Politika
TBMM Maden Araştırma Komisyonu Amasra’ya gidecek
AMASRA maden faciasını incelemek için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, kazanın yaşandığı maden ocağına giderek incelemelerde bulunacak.
Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden kazasının tüm yönleriyle araştırılarak benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız başkanlığında toplandı. 42 madencinin hayatını kaybettiği Amasra maden faciasında araştırılması için kurulan Meclis Araştırma komisyonu 7’nci kez toplandı. Toplantıda sunum yapan Genel Maden İşçileri Sendikası Yardımcısı İsa Mutlu, madenlerle ilgili mevzuatları hatırlatarak, “Ülkemizde işçi sağlığı ve güvenliği sorunlarının çözümüne yönelik yapılan uygulamaların, kazaları önlemede yetersiz kaldığı açıktır. Maalesef, madenlerde mevzuatın tam olarak uygulanamadığı ve yapılan değişikliklerin yaşama geçirilemediği gerçektir. Bu nedenledir ki, kazaları ve meslek hastalıkları devam etmektedir. Dolayısıyla uygulamadaki eksiklerin giderilmesi gerekmektedir. İş güvenliği önlemlerine rağmen, Amasra Maden Ocağı’nda kazanın meydana geldiğini vurgulayan Mutlu şöyle dedi:
“Kazanın temel unsuru olarak kamuoyunda açıklanan bilirkişi incelemesi raporun da ‘Yetersiz ve etkisiz havalandırma sistemi, olayın meydana gelmesinde ki en temel unsurdur.’ denilmektedir. Ayrıca bilirkişi raporunda açıklanan merkezi gaz isteme sistemi verilerin de metan gazı müteakip defalar, uzun süre boyunca potansiyel patlayıcı seviyelerine ulaşmasına rağmen ikaz ve alarm seviyelerinde maden ocağının kısmen dahi olsa boşaltılması yönünde önlem alınmadığı belirtilmiştir. Bu durumun izah edilebilecek bir yanı yoktur.”
‘İHMALLER ZİNCİRİ’
Kaza ile ilgili teknik bilgileri de paylaşan Mutlu, “Yapılan ölçümlerde metan yüzde 1’in altındaysa patlayıcı madde kullanabileceği, yüzde 1.5’u geçen yerlerdeki elektriklerin kesileceği ve yüzde 2’de çalışmaların durdurularak alanın terk edileceği bilgileri tüm maden çalışanları için madenciliğin alfabesi niteliğindedir. Bilirkişi raporunda kazanın üretim ve hazırlık çalışması yapılan 350 kotlarındaki 320 kalın tabanda metan gazının bir kıvılcımla buluşarak patlaması sonucu meydana geldiği şeklindedir. Kazanın meydana geldiği alanlar yangın nedeniyle barajla kapatılmıştır. Yangının tamamen sönmesi ve yapılacak ölçümler sonucu yeraltının tamamen güvenli hale gelmesi durumunda kaza mahallinde teknik inceleme yapılabilecektir. Ancak alınan önlemlere rağmen bu kadar büyük çaplı kazanın meydana gelmesi, sıralı emniyet tedbirlerinde bir eksiklik, bir ihmalin olduğunu göstermektedir, hatta ihmaller zincirinin olduğunu göstermektedir. Bu eksiklik, işveren ve temsilcilerinin olup kazanın meydana gelmesin de çalışanlarımızın hiçbir kusuru yoktur” açıklamasında bulundu.
Mutlu, yeraltında yapılacak teknik incelemede patlama noktaları, etkileri ve sensör yerleri görüldüğünde daha net bilgilerin ortaya çıkacağını söyledi.
KOMİSYON YERİNDE İNCELEME YAPACAK
Öte yandan, komisyon üyeleri Meclis’teki bütçe görüşmelerinin ardından, 42 işçinin hayatını kaybettiği Amasra’ya giderek yerinde incelemelerde bulunacak.