Ekonomi
SGK Uzmanı Uyardı: Emekli Maaşında Kesinti Riski Kapıda
Türkiye genelinde 16 milyon 154 bin 322 kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli maaşı alıyor.
Türkiye genelinde 16 milyon 154 bin 322 kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli maaşı alıyor.
Ancak, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için maaş kesilme riski bulunuyor. Özellikle, sigorta prim kodunun yanlış yatırılması halinde bu tehlikeyle karşı karşıya kalabiliyorlar.
Prim Kodu Hatası Maaş Kesintisine Neden Olabilir
Emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlayanların dikkat etmesi gereken en önemli husus, işverenin sigorta primini doğru kodla bildirmesidir. Çalışan emekliler için işverenin SGK başvurusunda kullanması gereken iki farklı kod bulunuyor:
- 02 kodu: Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP)
- 01 kodu: Tüm Sigorta Kolları
Eğer işveren, emekli çalışan için yanlışlıkla 01 kodu üzerinden giriş yaparsa, bu durum emekli maaşının kesilmesine neden olabilir.
Yanlış Kod Mağduriyeti Yaşayanlar Ne Yapmalı?
SGK Uzmanı Emin Yılmaz, emekli çalışanların bu tür mağduriyetler yaşamaması için işverenin hatalı bir kodla prim yatırdığında yapılması gerekenleri şöyle açıklıyor:
- Hatalı Sigorta Girişi Düzeltilmeli: İşvereninize başvurarak hatalı sigorta kodunun düzeltilmesini talep edin.
- SGK’ya Bilgilendirme Yapın: Düzeltme işlemi sonrası, bağlı bulunduğunuz SGK müdürlüğüne durumu bildirin ve emekli maaşınızın kesintisiz olarak ödenmesi için talepte bulunun.
Bu işlemler sonucunda, ödenmemiş olan emekli maaşınızı yaklaşık 20-25 gün içinde alabilirsiniz.
Prim Oranlarında Dikkat Edilecek Değişiklikler
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, tüm sigorta kollarında %37,5, emekli çalışanlarda ise %32 prim kesintisi uygulandığını hatırlatarak, Eylül ayından itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle bu orana %0,25 ekleme yapılacağını belirtti.