Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

SGK girişi 1999-2000 üzeri olanlar torba yasaya eklenecek! 10 yıl yeterli, 55 yaşında erken emeklilik açıklandı! Çift maaş…

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

SGK girişi 1999-2000 üzeri olanlar torbaya alınacak! 10 yıl yeterli, 55 yaşında erken emeklilik açıklandı! Çift maaş...
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye’de son dakika gelişmeleri, emeklilik sisteminde köklü değişikliklere ev sahipliği yapıyor. Orta Vadeli Program’a (OVP) dahil edilen ikinci emeklilik, Türkiye’nin emeklilik sisteminde önemli bir adım olarak dikkat çekiyor. Bu sistem, tamamlayıcı emeklilik olarak tanımlanmakta ve işveren katkısını içeren bir yapı üzerine şekillenmektedir.

Türkiye’de bir süre önce de gündeme gelen ikinci emeklilik, Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’a (OVP) da girdi. İkinci basamak emeklilik olarak yer alan sistem tamamlayıcı emeklilik olarak uygulanıyor. Burada işverenin katkısının olduğu bir sistem düşünülüyor.

Bu yeni emeklilik sistemi, çalışanların maddi güvencelerini artırmayı hedefliyor ve bir dizi önemli avantaj sunuyor. Bu yeni sistem, çalışanlara çifte maaş alma fırsatı sunacak. Mevcut emekliliklerine ek olarak, ikinci bir emeklilik daha kazanabilecekler. Bu, emeklilik sonrası finansal güvenceyi artırmanın önemli bir yolunu temsil ediyor.

Yeni emeklilik sistemi ile ilgili konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “İşverenin katkısı olduğu yeni bir bireysel emeklilik modeli öngörüyoruz. Amaç sistemde kalış süresini ve fon tutarını artırmak” dedi.

Dünyada çeşitli yöntemlerle uygulanan tamamlayıcı emeklilik sistemi çalışanların emekli olduklarında gelirlerinin düşmemesi ve yaşam standartlarının değişmemesini amaçlıyor. Bu sayede emeklilik döneminde kamudan sağlanan gelirin dışında bir maaş daha elde ediliyor.

Söz konusu sistemin devreye girmesi için 2024 yılı ile birlikte yasal düzenleme yapılması bekleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte çalışanlar açısından yeni bir dönemin kapıları da aralanmış olacak.

Bugün uygulanan otomatik katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nde çalışanların ücretlerinden her ay en az yüzde 3 kesinti yapılarak primler biriktiriliyor. Ancak sistem zorunlu değil. Çalışanlar isterlerse sistemden ayrılıyor. Bu sistem ile çalışanlar 10 yıl prim ödüyor ve 55 yaşında emekli olabiliyor. 10 yıl ve 55 yaşın sonunda hak sahipleri isterlerse toplu para isterlerse belirleyecekleri süre kadar (ömür boyu da seçilebilir) emekli maaşı alabiliyor.

Yeni getirilecek sistem, birikimi daha da artıracak. İşverenler sigorta primi öder gibi her ay çalışanın hesabına para aktaracak. Sistem zorunlu olacağı için hem çalışan hem de işveren için bağlayıcı olacak.

Sistem işverenlerin de katkısını öngördüğü için kıdem tazminatı ile birleştirilecek. Böylece kurulacak kıdem tazminatı fonu benzeri bir yapı ile işverenler işten ayrılırken değil her ay çalışana tazminatına karşılık ödeme yapmış olacak.

Birikimler belli şartlar dışında kullanılamayacak, çalışan iş değiştirse bile birikimini yeni işyerine taşıyabilecek. Çalışanlar ev alma, evlilik, hastalık gibi bazı sebeplerle bu birikimlerinin bir kısmını kullanabilecek.

Bu sistem, kıdem tazminatı alamama sorununu çözecek ve her çalışan işten nasıl ayrılırsa ayrılsın kıdem tazminatını garanti altına alacak. Sistemin garantisi devlet olacak ve kıdem tazminatı alamama gibi bir sorun kalmayacak.

Bu noktada belli bir süredir çalışan vatandaşlar yeni emeklilik ve tazminat sistemi yürürlüğe girdikten sonra biriken tazminatlarını bu hesaplarına aktarabilecek. Bu sayede işten ayrılırken tazminat alıp almayacağı garanti olmayan mevcut çalışanlar yeni bir birikim sahibi olacak ve kıdem tazminatlarına güvence gelecek.

Kıdem tazminatı hesabı konusunda da bazı değişiklikler gündeme gelebilir. Mevcut durumda en az 1 yıl çalışan ve işten kendi istek ve kusuru dışında çıkartılan işçiler her yıl için bir brüt maaş kıdem tazminatı alıyor. Bu miktar her ay için maaşın yüzde 8,33’üne denk geliyor. Yeni sistemle birlikte bu oranlar değişebilir ve çalışanların hesaplarına daha fazla birikim aktarılabilir.

Şu anda uygulanan sistemde BES ile emeklilik yaşı 55 olarak uygulanıyor. Yeni tamamlayıcı emeklilik sisteminde bu şartın değiştirilmesi de söz konusu olabilecek. Üzerinde çalışılan formüller arasında 60 yaş da bulunuyor. Ancak kesin karar yasal düzenleme sırasında verilecek.

Tamamlayıcı emeklilik sistemine giren çalışanların SGK primleri kesilmeyecek. İşveren yine şu andaki sistem

de olduğu gibi işçinin emeklilik keseneği olmasına rağmen SGK’ya prim ödemeye devam edecek. Bu nedenle SGK primi ödenmeye devam edecek. Ancak emekli olduğunda hem SGK’dan hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden para alabilecek.

İşverenin katkısı, emekli maaşı ve emekli ikramiyesi olarak iki farklı şekilde değerlendirilebilecek. İşverenler, her ay işçinin hesabına para aktaracak. Bu aktarılan para birikimlerinin bir kısmı emekli maaşı olarak her ay işçiye ödenecek. Geri kalan birikimler ise emekli ikramiyesi olarak emeklilik döneminde bir seferde ödenecek. Bu sayede hem çalışanın emekli maaşı devam edecek hem de emekli olduğunda ek bir ikramiye alacak.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi sayesinde çalışanlar, emeklilik dönemlerinde daha fazla maddi güvenceye sahip olacaklar. İkinci emeklilik sistemi, hem çalışanlar hem de işverenler için finansal güvenceyi artırmayı hedefliyor. Ancak yasal düzenlemelerin tamamlanması ve sistemlerin ayrıntılarının netleşmesi gerekiyor. Bu nedenle çalışanlar ve işverenler, sistemin detaylarını takip etmeli ve uzman görüşlerine başvurmalıdır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam