Ekonomi
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne CHP’den Tepki: 16 Milyon İşçinin Kıdem Tazminatı Tehlikede
CHP İşçi Sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, yeni “tamamlayıcı emeklilik sistemi”ni eleştirerek, bu sistemin aslında kıdem tazminatını ortadan kaldırmayı amaçladığını belirtti. Uyar, iktidarın işçilerin mevcut kıdem tazminatı hakkını gasp etmeye çalıştığını ifade etti ve bu durumun sonucunda 16 milyon işçinin 87 yıllık birikiminin tehlikede olduğunu vurguladı.
Uyar, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, AK Parti iktidarının uzun süredir kıdem tazminatını ortadan kaldırma planlarına devam ettiğini belirtti. 2020 yılında tartışılan tamamlayıcı emeklilik sisteminin temel amacının kıdem tazminatını tasfiye etmek olduğunu hatırlattı.
Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile kıdem tazminatının entegre edilmesinin planlandığını söyleyen Uyar, mevcut kıdem hakkının ortadan kaldırılacağını ve işçilere emekli olduklarında aylık ödeme şeklinde yapılacağını açıkladı. Bu da demek oluyor ki işçilere, biriken paralarının sadece yüzde 25’inin ödeneceği, geri kalan kısmının ise aylık olarak ödeneceği bir sistemle kıdem hakkının gasp edileceğini ifade etti. Ayrıca tamamlayıcı emeklilik sistemi ile kamusal emeklilik hakkının ortadan kalkacağını ve emeklilik hakkının özel şirketlere devredileceğini vurguladı.
Uyar, Türkiye’de iş güvencesi olmadan çalışan işçi sayısının yüksek olduğuna dikkat çekerek, iktidarın iş güvencesini ortadan kaldırarak işçileri daha da güvencesiz hale getirmeyi amaçladığını söyledi. Esnek çalışmanın iş güvencesi olmayan, belirli sürelerle istihdam edilen bir sistem olduğunu ve bu şekilde işçilerin örgütlenme ve toplu pazarlık haklarının ortadan kalktığını belirtti. Ayrıca esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaşmasının ucuz iş gücünün daha da ucuzlatılmasına ve ücretlerin baskılanmasına yol açabileceğini ifade etti. İktidarın hedeflediği şeyin tam da bu olduğunu sözlerine ekledi.