Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Son Bir Yılda Sinyal Almayan Telefonlar Kapatıldı: IMEI Kırma Yöntemi İşlemiyor

Yurt dışından yapılabilecek telefonlarda kayıt ücreti ödememek için başvurulan IMEI kırma yöntemi artık tarih oldu.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Yurt dışından yapılabilecek telefonlarda kayıt ücreti ödememek için başvurulan IMEI kırma yöntemi artık tarih oldu.

Son günlerde klonlama işlemi yapılan telefonların bir kapanmaya başladı. Kırdırma işlemini yaptıran, “Bizi kandırdın” diyerek telefoncuların kapısını çalıyor ve para talebinde bulunuyor.

Yurtdışından alınan telefonların IMEI kayıt ücretini ödemeden kaçak olarak kullanma olanaklarına yönelik yöntemler, artık saklanmayı yitirdi. Geçen yıl Ekim ayında kesinti yaşanmasıyla, alınamayan sinyal cep telefonlarının kapatma süresi 7 harf 1 sıralandı. Bir yıl yapıldığında, bu işlemde kullanılan bilgisayarlar kapanmaya başladı.

Klonlama işlemi yapan telefoncularda, “Herhangi bir sorun yaşanmıyor” vaadiyle kandırıldığı için zor durumda kalıyor. Özellikle Mecidiyeköy ve Eminönü gibi semtlerde sıklıkla uygulanan bu yöntemle, artık sona eriyor.

Vatandaşlar Para İadesi Talep Ediyor

Klonlama yaptıran kişinin, telefonlarının kapanmasının ardından para için telefonculara başvuruyor. Mecidiyeköy’deki bir telefoncu, “Bir haftadır klonlama yapmaya çalışıyoruz ama durumu engelledi. Daha önce klonladığımız telefonlar kapanmaya başladı. Bizden paralarını istiyorlar. Zor durumdaydı” şeklinde konuştu. 10 farklı klonlamada sorun yaşadıklarını bir başka telefoncu, “Telefon donanımı çift SIM ile 8 ay kullanılabiliyordu. Kalan 4 ay için klonlama ücreti alınmaktadır. Vatandaş 32 bin TL ödeme yerine bize 2.500 TL verdi ama biz garanti vermiyorduk. Bu bir risk olduğunu bildirdik” dedi.

Telefon Fiyatları Düşüyor

Eminönü’ndeki başka bir telefoncu, IMEI’si klonlanmış telefonları ikinci el odalarında daha ucuza satın aldıklarını ifade etti. Kayıtlı bir iPhone 14 Pro Max’in fiyatı 45-48 bin TL iken, kayıtlı olmayanın fiyatı 20-25 bin TL’ye kadar düşüyor. Klonlanan telefonlar genellikle sorunlu çıkıyor ve vatandaş bu sorunlarla farklılaşıyor. Bu nedenle klonlanmış telefonlar ikinci elden daha ucuza satılıyor. Klonlamanın çökmesiyle birlikte operatör mağazalarında da dağılım oluştu. Bir mağaza çalışanları, “Son 10 katlı yoğun bir talep var. Telefonlar kapanınca insanlar önce operatöre geliyor” dedi.

2025’te Kayıt Ücreti Artacak

Telefonlardan taşınanların IMEI Yurtdışı kayıt ücretinin, 2025 yılı itibarıyla %45 artışla 45.953 TL olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca yurt dışı çıkış harcının 500 TL’den 720 TL’ye çıkması bekleniyor. 2024’te yeni kayıt ücreti 31.692 TL olarak belirlenmiş ve Temmuz 2023’ten yıl sonuna kadar geçerli olan ücret ise 20 bin TL olarak uygulanmıştı. Yurtdışında telefon almak isteyenlerin, telefonlarını kullanabilmeleri için IMEI yaptırması gerekiyor.

IMEI Klonlama Nedir?

IMEI klonlama, eski telefonların IMEI numarasının saklandığın taşınan akıllı telefonlara aktarma işlemidir. Geçen yılın ekim aylarında ortaya çıkan yeni yasayla bu uygulama yasaklandı. 12 Ekim’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile sinyal alınamayan cep telefonları artık bir yıl boyunca kullanılamayacak ve IMEI kayıtları silinerek kapatılacak.

2024 Kayıt Ücreti 31.692 TL

Yurt dışından alınan telefonlarla, çift SIM ile 8 ay boyunca kullanılabiliyor. Ayrıca vatandaşın pasaportuyla bu telefonu kaydetmesi gerekiyor. 2024 yılı için IMEI kayıt ücreti 31.692 TL olarak belirlendi. Ayrıca, kayıtların kaydedilebilmesi için son bir yıl içinde yurtdışına çıkmış olma şartı ve pasaport sahibinin telefon hattı ile aynı kişi olması gerekiyor. Eğer kayıt edecek kişinin pasaportu yoksa, hat pasaportu olan kişinin üzerine taşınması gerekecek.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam