Ekonomi
SGK’dan Çalışanlara Büyük Kolaylık! Kıdem Tazminatı Koşulları Kolaylaştı
Hayatını SGK kurumlarında yöneticilikle geçiren ve emekli olduktan sonra vatandaşın sorunlarına gönüllü olarak yardımcı olmaya devam eden Alanya eski SGK müdürü Muharrem Kaya, çalışanlara önemli bir müjde verdi.
Hayatını SGK kurumlarında yöneticilikle geçiren ve emekli olduktan sonra vatandaşın sorunlarına gönüllü olarak yardımcı olmaya devam eden Alanya eski SGK müdürü Muharrem Kaya, çalışanlara önemli bir müjde verdi. Kaya, işten kendi isteğiyle ayrılanların da tazminat alma hakkına sahip olduğunu belirtti.
Muharrem Kaya, yaptığı açıklamada, “8 Eylül 1999’dan önce işe girişi olanlar, 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim ödeyerek, emeklilik veya işten çıkarılmayı beklemeden kıdem tazminatı alabiliyor. 9 Eylül 1999’dan sonra işe girenler ise 7000 gün prim doldurduktan sonra tazminat alabilir. 2024 yılında ise, 25 yıl sigorta ve 4500 gün prim ödeyenler de kıdem tazminatını almaya hak kazanacak” dedi.
TÜM HABERLER İÇİN: Son Gelişme- Türkiye’den ve Dünyadan En Son Haberler
Kıdem Tazminatı Hangi Durumlarda Alınabilir?
Kıdem tazminatı, son işyerinde en az bir yıl çalışmış olan işçilere verilir. Emekli olmadan kıdem tazminatını almak için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekir. 8 Eylül 1999’dan önce işe girenler, 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim ile tazminat alabilirken, 9 Eylül 1999’dan sonra işe girenlerin 7000 gün prim ödemeleri gerekmektedir. 2024’ten itibaren, 25 yıl sigorta ve 4500 prim günüyle de tazminat alınabilecek.
İki Kez Kıdem Tazminatı Alınabilir
Kaya, iş sözleşmesini feshedenlerin en fazla iki kez kıdem tazminatı alabileceğini de vurguladı. “15 yıl sigorta ve 3600 gün prim ile tazminat alarak işten ayrıldıktan sonra başka bir işte çalışmaya başlayanlar da aynı gerekçeyle kıdem tazminatı alabilir” dedi. Ancak, işçinin aynı nedenle tazminat alabilmesi için SGK’dan yazı alması gerektiğini belirtti.
İhbar Tazminatı Hakkında
İşten kendi isteğiyle ayrılan çalışanların, ihbar tazminatı alma hakları bulunmuyor. Ancak işveren, sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını tamamlayan işçilerden ihbar tazminatı talep etmiyor. İşçilerin, işverene yazılı bildirimde bulunarak bu konuda herhangi bir sürprizle karşılaşmamaları gerektiği ifade edildi.
KAYNAK: HABER MERKEZİ