Ekonomi
Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş’ın yorumlarıyla yeni torba yasada yer alan düzenlemeler
Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi olanların teşvik süreleri 31 Aralık 2025 yılına kadar uzatılacak.
Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi olanların teşvik süreleri 31 Aralık 2025 yılına kadar uzatılacak.
Bu teşvik, işverenlere işçiler için kuruma ödemiş oldukları “işveren hissesinin” tamamından faydalanma imkanı sağlıyor. Teşvik süresi 31 Aralık 2025 yılına kadar uzatılacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir yıl daha uzatması için yetki verilecek.
- İşverene asgari ücret desteği 700 liraya çıkarılacak.
Asgari ücretin brüt 20 bin liraya çıkmasıyla birlikte artan işveren maliyetlerin hafifletilmesi ve istihdamın korunması amacıyla hangi sektörde olursa olsun, işçi sayısı ne olursa olsun asgari ücret desteğinin 500 liradan 700 liraya çıkarılması söz konusu. Sendikalı işçiler için ise bu oran daha yüksek şekilde uygulanacak.
- Kısa çalışma ödeneği ile 600 olan prim ödeme gün sayısı 450 güne düşecek.
Bu yıl için kısa çalışma ödeneğinin tahmini maliyet artışının 5,8 milyon lirayı bulması bekleniyor. Kısa çalışma ödeneğine ilişkin hükümler 1 Mart’ta yürürlüğe girecek.
- En düşük emekli aylığı 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacak.
SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ocak ayında yüzde 37,57’lik artışın yanı sıra yüzde 5 ilave zam yapılacak. Bu kapsamda 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı 10 bin liraya çıkarılacak.
- Bağ-Kur prim eşitlemesi düzenlemesi ile 9 bin gün olan prim sayısı 7 bin 200 güne düşecek.
Bu düzenlemeyle 1 milyona yakın küçük esnaf 5 yıl erken emekli olabilecek.
- Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi ile 6 bin 400 lira olan prim yükünün her ay 2 bin 133 lirası devlet tarafından karşılanacak.
- 3600 ek gösterge düzenlemesi ile memurların hizmet yansıtma tazminatı yükseleceği için emekliliklerini beklettiklerine dikkat çekildi.
Bu düzenlemenin hayata geçmesi halinde memurlar daha erken emekli olabilecek.