Politika

TBMM Genel Kurulu toplandı; muhalefet partilerinin grup önerileri reddedildi

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

TBMM Genel Kurulu’nda; CHP, İYİ Parti ve HDP’nin grup önerileri reddedildi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından, söz alan grup başkanvekilleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, TÜİK verilerini gündeme taşıyarak, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılı Aralık ayı ÜFE verilerini açıkladı. Yani ‘ÜFE’ dediğimiz nedir? Üretici Fiyat Endeksi. Tarım sektöründeki Üretici Fiyat Endeksi yüzde 151 artmış yani bir anlamda, üretici maliyetleri bir önceki yılın 2,5 katına çıkmış. Sayın Erdoğan geçtiğimiz günlerde, 26 Aralık 2022’de ‘Tarımda girdi maliyetlerini sabitleyeceğiz’ diye bir müjde vermişti. Yani bu müjde verildi ama tarımda girdi maliyetlerinin 2,5 kat arttığını görüyoruz” yorumunda bulundu.

‘KIBRIS DAVAMIZA HALEL GETİRECEK GİRİŞİMLER BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDEDİR’

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 9 Ocak’ta Almanya Dışişleri Bakanı’nın Kıbrıs ile ilgili açıklamalarını hatırlatarak, “Kıbrıs’ta iki devletli çözümün mümkün olmadığı yönünde bir açıklama yapmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ve Türkiye’nin, Kıbrıs meselesinin çözümü konusunda temel tezlerden olan iki devletli çözüm formülünü yok sayan bu açıklamayı reddediyoruz. Gerçeklere dayanan, adil, iki toplumlu, iki devletli bir yapı tesis edilmeden, kalıcı bir çözüm olmadan Türk varlığına ve Kıbrıs davamıza halel getirecek girişimler bizim için yok hükmündedir” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

‘ONLARCA YETİŞMİŞ, BİLGİLİ, TECRÜBELİ MÜHENDİSLERİMİZ YURT DIŞINA GİDİYOR’

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da beyin göçünün en fazla yaşanan alanın savunma sanayii olduğunu vurgulayarak, “ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN, Meteksan, MilSOFT, TÜBİTAK gibi göz bebeği kurumlarımızdan insanlar ayrılıp gidiyorlar. Onlarca yetişmiş, bilgili, tecrübeli mühendisimiz yurt dışına gidiyor. Savunma sanayinde yurt dışına geçen mühendislerimizin en büyük derdi liyakatsizlik, ekonomik ve siyasi istikrarsızlıktır. Bu kaygıyı yedinci yargı paketine bir madde koyarak aşamazsınız. Beyin göçü ve bu göçün gerekçeleri çok açıktır. Her toplumsal sorunda yaptığınız gibi bunu da yasaklarla çözmeye kalkamazsınız. Yedinci yargı paketine bir yasa maddesi ekleyerek savunma sanayinde çalışan mühendislerin yurt içinde ve yurt dışında kurumlara geçişlerini zorlaştırmaya çalıştığınız basına yansıyan haberler arasında yer almaktadır” dedi.

‘EYT’YLE İLGİLİ TEKNİK ÇALIŞMAYI, ÇALIŞMA BAKANLIĞIMIZ TAMAMLAMIŞTIR’

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da muhalefet partili milletvekillerinin, ‘EYT ne oldu?’ şeklindeki soru ve eleştirilerini yanıtladı. Akbaşoğlu, “EYT’yle ilgili teknik çalışmayı Çalışma Bakanlığımız tamamlamıştır. 2 milyon 250 bin insanımızı ilgilendiriyor, toplamda 5 milyona yakın insanımızı ilgilendiriyor. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın kamuoyuyla paylaştığı üzere, herhangi bir yaş şartı olmaksızın 8 Eylül 1999 tarihi itibarıyla ondan daha önce hangi hukuki statü söz konusu ise aynı hukuki statüye dair emeklilik hakları kazanılmış olacak. İnşallah, muhtemelen önümüzdeki hafta kanun teklifini Başkanlığımıza sunacağız; şubat ayı içerisinde bunu Meclisin takdiriyle yasalaştırıp bütün EYT’li kardeşlerimizin mart ayında emeklilik maaşlarını almalarını hep beraber sağlayacağız inşallah” açıklamasında bulundu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

CHP’DEN EYT KONUSUNDA TARİH ELEŞTİRİSİ

CHP’li milletvekilleri EYT konusunda, hükümet ve AK Parti yönetiminden, tarihle ilgili gelen farklı açıklamalara tepki gösterdiler. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şu EYT konusunda net tarih verip durmayın bari ya. Bir grup başkanvekili bir gün ‘şubatta’ bir gün ‘martta’ diyor” diye eleştirilerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından grup önerilerine geçildi. Genel Kurul’da, İYİ Parti’nin devlet memurlarının siyasi faaliyetlerde bulunması, HDP’nin cezaevlerinde ebeveynlerin çocukları ile kalması ve CHP’nin Meclis’in saygınlığı konulu grup önerileri görüşülerek reddedildi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Grup önerilerinin ardından, Genel Kurul’da ‘Uludağ Alanı Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine geçildi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version