Ekonomi
SON DAKİKA! TORBA YASADA 42 MADDE KABUL EDİLDİ! Ekonomik Düzenlemeler Mevcut!
SON DAKİKA! TORBA YASADA 42 MADDE KABUL EDİLDİ! Ekonomik Düzenlemeler Mevcut!
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, ekonomik düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun teklifi kapsamında toplam 42 madde kabul edildi. Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın başkanlığında toplanan Genel Kurul’da alınan bu kararlar, ülkenin ekonomik geleceğine dair önemli değişikliklere işaret ediyor.
Kabul edilen maddeler arasında dikkat çekenlerden biri, liman çıkış belgelerinden alınacak harçlara ve cezalara yönelik yeni tarifenin belirlenmesine ilişkin düzenlemeler. Bu kapsamda, Türkiye limanları arasında kabotaj yapan gemilerin kaptanlarına ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine uygulanacak idari para cezasının üst sınırı artırıldı. Aynı zamanda, gemilerde izinsiz yolcu taşınması ile taşıma haddinden fazla yolcu ve yük taşınmasına yönelik cezalar da artırıldı.
Vergi Sisteminde Değişiklik
Vergi borçlarına karşılık gayrimenkul alınmasına ilişkin madde ise dikkat çeken bir diğer düzenleme olarak öne çıkıyor. Uygulama süresi 31 Aralık 2028’e uzatılan bu madde, vergi sistemine getirilen önemli değişikliklerden birini temsil ediyor.
Yabancı ülkelerde verilen bazı hizmetlerden elde edilen kazançlara yönelik düzenlemeler de torba yasa içinde yer alıyor. Bu kapsamda, mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kayıt tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon gibi hizmetler ile yabancılara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançların Türkiye’ye transfer edilmesi şartı getirilerek, indirim oranı yüzde 50’den yüzde 80’e çıkarıldı. Bu konuda Cumhurbaşkanı’na belirleme yetkisi de tanındı.
Yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen gelirler ve döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri ve kar payları üzerinden yapılacak vergi tevkifatına ilişkin oranlar da ayrı ayrı veya birlikte yüzde 40’a kadar artırma yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi.
Diğer bir önemli düzenleme ise sporcu ücretlerinin vergilendirilmesine ilişkin. Bu kapsamda, sporcu ücretlerinin sabit oranlarda tevkif suretiyle vergilendirilmesi ve elde edilen ücret gelirlerinin gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesine ilişkin uygulamanın süresi 31 Aralık 2028’e kadar uzatıldı.
Tarımsal Düzenlemeler
Bağ-Kurlulara prim indirimi ve tarım ürünleri lisanslı depoculuk kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar için getirilen istisnanın uygulama süresi de 31 Aralık 2028’e kadar uzatıldı.
Son olarak, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na bağlı taşınmazların devir ve teslimi ile bu taşınmazlara sağlanan KDV istisnasının süresi de 31 Aralık 2028’e kadar uzatıldı.
Genel Kurul’da teklifin ikinci bölümünde yer alan maddelerin görüşmeleri tamamlandıktan sonra 43’üncü maddeye geçilecek.