Ekonomi
Sosyal medya fenomenlerine vergi muafiyeti: “Yeni bir iş kolu doğdu”
AK Parti tarafından hazırlanan ve TBMM’ye sunulan 78 maddelik torba yasa teklifi, sosyal medya fenomenlerine vergi muafiyeti getiriyor.
AK Parti tarafından hazırlanan ve TBMM’ye sunulan 78 maddelik torba yasa teklifi, sosyal medya fenomenlerine vergi muafiyeti getiriyor. Teklife göre, sosyal medya fenomenlerinin bireysel kurs, eğitim, veri işleme, geliştirme ve ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağladıkları kazançlar 1 milyon 900 bin lirayı aşmamak kaydıyla gelir vergisinden muaf tutulacak.
Bu düzenleme, sosyal medya fenomenlerini bir iş kolu olarak kabul eden ve onların haklarını koruyan bir adım olarak yorumlanıyor. Sosyal medya fenomenlerinin bu düzenlemeden memnuniyet duyduğunu belirten Sosyal Medya Fenomenleri Derneği Başkanı Emre Arslan, “Bu düzenleme, sosyal medya fenomenlerini bir iş kolu olarak kabul eden ve onların haklarını koruyan bir adımdır. Bu düzenleme sayesinde, sosyal medya fenomenleri daha rahat bir şekilde çalışmalarını sürdürebilecek ve kendilerini daha iyi geliştirebilecekler” dedi.
Arslan, düzenlemenin sosyal medya fenomenlerinin sayısının artmasına da katkı sağlayacağını belirterek, “Bu düzenleme sayesinde, sosyal medya fenomenleri daha fazla kazanç elde edebilecek ve bu da yeni bir iş kolunun doğmasına neden olacak” diye konuştu.
Düzenlemenin diğer önemli maddeleri
Torba yasa teklifinde yer alan diğer önemli maddeler şunlar:
- Konut kredilerine uygulanan banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnası, tek konutla sınırlandırılacak.
- Türkiye dışında yerleşik kurumların ödenmiş sermayesinin en az yüzde 50’sine sahip olan gerçek kişilere, elde edilen kâr payının Türkiye’ye getirilmesi şartıyla elde edilen kâr paylarının yarısı gelir vergisinden muaf tutulacak.
- Yabancılara verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama gibi hizmetlerden elde edilen kazançların Türkiye’ye transfer edilmesi durumunda yüzde 80 indirim uygulanabilecek.
- Tütün ve alkollü içki kaçakçılığına karşı önlemler artırılacak.
- Petrol piyasasında belge düzenleme kullanma suçları ve ödeme kaydedici cihaz eylemlerinden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkumiyet bulunanlara yeniden lisans verilmeyecek.
- 6 Şubat depreminden sonra girdi fiyatlarında öngörülmeyen artışlar yaşayan inşaat şirketlerine ilave fiyat farkı ödenecek.
- Finansal sıkıntıda olan işletmelerin borçlarını yeniden yapılandırabilmelerine imkan sağlayan mevcut düzenlemenin uygulama süresi 2 yıl uzatılacak.
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına karşılık gayrimenkul alınmasına ilişkin maddenin uygulama süresi 31 Aralık 2028 tarihine kadar uzatılacak.