Ekonomi
“Sigortam Var Denildi, Aldatıldık”: Staj ve Çırak Mağdurları İsyan Ediyor
Bursa Staj ve Çırak Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, staj ve çıraklık sigortasıyla ilgili yaşadıkları mağduriyetleri duyurmak amacıyla Şehreküstü Meydanı’nda basın toplantısı düzenledi.
Bursa Staj ve Çırak Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, staj ve çıraklık sigortasıyla ilgili yaşadıkları mağduriyetleri duyurmak amacıyla Şehreküstü Meydanı’nda basın toplantısı düzenledi.
Dernek başkan yardımcılarından Murat Beyazkuş, 1986 yılında yürürlüğe giren 3308 Sayılı Yasa nedeniyle yaşanan hak kayıplarını gündeme getirdi. Beyazkuş, “Zorunlu staj ve çıraklık sürelerimiz sırasında, SGK tarafından ‘Sigortanız başladı’ denilerek kandırıldık. Ardından ise, mevcut sistemde bize ikinci bir tarih verilerek mağdur edildiğimizi fark ettik” dedi.
“Sigorta Ayrımı Haksız”
Beyazkuş, dünya genelinde kısa ve uzun kol sigorta ayrımının bulunmadığını belirterek, “Fiili çalışma varsa sigortalılık süresi başlamıştır. Ülkemize özgü bu durumun bir an evvel düzeltilmesi gerekiyor. Yurt dışında aynı şartlarda staj yapanlar Türkiye’ye döndüklerinde haklarını alabiliyorlar. Biz de aynı haklara sahibiz, ancak mağdur olduk” ifadelerini kullandı.
“Siyasi Gündemle İlgili Değil”
Beyazkuş, mücadelelerinin siyasi bir amaç gütmediğini vurgulayarak, “Bu hak mücadelesi tüm siyasi görüşlerin üzerinde, haklı bir talep olarak sürdürülmektedir. Elimize verilen sigorta belgelerindeki bilgilerle gerçeğin örtüşmemesi, yaşadığımız sıkıntının temel nedenidir. Bizim tek isteğimiz, bu sigorta başlangıç tarihinin emeklilik hesabında kabul edilmesidir” dedi.
“Devletin Kazancı Olacak”
Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Başkanı Selçuk Aydın da, yaşanan mağduriyetlerin aşılmasının devletin ekonomik kazancını artıracağını belirtti. “Bu sorun çözülünce ülkemizin kazancı artacak. Ara eleman eksiğinin nasıl giderileceği, tüm politikacılar tarafından görülecek” diye konuştu.
“Bizler Gerçek Çalışanlarız”
Bursa Staj ve Çırak Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Orhan, “Bizler, 8 Eylül 1999 sonrası bilmeyen kişiler değiliz, fiili olarak çalışmış insanlarız. Bedava emekli olmaya çalışanlar değiliz; 18 yaşından önce çalışma hayatına atılıp sigorta kartı almış bireyleriz” diyerek, yaşadıkları hak kaybının giderilmesini istedi.
Staj ve çırak mağdurları, seslerini duyurmak ve haklarını almak için mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.
KAYNAK: HABER MERKEZİ