Staj ve Çıraklık
Staj ve çıraklık yasası netleşti! Kademeli emeklilik tablosu belli oldu
Staj ve çıraklık yasası… Milyonlarca vatandaşın emeklilik hakkı elde ettiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yasalaşmasının ardından, Bağ-Kur’lular da yeni emeklilik düzenlemesi ile erken emeklilik hakkı elde edebilecekler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7200 güne indirme kararı ile prim eşitliğinin sağlanması sonrasında Bağ-Kur’da prim gün sayısı SSK ile eşitlenerek 4500 güne düşecek. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, bu düzenlemelerin norm birliğinin sağlanmasına yardımcı olduğunu söyledi.
Yaklaşık 2,5 milyon insanı ilgilendiren EYT düzenlemesi, sosyal güvelikteki prim eşitlenme sayısının farklılığı nedeniyle sıkıntı yaratıyordu. EYT düzenlemesi, Türkiye’deki emeklilik sistemi için önemli bir adım olarak görülüyor.
KISMİ EMEKLİLİKTE PRİM GÜNÜ
Bağ-Kur ve isteğe bağlı sigorta ödeyenler için kısmi emeklilik şartları, prim gün sayısında düzenleme yapılarak SSK ile eşitleniyor. Bu kapsamda, prim eşitliğinin sağlanması sonrasında Bağ-Kur’da 5400 günden SSK ile eşitlenerek 4500 güne düşecek.
Halihazırda, Bağ-Kur’lular ve isteğe bağlı sigorta ödeyenler en az 15 yıl yani 5400 gün prim ödemek zorundalar. Ancak SSK’da kısmi emeklilik şartları 25 yıl ve 4500 gün olarak uygulanıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, Bağ-Kur’lular ve isteğe bağlı sigorta ödeyenler için de kısmi emeklilik şartları SSK ile aynı hale getirilecek.
Bu düzenlemeyle birlikte, Bağ-Kur’lular ve isteğe bağlı sigorta ödeyenlerin kısmi emeklilik hakkı elde etmeleri daha da kolaylaşacak. Daha az prim günüyle emekli olmak isteyenler için bu düzenleme önemli bir fırsat sunuyor.
BENDEVİ PALANDÖKEN’DEN AÇIKLAMA
TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i ziyaret etti. Palandöken yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, “Yaklaşık 2,5 milyon insanı ilgilendiriyordu. EYT’deki en büyük problem, sosyal güvelikteki prim eşitlenme sayısıydı. SSK’lılar 7 bin 200 günde, esnaf ve sanatkarlar ise 9 bin günde emekli oluyordu. Dolayısıyla burada esnaf ve sanatkarın bir bölümü EYT’den yararlanamadı. SGK’nın kurulmasındaki en önemli amaç, norm birliğinin sağlanmasıydı. Yani, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’lunun aynı haklardan yararlanmasıydı. Şimdi bunu, 7 bin 200 günle birlikte aldık” diye konuştu. Palandöken, staj dönemindeki çalışmalarının sigorta kapsamında sayılmasını isteyenlerin durumlarını da Bakan Bilgin ile görüştüklerini söyledi.
BAĞ-KUR’LULAR 5 YIL ERKEN EMEKLİ OLACAK
Palandöken, “Tabii önümüz seçim. Bu haftanın sonunda bu meseleleri müzakere edip neticelendirmemiz mümkün değil ama norm birliği netice itibarıyla halledilmiş durumda. Bundan sonraki süreçte böyle problemlerde karşılaşmamız mümkün olmayacak” ifadelerini kullandı.
Palandöken, esnafla ilgili düzenlemeden yararlanacak kişi sayısına ilişkin, “1 milyon ila 1 milyon 200 bin civarındaki insanın bundan yararlanacağını varsayıyoruz. Aynı süreçte, vefat edip de ailelerinin aylıklarını alabilmesi ile ilgili problem de çözülmüş oluyor. 7 bin 200 günle 9 bin gün arasındaki mesafe de 5 yıldan fazla fark ediyor. Dolayısıyla bu da halledilmiş olacak. Esnaf ve sanatkarın temsilcileri için bu meselenin halledilmesi önemli. Çalışmada emeği geçen Sayın Cumhurbaşkanı’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na tekrar tekrar teşekkür ediyoruz” dedi.
STAJ VE ÇIRAKLIK DÜZENLEMESİ
Bakan Bilgin Staj ve çıraklık ile ilgili çalışma başlatıldığını seçimden sonra Meclis’e geleceğini söyledi.
Küçük esnafların prim ödeme gün sayısının SGK ile eşitlenmesi için hazırlanan yasal düzenlemenin altyapısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tamamlandı. Yasa teklifi seçimlerin ardından Meclis’e sunulacak. Bu düzenlemeyle birlikte SGK’lı ve Bağ-Kur’lu çalışan arasındaki 1800 gün fark ortadan kalkacak ve prim gün sayısı 7200’den 4500’e düşecek.
Kısmi emeklilikte ise, mevcut sistemde SGK’lı çalışanlar 25 yıllık sigorta süresini tamamladıktan ve 60 yaşını doldurduktan sonra 4500 gün prim ödeme şartıyla kısmi emeklilik hakkı elde ediyorlar. Bağ-Kurlular ise en az 5400 gün prim ödediklerinde kısmi emeklilik hakkı kazanıyorlar. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte, prim gün sayısının eşitlenmesiyle birlikte bu ayırım da son bulacak ve küçük esnaf için de prim gün sayısı 4500’e düşecek.
Ayrıca, yeni düzenlemeyle birlikte emeklilikteki statü ayırımı da son bulacak. Mevcut sistemde, sigortalının son 7 yıllık hizmet süresi dikkate alınarak, 1261 prim ödeme günü hangi statüde (SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) geçtiyse, o şartlarda emekli olunuyor. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte, 3.5 yıl (1261 gün) kuralı sona erecek ve az primle yüksek emekli aylığı alma avantajı doğacak. Örneğin, isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur yerine SGK’dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkanı sağlayacak.