Connect with us

Emeklilik

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Özdamar’dan Taşeron İşçilere Müjde ve Emeklilik Sorularına Yanıtlar

Yayınlanma tarihi:

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Özdamar'dan Taşeron İşçilere Müjde ve Emeklilik Sorularına Yanıtlar

Taşeron işçiler bu bayramı da buruk geçirdi, ancak bayram sonrası büyük bir müjde geldi! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM’de görüşülecek olan Torba Yasa ile taşeron işçilere kadro müjdesi verdi. Peki, kadro bekleyen taşeron işçilerin yanı sıra emeklilik hakkında merak edilen diğer sorular neler? Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Özdamar, sizlerden gelen soruları yanıtladı.

Emeklilikten Vazgeçmek Mümkün mü?

Soru: Ben şu an SSK’lı çalışan işçiyim. 21 yıl memuriyet hizmeti yaptım. 5 yıldan bu yana SSK’lı çalışıyorum. Mayıs ayının 30’unda işten çıkışımı alıp emekli olmak için SGK’ya dilekçe verdim. Benim 21 yıllık hizmetim nedeniyle bana emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiğini biliyorum. Emeklilik başvurumdan vazgeçip Temmuz ayında emekli olsam alacağım ikramiye daha yüksek olur mu? Benim emeklilikten vazgeçmem mümkün mü? Serhat Y.

Cevap: Emeklilik hakkı talebe bağlı haklardandır. Sigortalı SGK’ya yazılı olarak emeklilik müracaatı yapmadığı sürece emekli maaşı bağlanmaz. Emeklilik talebinde bulunan sigortalıya henüz maaş bağlanmamışsa ve SGK’da görevli memur maaşı bilgisayara girip müdürü de onaylamamışsa, emeklilik talebinden vazgeçmek mümkün. Eğer maaş memur tarafından bilgisayara girilmiş ve müdürü tarafından onaylanmışsa, emeklilik talebinden vazgeçmek mümkün değil. Süreyi kaçırmamışsanız emeklilikten vazgeçmeniz ve Temmuz ayında emekli olmanız halinde size ödenecek ikramiye yaklaşık yüzde 20 daha fazla olacaktır. Emeklilikten vazgeçmekle kaybedilen iki maaşın üzerinde fazladan emekli ikramiyesi alabilirsiniz.

Ölüm Aylığı Bağlanma Şartları

Soru: Ölüm aylığı nedir, kimler, nasıl ve hangi şartlarla ölüm aylığından yararlanır? Köy Muhtarı Ahmet S.

Cevap: Ölüm aylığı, 5510 sayılı Kanunda düzenlenmiş bir sosyal sigorta ödemesidir. Sigortalının ölümü halinde, ölen kişi emekli ise almakta olduğu aylık, emekli değilse SSK sigortalısı olarak en az 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödemesi şartıyla hesaplanacak ölüm aylığı, ölenin hak sahiplerine ödenir. Bağ-Kur sigortalıları için ise prim ödeme gün sayısı 1800 gündür. Dul eş, 18 yaşını tamamlamamış erkek çocuklar, evlenmemiş kız çocukları, sigortalı çalışmayan ve/veya emekli maaşı olmayan malul çocuklar, kişi başına düşen geliri asgari ücreti geçmeyen anne ve baba ölüm aylığı almaya hak kazanır.

Mirasın Reddi ve Ölüm Aylığı

Soru: Benim dayım geçen ay vefat etti. Dayımın işleri bozulduğu için bir yıldır ciddi borçları birikti. Yengem ve yeğenlerim bu borçları ödeyemez. Yengem ve yeğenlerim mirası reddetse dayımdan bağlanacak Bağ-Kur ölüm aylığına bir halel gelir mi? Nami F.

Cevap: Sosyal sigorta haklarından biri olan ölüm aylığı, vazgeçilemeyen ve devredilemeyen bir haktır. Bu nedenle mirasın reddedilmesi ölüm aylığı almaya engel değildir. Miras reddedilse de SGK’ya yazılı olarak dul-yetim aylığı için başvurulması halinde ölüm aylığı bağlanacaktır.

Bağ-Kur Tescili ve Geriye Dönük Hizmet

Soru: Eşimin adına 1990-1996 yıllarında vergi açılışı yaptırmış sonra işyerini ben devralmıştım. Eşim için hiç esnaf Bağ-Kur primi yatırmadık. Bu döneme ait primleri yasadan yararlanarak geçmişe dönük biçimde ödeyip hizmet kazanmamız mümkün mü? Şamil H.

Cevap: Geçmişte ticari faaliyeti olan ancak Bağ-Kur’a kayıt ve tescil yaptırmamış olanların geriye doğru tescil yaptırarak prim ödeyip hizmet kazanması mümkün değil. Ancak Bağ-Kur kaydını yaptırmış olanların borç nedeniyle silinmiş olan hizmetlerine ilişkin primlerini ödemesi ve hizmet kazanması mümkün.

Uzmanımıza Sorularınızı Sorun

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Özdamar, haberin altındaki yorumlar kısmına yazdığınız soruları cevaplamaya devam ediyor. Siz de merak ettiğiniz soruları yazarak uzmanımızdan yanıt alabilirsiniz. En güncel sosyal güvenlik haberleri ve uzman görüşleri için bizi takip etmeye devam edin!

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement