Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

SGK Prim Teşviklerinde Değişiklik: İşveren Maliyetleri Artabilir

Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işverenin SGK primlerine zam yapılabileceğini duyurdu.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işverenin SGK primlerine zam yapılabileceğini duyurdu.

Yeni düzenlemeyle birlikte prim teşviklerinde değişiklik yapılması bekleniyor. İşte detaylar…

Prim Teşviklerinde Değişiklik Gündemde

Yeni yılla birlikte birçok ödeme kaleminde artış yaşanırken, bu yıl devlete 214 milyar TL’ye yakın maliyet getiren 5 puanlık SGK prim teşviklerinin bazı sektörlerde azaltılacağı veya tamamen sona erdirileceği açıklandı. Bu durum, işverenin prim yükünü artıracak.

Prim İndirimi ve Maliyet Hesapları

Devlete her 1 puanlık SGK prim indirimi 43 milyar TL’ye mal oluyor. 5 puanlık prim indirimi kapsamında ise devletin, sadece 215 milyar TL’lik prim gelirinden feragat ettiği belirtildi. Bu nedenle, tasarruf tedbirleri doğrultusunda prim indirimlerinin azaltılması ve bazı sektörlerde sona erdirilmesi söz konusu.

Prim Teşvikleri Azalacak veya Sona Erecek

Habertürk’ün haberine göre, 5 puanlık prim teşviki, Türkiye’de kayıt dışı istihdamın önlenmesinde büyük rol oynamıştı. Ancak, kayıt dışılığın yüksek olduğu sektörlerde prim teşviklerinin devam ettirilmesi, düşük olduğu veya sıfır olduğu alanlarda ise teşvikin tümüyle sona erdirilmesi planlanıyor. Ayrıca, bazı sektörlerde desteklerin mevcut haliyle devam etmesi de gündemde.

İşverenin Maliyet Artışı

Prim teşviklerinin sona erdiği veya düşürüldüğü alanlarda işverenin, işçi başına aylık maliyeti bin TL ile 7.500 TL arasında artış gösterecek. Her 1 puanlık indirimin, işverenin maliyetini 200 TL ile 1.500 TL arasında artırması bekleniyor.

Bu değişiklikler, özellikle işverenler için önemli bir mali yük oluşturabilirken, kayıt dışı istihdamı azaltma amacı taşınıyor.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam