Staj ve Çıraklık
Staj ve Çıraklık İçin Emeklilik Umudu! CHP’li Şevkin’den Meclise Kanun Teklifi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, milyonlarca stajyer, çırak ve kursiyerin yıllardır süren adalet arayışına yönelik dikkat çeken bir adım attı. Dr. Şevkin, bu kişilerin uzun vadeli sigorta kapsamına alınması ve emeklilik haklarından yararlanabilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) kapsamlı bir kanun teklifi sundu.
Stajyerlik ve Çıraklık Süreleri Emeklilikte Sayılsın!
Teklif, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adıyla TBMM’ye sunuldu. Bu düzenlemeyle, çıraklık, stajyerlik ve kursiyerlik dönemlerinde geçirilen sürelerin borçlanılabilmesi ve bu sürelerin sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi hedefleniyor.
Şevkin: “Hakkaniyetli Bir Emeklilik Sistemi İçin Adım Atmalıyız”
Dr. Şevkin teklifin gerekçesini şu sözlerle özetledi:
“Türkiye’de çırak, stajyer ve kursiyer olarak çalışan milyonlarca insan bulunuyor. Bu bireyler, emeklilik hesaplamalarında yok sayılıyor. Özellikle emeklilik sürecinin bu kadar uzun sürdüğü bir sistemde, genç yaşta çalışma hayatına giren bu vatandaşlarımızın hakları iade edilmelidir.”
Teklif Neleri İçeriyor?
Kanun teklifinde yer alan başlıca düzenlemeler şöyle:
- Staj, çıraklık ve kursiyerlik dönemlerinin borçlanılabilmesi
- Sigorta başlangıcının bu süreler olarak kabul edilmesi
- 18 yaş altı bireylerde sigorta başlangıcının 18 yaşına girilen gün olarak belirlenmesi
- Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra bir yıl içinde başvuru yapılması halinde geriye dönük borçlanma imkânı
- Borçlanma için belirlenen primlerin ödenmesinin yeterli olması
Bu teklif, özellikle 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj veya çıraklık yapan kişilerin sigorta başlangıcını geriye çekerek erken emeklilik hakkı kazanmasını mümkün kılabilecek.
Milyonların Gözü Meclis’te
Yıllardır seslerini duyurmaya çalışan milyonlarca çırak, stajyer ve kursiyer için bu teklif tarihi bir fırsat olarak görülüyor. Eğer yasalaşırsa, bu bireyler uzun süredir bekledikleri emeklilik hakkına kavuşabilecek.
Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!
KAYNAK: HABER MERKEZİ