Ekonomi
Sigara Fiyatları Uçuşa Geçti! İkinci Zam Geldi
Sigara fiyatlarına ilişkin yeni bir zam kararı daha açıklandı.
![](https://r.songelisme.com/2024/08/2024-sigara-3.jpg)
![](https://r.songelisme.com/google-news-icon.png)
Sigara fiyatlarına ilişkin yeni bir zam kararı daha açıklandı. Son zam ile beraber çok yaygın bir sigara grubunda en pahalı sigaranın fiyatı 155 TL’ye fırladı.
Temmuz ayında gelen ÖTV artışı ile beraber sigara fiyatlarına zam yapılmaya başlanmıştı. Tüm sigara grupları geçtiğimiz ay paket başı 4 TL civarında zam uyguladılar. Daha aradan henüz bir ay bile geçmeden sigarada ikinci bir zam furyası başladı. Sabah saatlerinde Türkiye’de sigara piyasasını elinde tutan sigara grubu fiyatlara 4 TL daha zam yaptığını açıkladı. Bu zammı akşam saatlerinde bir diğer büyük sigara grubundan gelen zam haberi takip etti.
Zamlı Fiyatlar Belli Oldu
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar tarafından yapılan açıklama ile ikinci büyük sigara grubunun da fiyatlarında 4 TL’lik artış yaptığı belli oldu. Sigara satışı yapılan iş yerlerine yeni fiyat listesi ulaştırılırken, yeni fiyatlardan satışlar yapılmaya başlandı. Bu sigara grubunun yeni fiyatları ile beraber en yüksek fiyatlı sigara 155 TL’yi buldu. Diğer sigara fiyatları ise 64 TL ile 78 TL arasında değişiyor.
Zam Neden Geldi?
Sigara fiyatlarına çok kısa aralıklarla iki farklı zam yapılması, bu zammın neden kaynaklandığına dair soruları gündeme getirdi. Geçtiğimiz günlerde Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, firmaların gerçekleşen ÖTV artışının karşılığı olan paket başı 8 TL zammı Temmuz ayında fiyatlarına yansıtmadıklarını açıklamıştı. Bu zam eksik yapıldı ve şimdi gelen yeni zam ile beraber o eksik kapatıldı. Hatta Temmuz ayında bir sigara firması 8 TL zam açıklamış, daha sonra diğer firmaların 4 TL zam yapmaları üzerine bu zammı geri çekip 4 TL zam yapmak zorunda kalmıştı.
Sigara fiyatlarında Temmuz ve Ağustos ayında yapılan zamlar tamamen ÖTV artışından kaynaklanıyor. Sigara üreticisi ve dağıtıcısı firmaların maliyet artışlarına ilişkin şu ana kadar herhangi bir artış yapılmadı. Bir maliyet artışı olup olmayacağı da bilinmiyor. Buna dair kamuoyuna yansıyan bir durum yok. Ancak maliyet artışlarının zamma dönüşmesi durumunda sigara fiyatlarında gelecek ay da bir artış görülebilecek.
Emekli Maaşlarında Büyük Eşitsizlik! Çalışma Bakanlığı Harekete Geçti
![](https://r.songelisme.com/2021/04/songelisme-e1619686428439.png)