Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

SGK uzmanı Özgür Erdursun, emekli olmadan önce yapılması gerekenleri tek tek sıraladı

SGK uzmanı Özgür Erdursun, emeklilikte işinize yarayacak bilgileri avantajları ve dezavantajlarıyla karşılaştırdı.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

O Kişiler Erken Emekli Olacak! Özgür Erdursun Açıkladı! İbare Olan Emekli Olacak
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

SGK uzmanı Özgür Erdursun, emeklilikte işinize yarayacak bilgileri avantajları ve dezavantajlarıyla karşılaştırdı.

Emeklilik süreci, çalışma hayatının en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu süreçte yapılması gerekenler, emeklilik tarihini ve emekli aylığını doğrudan etkiler.

SGK uzmanı Özgür Erdursun, emekli olmadan önce yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

**1. **Statünüzü belirleyin. Son 2520 gün içinde hangi statüden daha fazla gününüz varsa o statüden emekli olursunuz. SSK’lıların emekli aylığı Bağ-Kur’a göre daha yüksek olur ancak asgari ücret düzeyinde prim ödeyenlerde aynı dip aylığı alırlar.

**2. **Sahte sigortalılığa dikkat edin. SSK’dan emekli olacağım diye çalışmadan sağda solda kendisini sigortalı olarak gösterenler sahte sigortalılık ve emeklilik iptali riski ile karşılaşabilirler. Ortağı olduğunuz şirkette kurallara uygun SSK’lı değilseniz, SSK günleriniz Bağ-Kur’a aktırılır. SSK’dan emekli olamayabilirsiniz.

**3. **Borçlanmaya dikkat edin. Son çalışmalarınız hangi statüde ise SGK’ya borçlanmalarınız o statüye sayılır. Yurtdışı borçlanması ve ücretsiz izin süreleri farklılık gösterir, yurtdışı borçlanması Bağ-Kur’a sayılır, memurların aylıksız izinleri Emekli Sandığına sayılır. Ödenmeyen Bağ-Kur günlerini ihya yapıp ödemek isteyenler, emeklilik için eksik günü kadar değil silinen sürenin tamamını ödemek zorundadırlar.

**4. **Yurtdışı borçlanmasını dikkatli kullanın. Eksik günlerini tamamlamak için 1 gün dahi yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar, yurtdışında çalışırlarsa, işsizlik maaşı ya da sosyal yardım alırlarsa Türkiye’den emekli aylığı alamazlar.

**5. **Askerlik borçlanmasını dikkatli kullanın. Askerlik sonrasında sigortalı olanlar, askerlik borçlanma süresi ile işe başlama tarihlerini 08.09.1999 tarihine kadar geriye çekerlerse EYT’li olurlar. Memurlar hariç! (Memurlara büyük haksızlık) Anlaşmalı ülkelerde çalışanlar yurtdışı işe başlama tarihlerini Türkiye’den işe başlama tarihi olarak saydırabilirler.

**6. **Emeklilik tarihinizi dikkatlice seçin. Emeklilik konularında küçük ayrıntılara dikkat ederek daha kolay emekli olabilirsiniz ya da bu ayrıntılara dikkat etmeyerek emeklilik sürecinizi uzatabilirsiniz. Yanlış statüden emekli olmak daha geç emekli olup daha düşük emekli aylığı alabilirsiniz.

**7. **2024’ü bekleyin. Emekliliğinizi hak etmiş olsanız bile 2024’de emekli olmak sizin için daha avantajlı olabilir. Çalışma süreniz, kıdem tazminatınız, 2024’ün emekli aylığınıza katkısını bilerek emeklilik için müracaatta bulunmalısınız.

Erdursun, emeklilik sürecinde dikkat edilmesi gerekenlerin yanı sıra, emeklilik sonrasında da yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

**1. **Emekli aylığınızı düzenli olarak kontrol edin. Emekli aylığınız, her yıl gerçekleşen enflasyona göre güncellenir. Emeklilik aylığınızın güncel tutarını SGK’nın internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

**2. **Ek gelir kaynakları oluşturun. Emekli aylığı, genellikle tek başına yaşam masraflarını karşılamaya yeterli olmaz. Bu nedenle, emeklilik sonrasında ek gelir kaynakları oluşturmak önemlidir.

**3. **Sağlık sigortası yaptırın. Emekli olduktan sonra, SGK’nın sağlık hizmetlerinden yararlanmak için 60 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. 60 yaşın altındaki emekliler, özel sağlık sigortası yaptırarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

**4. Sosyal aktivitelere katılın. Emeklilik, hayatın bittiği anlamına gelmez. Bu dönemde, sevdiklerinizle vakit geçirmek, yeni hobiler edinmek ve sosyal aktivitelere katılmak, yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olacaktır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam