için sigortalının sağlık kurulu raporuyla iş gücü kaybını belgelendirmesi gerekiyor. Bu rapor, SGK sağlık kurulu tarafından onaylandığında, sigortalı malulen emekli edilerek maaş bağlanacak.
Hangi Rahatsızlıklar Malulen Emeklilik Kapsamına Giriyor?
Kanser, epilepsi, Parkinson hastalığı, beyin tümörü, organ nakli, AIDS, tüberküloz, MS hastalığı gibi birçok sağlık sorunu malulen emeklilik için yeterli kabul edilecek. Sigortalıların bu hastalıklardan birine sahip olmaları durumunda, malulen emekli olabilmeleri mümkün olacak.
Engelli ve Malulen Emeklilik Arasındaki Farklar
Engelli emekliliğinde oran yüzde 40’dan başlarken, malulen emeklilik için bu oran yüzde 60 olmalıdır. Ayrıca engelli emekliliği için kişinin engelliliği sigorta girişinden önce olmalı, ancak malulen emeklilikte bu durum sonradan gelişen bir rahatsızlıkla gerçekleşebilecek.
KAYNAK: HABER MERKEZİ