Türkiye
SGK Girişi Olanlara Nakit Para! 75 Bin TL’ye Kadar Ödeme Alacaklar! Maaşa Göre Ödenek Tablosu
Ülkemizde çalışan annelere sunulan destekler Temmuz ayıyla birlikte daha da artacak. Bu desteklerden biri, doğum iznine çıkan annelere verilen geçici iş göremezlik ödeneği. Asgari ücretin bu ödeme üzerindeki etkisi nedir? Nasıl hesaplanır ve kim ne kadar alır? İşte tüm detaylar!
Çalışan annelere yönelik birçok destek sağlanmaktadır. Çocuğu olan annelere doğum yardımı ve emzirme ödeneği verilmektedir. Ayrıca çalışan annelere doğum izni süresince devlet tarafından ücretleri ödenmektedir. Doğum izninden sonra isteyen annelere ücretsiz izin, 6 aya kadar yarı zamanlı çalışma ve çocuk ilkokul çağına kadar kısmi süreli çalışma gibi seçenekler de sunulmaktadır.
Temmuz ayıyla birlikte maaşlarda artış olduğu için geçici iş göremezlik ödeneği de yükselecektir. Asgari ücretin günlük brüt tutarı 330,60 TL’den 447,15 TL’ye, aylık tutarı ise 10.008 TL’den 13.414,50 TL’ye yükselmesiyle annelerin ödeneği de artacaktır. En düşük ödeme tutarı 24.908 TL iken, brüt maaşı 15.000 TL olan bir annenin ödeneği 37.333 TL olacak. Aynı şekilde, brüt maaşı 20.000 TL olan bir annenin ödeneği ise 49.778 TL olacaktır.
Geçici iş göremezlik ödeneği, doğum izni süresi olan 112 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Çoğul doğum durumunda ise bu süre 126 güne çıkmaktadır. Bu ödemeden SSK, Bağ-Kur sigortalıları, ceza infaz kurumlarında çalışan hükümlü ve tutuklular, yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılan Türk işçileri ve ev hizmetlerinde çalışanlar gibi belirli koşulları sağlayan sigortalılar yararlanabilmektedir.
Geçici iş göremezlik ödeneği, sağlık hizmet sunucuları tarafından elektronik ortamda düzenlenen analık raporlarıyla belirlenir. Raporlar SGK veri tabanına ve işverenin bildirim ekranına yansıtılır ve ödemeler, sigortalının işyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlükleri tarafından gerçekleştir