Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Tarih kenti Edirne’de ‘tüm eski yapılar gözden geçirilmeli’ uyarısı

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

EDÄ°RNE Kent Konseyi Denetçisi, Harita Yüksek Mühendisi Yılmaz Eren, Osmanlı’ya 92 yıl baÅŸkentlik yapan, bünyesinde yüzlerce sivil mimarlık örneÄŸi bulunan Edirne’deki tüm eski yapıların, depreme dayanıklılığının gözden geçirilmesi gerektiÄŸini söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸi (TMMOB) Edirne Ä°l Koordinasyon Kurulu (Ä°KK) temsilciliÄŸi, KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerin ardından alınması gereken önlemlere yönelik basın toplantısı düzenledi. Edirne Kent Konseyi denetçisi, Harita Yüksek Mühendisi Yılmaz Eren, Osmanlı’ya 92 yıl baÅŸkentlik yapan kentteki eski yapı stokunun fazlalığına dikkat çekti. Eren, yüzlerce tarihi yapının olduÄŸu kentte önlem alınıp, eski yapıların gözden geçirilmesi gerektiÄŸini söyledi. Edirne’deki zemin durumuna dikkati çeken Eren, şöyle konuÅŸtu:

“Edirne, bildiÄŸiniz gibi bir alüvyon saha üzerinde, Ä°psala ve Enez gibi. Deprem bölgesinden biraz uzağız, 4’üncü derece deprem bölgesine giriyoruz ama zemin durumu sıkıntılı. Zemin durumunun sıkıntılı olduÄŸu yerlerde binayı ne kadar güçlü yaparsanız yapın zemini iyi etüt edemediyseniz bir uyumsuzluk oluyor. Bunu KahramanmaraÅŸ’ta, Hatay’da gördük. Edirne Belediyesi’nin de bir çalışması var bu konuda. Altında iÅŸ yeri bulunan yapıları kontrol ediyorlar, bu güzel bir çalışma ama yeterli olduÄŸunu sanmıyorum. Daha önceden de yapılmış olması gerekirdi. Edirne’deki tüm eski yapıların gözden geçirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Yani zemin ve bina iliÅŸkilerinin de çözülmesi gerekir diye düşünüyorum. Burada TMMOB’a da büyük iÅŸ düşer. Belediye ile Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Müdürlüğü de duruma el atarsa, bizlerden de yardım talep ederlerse severek iÅŸ gücümüzü katarız” diye konuÅŸtu.

‘Ä°MARA AÇILACAK TARIM ARAZÄ°LERÄ° Ä°YÄ° ARAÅžTIRILMALI’

Ä°mar barışından yararlanan binaların, mutlaka gözden geçirilmesi gerektiÄŸinin altını çizen Eren, “Edirne ve çevrelerinde birinci derece tarım arazileri için imara açılma hazırlıkları var. Bunları görüyoruz, yaşıyoruz, bir hareketlenme var. Bunlarda da üzülerek söylüyoruz ki mimarlık ve mühendislik hizmetleri alınmadan bu yerler imar planlarına dahil oluyor. Bu konuda da uyarıyoruz. Bu yerler imara açılırken, gerçekten ihtiyaç var mı? Zemin durumu ne? Bunların çok iyi araÅŸtırılması gerekiyor” dedi.

‘MESLEKÄ° BÄ°LGÄ° VE TECRÃœBELERÄ°MÄ°ZÄ° PAYLAÅžMAYA HAZIRIZ’

TMMOB Edirne Ä°KK Temsilcisi Egemen Kurtdere de halkın yararına yapılacak her türlü olumlu çalışmada mesleki bilgi ve tecrübelerini paylaÅŸmaya hazır olduklarını kaydetti. Kurtdere, “Biz TMMOB üyesi mühendis, mimar ve ÅŸehir plancıları olarak halkımız yararına ne yapılması gerekiyorsa yapılmasını ve bizim de üzerimize düşen sorumluÄŸu alarak tüm çalışmalara katkı vereceÄŸimizi beyan ederiz. Gerek AFAD, gerek Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı, gerekse diÄŸer sivil toplum kuruluÅŸları tarafından ülkemiz ve Edirne’miz açısından yapılacak her türlü çalışmanın içerisinde yer almaya, mesleki bilgi ve tecrübelerimizi paylaÅŸmaya hazır olduÄŸumuzu beyan ederiz” ifadesini kullandı.

‘Ä°MAR MEVZUATI DÃœZENLENMELÄ°’

Sorunun kamusal ve çözümün de kamunun sorumluluÄŸunda olduÄŸunu kaydeden Kurtdere, “Bu sorunlar, hükümetlerin seçim odaklı popülist yaklaşımlarıyla çözülemez. Ä°mar barışı gibi bilim ve teknikten uzak uygulamalar, bu sorunları derinleÅŸtirmekten baÅŸka bir iÅŸe yaramaz. Bundan sonraki süreçte, bu tür uygulamalara asla tenezzül edilmemeli, uzun soluklu kalıcı çözümlerle imar mevzuatı düzenlenmeli ve yapılar mevzuat gereÄŸince devlet kurumlarınca denetlenmelidir. Åžantiye ÅŸefliÄŸi uygulaması düzenlenerek bir mimar-mühendis sadece bir ÅŸantiyede görevlendirilmelidir. Ä°mar mevzuatınca istenen tüm mühendislik branÅŸlarının projeleri ilgili kurumlarca tam tekmil istenmeli ve kontrol edilmelidir” diye konuÅŸtu.

‘AFETLE Ä°LGÄ°LÄ° ÇALIÅžTAY VE PANELLER SIKÇA YAPILMALI’

Statik kontrollerinin de kamu kurumları tarafından yapılması gerektiÄŸini söyleyen Kurtdere, “Bunlar için ücret talep edilmemelidir. Yapı ve bağımsız bölüm sahiplerinin yapıya ait tüm projelere ulaÅŸabilmesi kolaylaÅŸtırılmalıdır. Ä°l çapında oluÅŸabilecek afetler ilgili çalıştay, panel gibi etkinlikler sıkça yapılmalı ve TMMOB bileÅŸenleri ve üniversite öğretim üyeleri baÅŸta olmak üzere ilgili disiplinlerden uzman katılımcılar davet edilmelidir. Sonuçları da halkımızla paylaşılmalıdır. Bu soruları, sorunları, tespitleri ve önerileri ortaya koyduktan sonra tekrar etmek isteriz ki atılacak her türlü olumlu adımda TMMOB Edirne bileÅŸenleri olarak üzerimize düşeni yapmaya hazır olduÄŸumuzu beyan ederiz” ifadelerini kullandı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam