Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

SGK Uyardı: Kayıt Dışı Çalışanlar Emekli Olamaz

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanları, kayıt dışı istihdamın artışının emeklilik döneminde ciddi sorunlara yol açabileceği konusunda vatandaşları uyarıyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanları, kayıt dışı istihdamın artışının emeklilik döneminde ciddi sorunlara yol açabileceği konusunda vatandaşları uyarıyor.

Kayıt dışı çalışmanın emeklilik hakkının kaybolmasına neden olabileceğine dikkat çekiliyor.

Kayıt Dışı Çalışma ve Emeklilik Hakkı

Emeklilik yaşı gelmiş bireyleri ilgilendiren önemli açıklamalar yapan SGK uzmanları, artan kayıt dışı çalışanların hem işverenler hem de kamu yönetimi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtiyor. Bu durumun, emekli maaşı alma hakkının kaybolmasına yol açabileceği vurgulanıyor.

Van SGK İl Müdürü Abidin Göksoy, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı faydaları aktararak, “Sosyal güvenlik kapsamına girmek hem bir zorunluluktur hem de ayrıcalıktır” dedi. Göksoy, sigortalı çalışanların sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı olduğunu ve iş kazası ya da meslek hastalığı durumunda çeşitli yardımların sağlandığını açıkladı.

Sigortalı Çalışanların Hakları

Göksoy, sigortalı çalışanların çalışamaz duruma gelmesi halinde alacakları haklara da dikkat çekti. “Çalışamaz hale gelen bir sigortalı, malullük maaşı alabilir. Ayrıca belirli bir yaşa geldiğinde ve prim koşullarını sağladığında yaşlılık maaşı bağlanır. Sigortalının vefat etmesi durumunda, geride kalan eş, çocuklar ve duruma bağlı olarak anne-babası ölüm aylığı alabilir” diye belirtti.

Kayıt Dışı Çalışmanın Sonuçları

Göksoy, kayıt dışı çalışmanın emeklilik hakkını etkilediğini vurgulayarak, “Kayıt dışı çalışan bir işçi, emekli olamaz. Çalışamaz yaşa geldiğinde başkalarının yardımına muhtaç olur. Ayrıca, sakatlanıp çalışamaz duruma geldiğinde malullük aylığı alamaz; hayatını kaybettiğinde geride kalanları da ölüm aylığı hakkından mahrum kalır” ifadelerini kullandı.

Göksoy, denetimlerin sonucunda işverenlere para cezası uygulanabileceğini hatırlatarak, “Kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere idari para cezaları kesilecektir. Örneğin, bir yıl boyunca kayıt dışı çalıştırıldığı tespit edilen bir işveren için idari yaptırım 14 asgari ücrete kadar çıkabilmektedir” dedi.

Şikayet Hakkı

Çalışanlar, sigortasız çalıştırıldıklarını veya ücretlerinin eksik bildirildiğini düşündüklerinde, hemen şikayetçi olabileceklerini belirten Göksoy, “İhbar ve şikayetlerini ‘Alo 170’ ile ya da en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine iletebilirler” diyerek vatandaşları bilgilendirdi.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam