Sosyal medyada bizi takip edin

Politika

TBMM Genel Kurulu’nda, Atatürk anıldı

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

ULU Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 84’üncü yıl dönümünde TBMM Genel Kurulu’nda anıldı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis BaÅŸkanvekili Haydar Akar BaÅŸkanlığı’nda toplandı. Genel Kurul’da, Ulu Önder Atatürk’ün ölümünün 84’üncü yıl dönümü nedeniyle; iki dakikalık saygı duruÅŸunda bulunuldu.

Meclis BaÅŸkanvekili Haydar Akar, “Cumhuriyetimizin kurucusu, yüzyılın en büyük lideri ve komutanı, eÅŸsiz devlet adamı Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84’üncü yılında ulusça saygı, sevgi ve şükranla anıyoruz. Atatürk, yalnız bir asker, ileri görüşlü bir devlet adamı deÄŸil; aynı zamanda büyük bir devrimci ve düşünce adamıdır. Atatürk’ün yıllar önce açıkladığı düşünceleri, dinamik yapısıyla güncelliÄŸini korumakta ve çaÄŸdaÅŸlık yürüyüşünde yolumuzu aydınlatmaktadır” dedi.

Grup başkanvekilleri de söz alarak, Atatürk’ün, ölümünün 84’üncü yıldönümü ile ilgili konuştu.

Ä°YÄ° Parti Grup BaÅŸkanvekili Erhan Usta, “Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokrasi ve özgürlük mimarı, Türk milletinin yiÄŸit evladı, ortak hüznümüz BaÅŸbuÄŸ Atatürk’ü ebediyete uÄŸurlayışımızın 84’üncü yıl dönümünde minnet, saygı ve şükranla yad ediyorum. Çökmekte olan bir imparatorluktan, iÅŸgal edilmiÅŸ bir memleketten ve fakru zaruret içindeki bir milletten genç bir cumhuriyet çıkaran büyük devlet adamı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk sadece Türk tarihinin deÄŸil, dünya tarihinin istisna ÅŸahsiyetlerinden birisi olarak gönüllerde saygın bir yer edinmiÅŸtir” ifadelerini kullandı.

MHP Grup BaÅŸkanvekili Erkan Akçay da “Atatürk’ü anmak ve anlamak; onun fikirlerini, ufkunu, azmini, cesaretini ve Türk milletine armaÄŸan ettiÄŸi Türkiye Cumhuriyeti’ni anlamak demektir. Türkiye Cumhuriyeti, Türk milletinin eseri ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetidir. Bugün, gururla söyleyebiliriz ki: Türkiye, Atatürk’ün açtığı yolda, gösterdiÄŸi hedefe kararlı bir ÅŸekilde ilerlemekte, Cumhuriyetin 100’üncü yılına ve yeni yüzyıla emin adımlarla yürümektedir” dedi.

HDP Grup BaÅŸkanvekili Hakkı Saruhan Uluç ise “10 Kasım dolayısıyla Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve saygıyla anıyoruz. Cumhuriyetin kimsesizlerin kimsesi ve demokratik olması hedefini, gereÄŸini ve güncelliÄŸini bu vesileyle bir kez daha vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP Grup BaÅŸkanvekili Özgür Özel’de 10 Kasım’a dikkat çekerek şöyle dedi:

“Cumhuriyetimizin kurucusu, 1’inci CumhurbaÅŸkanımız, Milli Mücadele’mizin ve KurtuluÅŸ Savaşı’mızın lideri, partimizin 1’inci Genel BaÅŸkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84’üncü yıl dönümü. Anıtkabir’de ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Atatürk Anıtı’nın önündeki anma törenlerine hep beraber iÅŸtirak ettik. ‘İki büyük eserim vardır: Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhuriyet Halk Partisi’ diyen Ata’mızın iki büyük emanetine ve devrimlerine yılmadan, yorulmadan sahip çıkmaya devam edeceÄŸiz. Genç Cumhuriyetimizin devrimlerini, atılımlarını aşındırmaya çalışan, deÄŸersizleÅŸtiren, küçük gösterme niyeti taşıyanlara karşı Cumhuriyetimize sahip çıkacağız. Cumhuriyetimizin kurucusu, kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla ve minnetle anıyoruz.”

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da günün anlam ve önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

“1881 yılında Selanik’te baÅŸlayan dünyaya geliÅŸ mücadelesi, 19 Mayıs 1919’da içinde bulunduÄŸumuz süreci, Birinci Dünya Savaşı’ndan çıkmış yorgun bir ülkeyi Samsun, Erzurum, Amasya, Sivas gibi illeri, Anadolu’yu gezerek önce Büyük Millet Meclisini kurmuÅŸ, arkasından da 29 Ekim 1923’te 100’üncü yılına girdiÄŸimiz Türkiye Cumhuriyeti’ni bize armaÄŸan etmiÅŸtir. Atatürk’ün çizdiÄŸi yolda, onun gösterdiÄŸi hedef doÄŸrultusunda muasır medeniyet seviyesini aÅŸabilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ãœlkemizi gençliÄŸe emanet etmiÅŸ, gençliÄŸe daha yaÅŸanabilir bir ülke, daha yaÅŸanabilir bir dünya bırakabilmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak hep birlikte, büyük bir gayret içerisinde çalışıyoruz. Tekrar, Ulu Önder Atatürk’ü saygıyla, rahmetle yâd ediyorum, tüm silah arkadaÅŸlarına da Allah’tan rahmet diliyorum.”

CHP, HDP VE Ä°YÄ° PARTÄ°’NÄ°N GRUP ÖNERÄ°LERÄ° REDDEDÄ°LDÄ°

KonuÅŸmaların ardından, muhalefet partilerinin grup önerilerine geçildi. Genel Kurul’da, Ä°YÄ° Parti’nin, ‘Ä°stanbul’da boÅŸaltılan askeri ve kamu arazileri’, HDP’nin ‘iÅŸ kazaları’, CHP’nin ise ‘yargı yetkisi’ konularında verdiÄŸi araÅŸtırma önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılmasına iliÅŸkin önerileri ele alındı. Görüşmeler sonunda Ä°YÄ° Parti, HDP ve CHP’nin grup önerileri reddedilirken, AK Parti Grubu’nun gündem ve çalışma saatlerine iliÅŸkin önerisi ise kabul edildi.

Kabul edilen AK Parti’nin grup önerisine göre; Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gündemin ön sıralarına alındı. Ayrıca Genel Kurul’un, görüşmelerine salı günü baÅŸlanan cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin bitimine kadar çalışması önerisi kabul edildi. Ardından, Vergi Usulü Kanunu ve Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair kanun teklifinin görüşmelerine geçildi.

AK Parti Grup BaÅŸkanvekili ElitaÅŸ, Genel Kurul’da görüşmeleri süren kanun ile ilgili konuÅŸtu. ElitaÅŸ, kanun teklifi ile önemli düzenlemelerin getirildiÄŸini kaydederek, “Özellikle bir madde var ki geçen ay da yaÅŸadığımız Amasra’daki maden kazasında hayatını kaybeden ÅŸehitlerimizle ilgili bir düzenleme var. Biliyorsunuz, ilk düzenleme 2013 yılında yapılan Soma kazasındaki ÅŸehitlerle ilgiliydi. Ä°kinci düzenleme de Ermenek’le ilgiliydi ama bunlar geçici madde ve 2003 yılından itibaren baÅŸlayan maden kazalarıyla ilgili düzenlemeydi. Fakat ÅŸimdi getirdiÄŸimiz kanun teklifine koyduÄŸumuz düzenleme ilk gözüken maden kazasından 1930 yılından bugüne kadar hayatını kaybetmiÅŸlere maaÅŸ baÄŸlama imkanı, varsa yakınlarına da kamuda iÅŸ verme imkanı saÄŸlayan, geçici deÄŸil, kalıcı maddenin olmasıyla ilgili bir düzenleme” açıklamasında bulundu.

DOKUNULMAZLIK TARTIÅžMASI

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Seyit Torun ve Turan Akdoğan hakkında, Yalova 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sırasında mahkemeye yönelik sözleri nedeniyle, hakimlere alenen hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından hazırlanan fezleke tartışması yaşandı.

Genel Kurul’da söz alan; CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir BaÅŸarır, AK Parti’li milletvekillerinin genel kurulda kendisine yönelik, ‘mahkeme basıldı’ ifadelerine yanıt verdi.

BaÅŸarır, Yalova’da katıldıkları duruÅŸma ile ilgili konuÅŸarak, “Bir deli kuyuya taÅŸ atıyor, 40 akıllı çıkaramıyor. Bakın, biz 9 buçukta olan duruÅŸmaya saat dokuzu yirmi geçe 30 milletvekili, Genel BaÅŸkanlıktan 4 arkadaşımızla katıldık ve mahkeme bir ara karar verdi, ara karardan sonra mahkeme salonunu terk ettik biz” dedi.

AK Parti Ordu Milletvekili Metin GündoÄŸdu oturduÄŸu yerden, “Mahkemeyi niye bastınız, onu söyleyin” sözleri üzerine tartışma çıktı.

CHP’li BaÅŸarır, GündoÄŸdu’nun sözlerine, “Yazıklar olsun, AKP’nin hakimleri gibi davranıyorsunuz; yazıklar olsun. Hakime savcıya baskı yapıyorsun, bir de burada çıkıp konuÅŸuyorsun” diyerek karşılık verdi.

AK Partil’i milletvekilleri ve CHP’li BaÅŸarır arasındaki tartışma karşılıklı bir süre devam etti.

BaÅŸarır’ın, “Bir deli kuyuya taÅŸ attı” sözlerine yanıt veren AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ, “30 milletvekiliyle birlikte mahkemeye gidiyorlar. Görüntülere bakıyoruz, Cumhuriyet Halk Partisi Genel BaÅŸkan Yardımcıları bir kiÅŸiye sarılmış, tutmaya çalışıyorlar, ‘Hadi dışarı çıkarın’ diyorlar. O kiÅŸi, sonradan görüntülerden öğreniyoruz ki bu milletvekili, biraz önce kürsüde konuÅŸan milletvekili. Yani Cumhuriyet Halk Partili 30 milletvekiline sormak lazım: O görüntülerde, biraz önce Mahir BaÅŸarır dedi ya ‘Bir deli kuyuya taÅŸ attı’ diye; burada ki deli kim?” eleÅŸtirisi yaptı.

ElitaÅŸ devamla, “Deli kim, kurtarmaya çalışanlar kim? Onu iyi deÄŸerlendirmek gerekir. 30 milletvekilinin 29’u, 29 kiÅŸi mahkeme baÅŸkanına saldıran bir kiÅŸiyi tutmaya çalışıyor. O görüntüleri de kim verdi bilmiyorum yani oradaki görüntülerde, eÄŸer doÄŸruysa ki itiraz etmediler aynen kabul ettiklerini söylüyorlar, mahkemeye saldıran bir kiÅŸi var, görüntüde Mahir BaÅŸarır, tutmaya çalışan Genel BaÅŸkan Yardımcıları var yani deli kim, tutmaya çalışan 40 akıllı kim onu sorgulamak gerekir” ifadelerini kullandı.

Tartışmanın ardından Genel Kurul’da yasa teklifinin görüşmelerine devam edildi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam