Ekonomi
SGK’DAN ERKEN EMEKLİLİK MÜJDESİ! 5 yıl daha erken emeklilik yolu açıldı!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 45 farklı meslek grubuna erken emeklilik imkanı sağlayacak yeni düzenlemeleri açıkladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 45 farklı meslek grubuna erken emeklilik imkanı sağlayacak yeni düzenlemeleri açıkladı.
Buna göre, yıpranma hakkı kapsamında çalışanlar, yaşa takılmaksızın emekli olabilecek.
Yıpranma hakkı nedir?
Yıpranma hakkı, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlara tanınan bir hak. Bu haktan yararlanan kişiler, her yıl için 30 güne kadar yıpranma süresi kazanabiliyor. Bu yıpranma süresi, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısının ve yaşın düşürülmesinde kullanılabiliyor.
Yıpranma hakkı hangi mesleklerde geçerli?
Yıpranma hakkı, 45 farklı meslekte geçerli. Bu meslekler arasında demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar, madenciler, yeraltı işçileri, asit üretimi yapan fabrika ve atölyelerde çalışanlar, sahil güvenlik personeli, radyoaktif işlerde çalışanlar, TRT’de haber hizmetinde çalışanlar, emniyet personeli, askerler, basın ve gazetecilik işleri yapanlar, ceza infaz kurumlarında çalışanlar, TBMM yasama organı üyeleri, kurşun ve arsenik işleri yapanlar, su altında çalışmayı gerektiren işlerde çalışanlar, hastabakıcı hemşireler, cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar, alüminyum fabrikalarında çalışanlar, hemşireler, döküm fabrikalarında çalışanlar, çimento fabrikalarında çalışanlar, ihtiyat pilotları, kok fabrikalarında çalışanlar, tabipler, toplum sağlığı teknisyenleri, termik santrallerde çalışanlar, ebeler, itfaiye ve yangın söndürme işlerinde çalışanlar, diş tabipleri ve eczacılar yer alıyor.
Yıpranma hakkı nasıl hesaplanır?
Yıpranma süresi, her meslek için farklı olarak belirleniyor. Örneğin, demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar için yıpranma süresi %10 olarak uygulanıyor. Bu da demek oluyor ki, bu iş kolunda çalışan bir kişi, her yıl için 30 günlük yıpranma süresi kazanıyor.
Yıpranma süresi, bir yıl içinde çalışılan gün sayısına göre hesaplanıyor. Örneğin, bir kişi demir ve çelik fabrikasında 12 ay boyunca çalışmışsa, yıpranma süresi 360 gün olarak hesaplanıyor.
Yıpranma hakkı nasıl kullanılır?
Yıpranma hakkı, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısının ve yaşın düşürülmesinde kullanılabiliyor. Örneğin, 25 yıl ve 9000 prim günüyle emekli olabilen bir kişi, yıpranma hakkını kullanarak 20 yıl ve 6000 prim günüyle emekli olabiliyor.
SGK’nın yeni düzenlemesi ne anlama geliyor?
SGK’nın yeni düzenlemesi, yıpranma hakkı kapsamında çalışanlar için önemli bir avantaj sağlıyor. Bu düzenlemeyle, yıpranma hakkı kapsamında çalışanlar, yaşa takılmaksızın emekli olabilecek.
Düzenlemeyle birlikte, yıpranma hakkı kapsamında çalışanlar için emeklilik yaşı 5 yıla kadar düşebiliyor. Örneğin, 25 yıl ve 9000 prim günüyle emekli olabilen bir kişi, yıpranma hakkını kullanarak 20 yıl ve 6000 prim günüyle emekli olabiliyor. Bu da, kişinin emeklilik yaşını 5 yıl öne çekiyor.
Düzenleme hangi tarihte yürürlüğe girecek?
SGK’nın yeni düzenlemesi, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.