Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

TBMM’de Görüşülen 80 Maddelik Torba Teklif! İtirazlar Gelmeye Başladı! Milyonları İlgilendiren 7 Madde

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

TBMM'de Görüşülen 80 Maddelik Torba Teklif! İtirazlar Gelmeye Başladı! Milyonları İlgilendiren 7 Madde
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Meclis’te görüşülmeye başlanan ekonomik konularda toplam 28 yasa ve 2 kanun hükmünde kararnamede yapılan 80 maddeyi içeren “torba teklif” ile şirketlere önemli vergi istisnaları getiriliyor. Bu teklifle ilgili muhalefet partileri ciddi itirazlarını dile getiriyor.

Torba teklif içinde yer alan önemli maddelerden biri, kur korumalı mevduatlara sağlanan kurumlar vergisi muafiyeti. Bu muafiyet, bu yıl için 60 milyar TL’yi, gelecek yıl içinse 20 milyar TL’yi bulacak. Bu vergi muafiyeti, tartışmalara neden oluyor.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Cumhurbaşkanına 2028 sonuna kadar verilen yetkilerin daha 5 yıl uzatılmasına dikkat çekerek, “Parlamentonun yetkileri Cumhurbaşkanına devrediliyor. Bu torba kanunun adını şöyle koyalım: ‘Cumhurbaşkanına verilen yetkilerin artırılması hakkında ve diğer kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun’ diyelim. Bu anayasaya aykırı” ifadelerini kullandı. Türeli’nin bu eleştirisi, teklifin demokratik denge ve yetki dağılımı açısından önemli bir soru işareti yarattı.

Teklif aynı zamanda, yapılan mal ve hizmet teslimleri ile tesislerin kiralanmasında KDV istisnasını 31 Aralık 2028’e kadar uzatmayı hedefliyor. Bu istisna kapsamında yılın ocak-eylül döneminde beyan edilen istisna tutarının yaklaşık 34.4 milyar TL olduğu belirtiliyor.

Devam eden yapım işi sözleşmelerinde 2024’te yapılacak imalatlar için ek fiyat farkı verilmesi maliyetinin de yaklaşık 82.9 milyar TL olacağı öngörülüyor. Bu madde, inşaat sektörünün önemli bir talebini karşılayacak gibi görünüyor.

Ayrıca, finansal zorluk yaşayan firmaların borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında Ekim 2019-Temmuz 2023 arasında büyük ölçekli 141 milyar 513 milyon TL, küçük ölçekli ise 488 milyon TL olmak üzere toplamda 142 milyar TL borcun yeniden yapılandırıldığı ifade ediliyor. Bu düzenleme, ekonomik istikrara katkı sağlayabilir.

Bunun yanı sıra, 2014’ten önceki genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi kapsamında 1.8 milyon kişinin bu durumdan faydalanacağı ve 1.8 milyar TL’nin tahsilatından vazgeçileceği belirtiliyor. Bu madde, genel sağlık hizmetlerine erişimde kolaylık sağlayabilir.

Uçak kiralamalarına ilişkin düzenlemeyle, yolcu taşımacılığı için yurtiçinde kurulu şirketlerin, yurtdışından hava araçları da kiralayabileceği ifade ediliyor. Bu düzenleme, havayolu sektörünün gelişimine katkı sağlayabilir.

Son olarak, memur konfederasyonlarının talepleri arasında yer alan 3600 ek gösterge ve memurların emekli aylıklarının günün şartlarına göre yükseltilmesi de torba teklifte değerlendiriliyor. Bu, kamuda çalışanların beklentilerine yanıt olabilir.

Torba teklifin Meclis’teki görüşmeleri devam ederken, ekonomik ve sosyal konulara yönelik önemli düzenlemeleri içerdiği görülüyor. Muhalefetin itirazlarına rağmen, teklifin hangi haliyle yasalaşacağı ve nasıl bir etki yaratacağı, önümüzdeki günlerde daha netleşecektir.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam