Sosyal medyada bizi takip edin

Emeklilik

SGK Sigortası Olan Mutlaka Baksın: Tablo Tarih Tarih Ortaya Çıktı! Erken Emeklilik, Yaş, Gün, Prim Tablosunda…

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Emeklilik planı yapan milyonlarca vatandaş için yeni gelişmeler var. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), erken emeklilikle ilgili süreci daha da netleştirmek adına bazı meslek gruplarını kapsayan özel haklar tanıyor. Özellikle tehlikeli ve yıpratıcı işlerde çalışanlara tanınan “yıpranma payı” sayesinde, belirli çalışanlar daha az primle daha erken yaşta emekli olabiliyor.

SGK tarafından yapılan son açıklamalarda, erken emeklilik fırsatından kimlerin faydalanabileceği, hangi mesleklerin bu kapsama girdiği ve “fiili hizmet süresi zammı”nın (FHSZ) nasıl işlediği gibi birçok detay netlik kazandı.

Yıpranma Payı Nedir, Kimler Faydalanabilir?

Yıpranma payı, ağır koşullarda çalışan kişilere, çalışma sürelerine ek hizmet süresi kazandıran özel bir uygulamadır. Fiziksel ve zihinsel olarak yıpratıcı meslek gruplarındaki çalışanlar için geliştirilmiştir. Bu sistem sayesinde bireyler hem daha kısa sürede prim gününü tamamlayabiliyor hem de yaş şartı düşürülerek erken emeklilik kapısı aralanıyor.

SGK Tarafından Erken Emeklilik Hakkı Tanınan Meslekler:

SGK’nın açıkladığı ve yıpranma payı kapsamında değerlendirilen bazı meslek grupları şunlar:

  • Yer altı madenciliği yapan işçiler
  • Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları (subay, astsubay, uzman erbaşlar, sözleşmeli erler)
  • Polisler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personeli
  • İtfaiyeciler
  • Radyoloji teknisyenleri ile bazı sağlık çalışanları
  • Gazeteciler ve basın çalışanları
  • Cam fabrikası ve cam işleme atölyelerinde çalışanlar
  • Cıva üretim tesislerinde görev yapanlar
  • Kurşun ve arsenikle çalışan sanayi işçileri
  • Demir-çelik fabrikası çalışanları

Erken Emeklilik Hakkı Nasıl İşliyor?

Bu meslek gruplarına dahil olan çalışanlar, her yıl için ilave hizmet süresi kazanıyor. Bu kazanım, hem prim gün sayısında avantaj sağlıyor hem de emeklilik yaşını düşürüyor. Örneğin bir madenci, her yıl için 180 gün fiili hizmet zammı alabiliyor ve bu durum, toplamda birkaç yıl erken emekliliğe imkan tanıyor.

SGK’nın bu düzenlemeleriyle birlikte, emeklilik planlaması yapan vatandaşların kendi meslek gruplarına göre haklarını bilmesi büyük önem taşıyor. Güncel emeklilik şartları ve prim bilgileri için e-Devlet üzerinden SGK hizmet dökümüne göz atmak faydalı olabilir.

Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!…

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam