Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Staj ve çıraklık mağdurlarına emeklilik yolu açılıyor

Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları Başkanı Melih Güner, staj ve çıraklık mağdurları ile ilgili kanun teklifinin Meclis’e sunulduğunu duyurdu.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Staj ve Çıraklık Mağdurları İçin 3'ü 1 Arada Formül! 2.160 Gün ve 2 Yıl Primle Sigorta Başlangıcı Değişecek! 2000 Sonrası Yaş, Prim Şartı
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları Başkanı Melih Güner, staj ve çıraklık mağdurları ile ilgili kanun teklifinin Meclis’e sunulduğunu duyurdu. Güner, “Staj ve Çıraklık sürelerinin SGK Başlangıcı sayılması için hazırlanan kanun teklifimizi bugün TBMM ne sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu teklifin kabul edilmesi halinde, staj ve çıraklık süreleri sigorta başlangıcı olarak kabul edilecek. Bu durumda, staj ve çıraklık sürelerini sigortalılık süresine saydıran vatandaşlar, EYT kapsamında emekli olabilecekler.

Kademeli emeklilik için de kanun teklifi hazırlandı

Melih Güner, kademeli emeklilik ile ilgili de kanun teklifinin Cuma gününe kadar TBMM’ye sunulacağını açıkladı. Güner, “Kademeli Emeklilik ile ilgili kanun teklifimizi de Cuma gününe kadar TBMM ne sunacağız. İnşallah kanun teklifimiz yasalaşır. Toplumsal beklentiler karşılanır biz de vesile olmanın mutluluğunu yaşarız..” diye konuştu.

Bu teklifin kabul edilmesi halinde, 1998 ve sonrasında sigortalı olan vatandaşlar, prim ödeme gün sayısına göre farklı yaşlarda emekli olabilecekler. Örneğin; 2500 gün prim ödeyen bir vatandaş, 55 yaşında emekli olabilecek.

EYT kapsamında olan vatandaşlar için süre ve prim şartı

Posta yazarı Ekrem Sarısu, EYT kapsamında olan vatandaşlar için süre ve prim şartını şu şekilde açıkladı:

  • Sigorta başlangıcı 23 Mayıs 1996’dan önce olanlar 5825 gün, bu tarihten sonra sigorta girişi olanlar ise 5900 gün prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanacaklar.
  • Süre şartını da sağlamış olan vatandaşlar, aranan primi tamamlayacakları tarihte emekli olacaklar.

Örneğin; 1970 doğumlu bir vatandaş, 1995 yılında sigortalı olmuş ve 5000 gün prim ödemiş olsun. Bu vatandaş, 5825 gün prim ödeyeceği tarihte emekli olabilecek.

Son yedi yıl kuralı nedir?

Birden fazla sigortalılık statüsüne prim ödeyenlerin hangi sigortalılık statüsünden emekli olacağını son yedi yıl kuralı belirliyor. Bu kurala göre; primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor.

Örneğin; son 2520 gün prim içinde SSK’ya 1270 gün, Bağkur’a 1250 gün prim ödeyen biri, SSK şartlarıyla emekli olur. Son 2520 gün primi içinde SSK’ya 1260 gün SSK’dan sonra Bağkur’a 1260 gün prim ödeyen biri, prim ödemeleri eşit olduğundan, son olarak tabi olduğu Bağkur şartlarıyla emekli olur.

Memuriyetten emekli olmak için ne yapmak gerekir?

Memuriyetten emekli olmak için, toplam hizmet sürenizin (prim ödemenizin) 9000 güne ulaşması gerekir. Bu süreyi dolduran memurlar, 61 yaşını doldurunca emekli olabilirler.

Sigortalı bir işte çalışarak memuriyetten sonra SSK’ya ödeyeceğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte EYT kapsamında yaş aranmadan emekli olabilirsiniz.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam