Türkiye

Seçim sisteminde devrim! Türkiye elektronik seçim sistemine hazır mı?

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye, elektronik seçim sistemine geçme konusunda bazı açıklamalar yapmıştır. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye, ABD, Estonya, İsviçre, Kanada ve Brezilya gibi birçok ülkede kullanılan elektronik seçim sistemine geçiş için hazırlık yapıyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Türkiye’nin elektronik oylamaya geçmenin gerekliliğini vurgulayarak, yerel seçimlerden sonra bu konuda çalışacaklarını açıkladı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

YSK’DAN AÇIKLAMA

Yener’in açıklamaları şu şekildedir: “Parlamentodaki siyasi parti temsilcileriyle yasal düzenlemeler konusunda görüşmeler yapacağız. Eğer yasal düzenlemeler yapılabiliyorsa, elektronik oylamaya geçilecektir. Bu geçiş 2028 veya daha sonraki bir tarihte olabilir, fakat kaçınılmazdır. Benim tahminim, elektronik oylamaya geçileceğidir. Elektronik oylama, bizi büyük masraflardan kurtaracak ve vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Birçok açıdan faydaları olacaktır. Eğer bu sisteme geçilme kararı alınırsa, elektronik oylama yapan ülkelerden, nüfusu bizim nüfusumuza yakın olan ülkelerin modeli esas alınmalıdır. 2 milyon seçmene sahip bir ülkenin modeli yerine, en az 45-50 milyon seçmene sahip bir ülkedeki model daha uygun olur kanaatindeyim.”

Elektronik seçim konusunda Estonya’nın ileride olduğunu ifade eden Yener, başka hangi ülkelerde bu sistemin bulunduğunu araştırıp inceleyeceklerini ve bu ülkeleri Türkiye’ye davet edeceklerini belirtti. Teknik olarak incelenmesi gereken bu konuda, yerli mühendislerin de fikirlerini alarak bir yol haritası çizilecektir. Ancak tüm bu süreçler yerel seçimlerden sonra gerçekleştirilecektir. Elektronik oylamanın E-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebileceği gibi farklı alternatifler de incelenecek ve değerlendirilecektir. Ahmet Yener’e göre, elektronik oylamaya geçilmesi kesinlikle gereklidir. Şahsi kanaati, bir veya iki seçim sonrasında bile olsa elektronik oylamanın faydalı olacağı yönündedir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Siber saldırılar ve güvenlik açıklarının sürekli bir tehdit olarak karşımıza çıktığından dolayı, “veri koruma” konusunda şimdiden büyük soru işaretleri bulunmaktadır. Bu sistem hakkında daha fazla detay ileride aktarılacak olup, eğer bu sistem gerçekten hayata geçirilirse, seçim sonuçları oy verme süresi dolduğunda hemen açıklanabilecektir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version