Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

SGK’da Büyük Değişim: Prim Sistemi Yeniden Düzenleniyor

2024 yılıyla birlikte SGK prim teşviklerinde önemli değişiklikler gündemde.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

2024 yılıyla birlikte SGK prim teşviklerinde önemli değişiklikler gündemde.

Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işverenlerin SGK prim yükünün artacağı yönünde açıklamalar yaptı. İşte bu değişikliğin ayrıntıları…

SGK Prim Teşvikleri Azaltılacak mı?

Yeni yıl itibarıyla birçok ödemenin arttığı konuşulurken, 214 milyar lira civarında bir maliyete yol açan 5 puanlık prim teşviklerinin azaltılacağı ve bazı sektörlerde sona erdirileceği ifade edildi. Bu durumun, devletin 215 milyar liralık prim gelirinden vazgeçmesiyle sonuçlandığı belirtiliyor. Prim indirimlerinin azaltılması veya tamamen sona erdirilmesiyle, işverenlerin prim yükü artacak.

Tasarruf Tedbirleri ve Maliyet Artışı

1 puanlık SGK prim indirimi, devlete yaklaşık 43 milyar lira maliyet getiriyor. Eğer 5 puanlık prim teşvikinde bir azalma yapılırsa, 215 milyar liralık kaybın önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bu tasarruf tedbirleri çerçevesinde, sektörlerdeki prim teşvikleri ya düşürülecek ya da tamamen kaldırılacak.

Kayıt Dışı İstihdam ve Prim Teşviklerinde Değişiklik

Kayıt dışı istihdamın az olduğu sektörlerde prim teşvikinin devam etmesi beklenirken, kayıt dışı istihdamın yüksek olduğu sektörlerde ise prim teşvikinin 1-2 puan düşürülerek devam edeceği öngörülüyor. Bazı sektörlerde ise prim teşviklerinin tamamen sona erdirilmesi planlanıyor.

İşveren Maliyetindeki Artış

Asgari ücretli bir işçi için aylık bin lira prim teşviki sağlanırken, prime esas kazancı tavandan (150 bin 187 TL) olan işçi için bu miktar 7 bin 500 TL’ye kadar çıkabiliyor. Prim teşviki kaldırıldığında, işverenin işçi başına aylık maliyeti bin lira ile 7 bin 500 TL arasında artacak. Ayrıca, her 1 puanlık prim indirimiyle işverenin maliyetinin 200 TL ile 1.500 TL arasında artacağı öngörülüyor.

Yılbaşındaki Değişiklikler Ne Anlama Geliyor?

Bu değişikliklerle birlikte, işverenlerin maliyet yükü artacak. Prim teşviklerinin ne şekilde düzenleneceği ise önümüzdeki dönemde netleşecek. Bu değişikliklerin iş gücü piyasası ve işverenler üzerinde nasıl bir etkisi olacağı ise merak konusu.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam