Staj ve Çıraklık
Staj ve Çıraklık İçin Umutlar Yeşerdi: Yeni Teklif Yüzbinlerce Kişiye Emeklilik Kapısını Aralıyor
Meclis’e sunulan yeni yasa teklifiyle stajyer, çırak ve mesleki eğitim gören yüzbinlerce kişi için emeklilik kapısı aralanıyor. İşte teklifin tüm detayları…
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan yeni düzenleme, yıllardır emeklilik hakkı bekleyen stajyer, çırak ve mesleki eğitim alan gençler için umut oldu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasına ek yapılması planlanan teklifle birlikte, daha önce kapsam dışında kalan yüzbinlerce kişi için emeklilik yolu açılabilecek.
AK Parti tarafından hazırlanan ve diğer siyasi partilerin de destek sinyalleri verdiği teklif, staj ve çıraklık dönemlerinde yapılan sigorta başlangıçlarının emeklilik hesabına dahil edilmesini öngörüyor. Eğer teklif yasalaşırsa, milyonlarca kişinin yıllardır süren emeklilik mücadelesi nihayete erecek.
Kimler Kapsama Alınacak?
Yeni yasa teklifiyle birlikte aşağıdaki gruplar EYT düzenlemesinden yararlanabilecek:
- Aday çıraklar ve çıraklık eğitimi alanlar
- Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrenciler
- Stajyerler
- Burslu olarak eğitim gören öğrenciler
- Kısmi zamanlı çalışan gençler
Bu düzenlemeyle, bu gruplara dahil olan kişiler, staj ve çıraklık dönemlerinde başlayan sigortalarını emeklilik başlangıç tarihi olarak saydırabilecek.
Emeklilik Şartlarında Neler Değişecek?
Teklif yasalaşırsa, şu önemli değişiklikler hayatımıza girecek:
- Staj ve çıraklık başlangıç tarihleri resmi sigorta girişi olarak kabul edilecek.
- Geriye dönük prim borçlanması imkânı sağlanacak.
- 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar, yaş şartı aranmadan emekli olabilecek.
- Kısa vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışanlar da EYT kapsamına dahil edilecek.
Bu değişiklikler, erken yaşta iş hayatına atılan ancak sigorta başlangıcı yapılmadığı için mağduriyet yaşayan gençler için tarihi bir adım olacak.
Meclis Süreci ve Siyasi Destek
AK Parti’nin sunduğu teklif, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Meclis kulislerinden gelen bilgilere göre, diğer siyasi partilerin de teklife sıcak baktığı ve yaz tatiline girmeden önce yasanın çıkarılabileceği ifade ediliyor.
Muhalefet partilerinden gelen olumlu açıklamalar, teklifin kısa sürede komisyondan geçip Genel Kurul’da oylanabileceğini gösteriyor. Düzenleme sadece teknik bir değişiklik olmanın ötesinde, yıllardır emeklilik hayali kuran binlerce genç emekçinin mağduriyetine çözüm getirmeyi amaçlıyor.
Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!
KAYNAK: HABER MERKEZİ