Türkiye
SGK’dan FLAŞ açıklama! Zorunlu prim ve sigorta detayı! Bu detayı atlamayın
SGK’ya başvuru yapılacak! İşveren için zorunlu, işte prim ve sigorta detayı
Evde çalışan işçilere yönelik SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) detaylarına dair yeni bir dönem başlıyor. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışan işçiler için sigorta zorunluluğu getiriliyor. İşverenler, 10 gün için bin 453 lira, 30 gün için ise 4 bin 359 lira ödemekle yükümlü olacaklar. Eğer bir ay içinde çalışma süresi 10 günden az ise, iş kazası ve meslek hastalığı risklerine karşı çalıştıran kişi tarafından sigorta sağlanacak ve primler buna göre ödenecektir. İşte ayrıntılar…
Temizlik, yemek yapma, alışveriş, çocuk, hasta veya yaşlı bakımı gibi ev hizmetlerinde binlerce aile yardımcı personel çalıştırmaktadır. Evde çalışanların sosyal ve mali haklarının bilinmesi, uzun vadede sorunların yaşanmasını engeller.
Ev hizmetlerinde çalışanlar için 10 gün veya daha fazla çalışma süresi olanlar için SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) hükümleri uygulanır ve bu süreler için uzun vadeli sigorta primleri ödenir. Ayda 10 günden az çalıştırılanlar ise sadece iş kazası ve meslek hastalığı risklerine karşı kısa vadeli sigorta primi ödemekle yükümlüdür.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre; asgari ücretin artmasıyla birlikte, ev hizmetlerinde 10 günden az çalışan işçilerin günlük primi 8.94 lira, 10 günden fazla çalışan işçilerin ise 145.32 lira olarak belirlenmiştir. 1 Temmuz’dan itibaren asgari ücretle 10 gün çalışan bir işçi için işveren hissesi ve işsizlik sigortası primi dahil olmak üzere toplamda 1676 lira ödeme yapılacak. Ayda 30 gün çalışan işçi için ise bu tutar 5 bin 30 lira olacaktır.
Düzenli olarak primlerini ödeyen işverenlere %5 indirim uygulanacak ve bu kapsamda 10 gün çalışan işçilerin ödeyeceği prim tutarı 1453 lira, 30 gün çalışan işçilerin ise 4359 lira olacaktır.
Hangi işler ev hizmeti sayılır? Ev içinde temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri, çocuk, yaşlı bakımı gibi işler, ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapıldığında ev hizmeti sayılır. Ayrıca, ev hizmetinde çalışan kişinin evinde veya hastane, bakımevi gibi yerlerde çocuk, yaşlı veya özel bakım işleri yapılması da ev hizmeti kapsamında değerlendirilir. Ancak aynı evde yaşayan üçüncü dereceye kadar akraba olanların yaptığı işler ev hizmeti olarak kabul edilmez.
Evde hastaya bakan veya çocuklara eğitim dersi verenler ev hizmeti kapsamına girmez. Ayrıca herhangi bir çalışması olmayanlar, isteğe bağlı sigortalılar ve Kurum’dan aylık veya gelir alanlar da 10 günden az çalışabilirler.
Ev hizmetinde ayda 10 günden az çalışan işçilerin sigortalılığı nasıl sağlanıyor? Ayda 10 günden az süreyle sigortalı çalıştıranların, her bir çalışma günü için asgari ücretin günlük tutarının yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödemesi gerekmektedir. Eğer 10 günden az çalıştırılan işçi primlerini düzenli olarak öderse, eksik günlerini prim ödeyerek 30 güne tamamlayabilir.
Ev hizmetlerinde çalışanlara yönelik sigorta uygulaması nasıl işliyor? Ev işlerinin ay içinde 10 günden az veya 10 günden fazla yapılıp yapılmadığına göre işlem yapılmaktadır. Ayda 10 günden az çalışan işçiler iş kazası ve meslek hastalığı risklerine karşı sigortalı olarak kabul edilir ve primleri çalıştıran kişi tarafından ödenir. Kendi primlerini ödeyen işçilerin günlük prim tutarı 145 lira, aylık prim tutarı ise 4 bin 359 liradır. Ayda 10 günden az çalışan işçiler uzun vadeli sigorta ve genel sağlık sigortası primini takip eden ayın sonuna kadar ödeme yapmaları durumunda sağlık yardımlarından yararlanabilirler.
Sigortalılar istedikleri takdirde uzun vadeli sigorta ve genel sağlık sigortası primini takip eden ayın sonuna kadar ödeyebilirler. Ayda 10 günden fazla çalışan işçilerin primleri ise işverenleri tarafından kolay işverenlik uygulamaları çerçevesinde ödenmektedir.
Evine temizlik veya başka bir iş için 10 günden az süreyle eleman çalıştıranlar, “Ev hizmetlerinde on günden az çalıştırılacaklara ilişkin form” ile SGK’ya başvuruda bulunabilirler. Ayrıca, ev hizmetlerinde ayda 10 günden az süreyle sigortalı çalıştıranlar, “www.turkiye.gov.tr” uygulaması üzerinden de bu işlemleri gerçekleştirebilirler.
Çalışanların kolay tescil edilebilmesi ve tahsilatın daha kolay yapılabilmesi için cep telefonu kısa mesaj servisi (SMS) aracılığıyla da işlem yapılabilmektedir. Ancak bu işlem için kullanılacak cep telefonu hattının mobil ödemeye açık olması gerekmektedir.
Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışan sigortalılar için ayrıca 30 gün üzerinden uzun vadeli sigorta kolları (emeklilik) ve genel sağlık sigortası primi ödemelerine imkân sağlanmaktadır. Bu durumda sigortalılar Kuruma ayrıca başvuru yapmak zorunda kalmadan uzun vadeli sigorta ve genel sağlık sigortası primlerini ödeyebilmektedirler. Bunun için çalıştıran kişinin 1 gün iş kazası primi bildirmesi yeterlidir.
Ayda 10 gün ve üzerinde işçi çalıştıranlar, asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında değişen kazanca göre prim ödemektedir. Asgari ücretle çalışan işverenler, 10 günlük çalıştırdıkları işçi için işçi ve işveren hissesi ile işsizlik sigortası primi dahil olarak 1.676 lira ödemektedirler. Ayda 30 gün çalıştıran işverenler ise 5.030 lira ödeme yapmaktadır. Asgari ücrete kadar olan kazançlarda ise vergi muafiyeti bulunduğu için vergi ödenmemektedir.
Ev hizmetlerinde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle, ev hizmetlerinde çalışanlar ihbar süresi ve kıdem tazminatı gibi işçi haklarından yararlanamamaktadır. Ancak Borçlar Kanunu kapsamında bazı tazminat hakları bulunmaktadır.
Ev hizmetlerinde çalışanlarla yapılan hizmet sözleşmelerinin feshedilmesi durumunda, karşı tarafa önceden bildirim yapılması zorunludur. Bu süre, İş Kanunu’na göre daha az olup, 3 yıldan fazla çalışanlar için 8 hafta, beş yıldan fazla çalışanlar için ise 6 hafta olarak uygulanmaktadır.
Ev hizmetlerinde çalışanların sosyal ve mali haklarının bilinmesi, uzun vadede sorun yaşanmasını önleyebilir ve çalışanların haklarının korunmasını sağlayabilir. Bu nedenle, hem işverenlerin hem de ev hizmetlerinde çalışanların bu konuda bilgi sahibi olmaları önemlidir.