Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Süt Krizi Kapıda! Üreticiler Hayvanlarını Kesme Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, çiğ sütün fiyatının 18 TL olması gerektiğini ifade etti.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, çiğ sütün fiyatının 18 TL olması gerektiğini ifade etti.

Keskin, çiğ süt üretiminin son 6 yılın en düşük seviyesine indiğini ve sektördeki fiyat odaklı sıkıntıların devam ettiğini belirtti. Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından 1 Mayıs’ta çiğ süt tavsiye litre fiyatı 13,50 TL’den 14,65 TL’ye çıkarılmıştı, ancak bu fiyatın da yetersiz kaldığını vurguladı.

Maliyetler Artıyor

Keskin, “Üreticiler şu anda zarar ediyor. Konsey fiyatı da yetersiz kaldı çünkü yem fiyatlarına tekrar %25-35 oranında zam yapıldı. Elektrik ve mazot fiyatları da arttı, bu durum üreticiler için ek bir yük getiriyor. Zaten zor durumda olan ve ürününü konseyin belirlediği fiyata dahi satamayan üreticilerimiz için bu fiyat bile yeterli olmuyor,” dedi. Çiğ süt fiyatına %23 zam yapılmasını ve fiyatının 18 TL’ye çıkarılmasını talep etti.

Süt Fiyatlarının Düşürülmesi ve Regülasyonlar

Keskin, firmaların süt alımlarını azaltarak fiyatları düşürme stratejisi uyguladığını belirtti. “Tüketim azaldı gibi bahanelerle süt fiyatlarını düşürdüler. Bazı yerlerde 2 TL, konsey fiyatının uygulandığı yerlerde ise 1 TL düşürme yapıldı. Bu durumla mücadele ettik. Bakanlık tarafından süt tozu ihracatının açılması ve tereyağı ithalatının kısıtlanması gibi regülasyonlar getirildi,” şeklinde konuştu.

Gelecek İçin Zam Talebi

Keskin, süt fiyatlarında toparlanmalar yaşandığını ancak hala istenilen düzeyde olmadığını belirtti. “Mayıs ayında yapılan zamdan sonra bir güncelleme yapılması gerekiyordu. Tarım ve Orman Bakanlığı, maliyetleri 3 ayda bir güncelleyeceğini söylemişti. 14,65 TL artık geçersiz kaldı. Yılbaşına kadar geçiş fiyatı uygulanması şart,” dedi. Fiyat geçişinin olmaması durumunda anaç hayvanların kesime gönderilme riski olduğunu da vurguladı.

Üretim Verileri

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılına ait çiğ süt üretim verilerine göre, geçen yıl üretilen çiğ süt miktarı yıllık bazda %0,4 azalarak 21 milyon 481 bin 567 ton oldu. Bu veri, 2017’den bu yana görülen en düşük üretim rakamı olarak kaydedildi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam